TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Istanbul Kent Sorunları Sempozyumu Hazırlık Çalışmaları Hızlı Bir Şekilde Devam Ediyor.

İSTANBUL
27.11.2006 (Son Güncelleme: 27.11.2006 12:31:03)

TMMOB İstanbul İKK tarafından düzenlenecek olan "İstanbul Kent Sorunları Sempozyumu"

EMO İst. Şb., Çevre Müh. Od. İst. Şb., MMO İst.Şb., Mimarlar Odası İst.Şb., Şehir Plancıları Od.İst.Şb., İnşaat Müh.Od. İst. Şb. ve Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi olarak Yürütme Kurulu içinde yer alıyoruz.

Sempozyumun Amaç ve Kapsamı:

Ülkemizde hızlı nüfus artışı, göçler, yanlış yatırımlar, yerel yönetimlerin sermaye yanlısı politikası, plansızlık ve sanayisizleşmenin neden olduğu sorunlar metropol kentleri yaşanmaz hale getirmektedir. İstanbul da bu kapsamda sorunlarla birlikte yaşamak zorunda bırakılan metropol kentlerden biridir. İstanbul, Türkiye topraklarının % 9,7‘sini kaplayarak nüfus varlığı açısından ülkenin en önemli ili durumundadır. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre, İstanbul‘un toplam nüfusu 10.041.477 olarak belirlenmiştir. Yıllık nüfus artış hızı binde 35‘tir.  Bugün yaklaşık 13 milyon nüfuslu İstanbul‘da yaşanan sorunları geniş kapsamda değerlendirmek ve İstanbul   halkının sürece katılımı sağlanmak sempozyum niteliği açısından önemli görülmektedir.

Uygulanan yanlış politikalar ve plansızlık kenti ve kentliyi, "kentsel dönüşüm", doğal afetler, ulaşım, deniz kirliliği,  hava kirliliği, zehirli atıkların hatalı imhası, su havzalarının korunamaması, deprem riski bölgeleri, yeşil alan talanı, tarihi dokunun bozulması, plansız kentleşme, yanlış yatırımlar, işsizlik, barınma ve güvenlik sorunları ile mücadele etmek zorunda bırakmaktadır.

Sorunların zamanında ve doğru teşhis edilebilmesi, çözümlerinde etkin planlamaların yapılabilmesi, kentin gereksinimlerini uzun vadede karşılayacak  ve İstanbul‘un yaşanabilir bir kent olmasına katkı yapacak çözümlerde buluşmak ve birliktelik ortamı sağlamak amacı ile bu sempozyum düzenlemiştir.

Sempozyumda İstanbul‘ un sorunları ve çözüm önerileri geniş alt başlıklarla değerlendirilecektir. Son dönemde İstanbul‘da hayata geçirilmeye çalışılan "kentsel dönüşüm" projelerinin amaçları ve kentte, kentliye etkisinin ne olduğu; doğal afetler, oluşma nedenleri ve korunmak amacıyla yapılması gerekenler; ulaşım sorunları, deniz kirliliği,  hava kirliliğin nedenleri ve çözüm önerileri, zehirli atıkların imha yöntemlerinin geçerliliği ve yapılması gerekenler, su havzalarının korunması için yapılması gerekenler, tespit edilen deprem riskli bölgelerde uygulanması gereken politikalar ve depremle mücadele yöntemlerinin halkla paylaşımı, yeşil alanların talan edilmesine, tarihi dokunun bozulmasına, plansız kentleşmeye karşı çözüm önerilerinin üretilmesi, yanlış yatırımlar, işsizlik, barınma ve güvenlik sorunlarının nedenleri ve çözüm önerileri alt başlıklar olarak değerlendirilecektir.

 

 

 

Okunma Sayısı 1603