TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Bir Iddia Da Çevre Mühendisleri’nden Geldi 28.02.2017 / Hürriyet

GENEL MERKEZ
03.03.2017 (Son Güncelleme: 03.03.2017 10:58:40)

Büyükşehir Belediyesi`nin cumartesi günü yıkmaya başladığı Havagazı Fabrikası`nda alınan güvenlik tedbirlerinin için geç kalındığını öne süren Çevre Mühendisleri Odası teknik uzmanı Cem Şahin, "Tedbirsizce taşınan asbest, 2 gün boyunca doğaya temas ederek çevre ve insan sağlığına ciddi zararlar verdi" dedi.


Büyükşehir Belediyesi`nin, 25 Şubat Cumartesi günü yıkım çalışmalarına başladığı Maltepe`deki Havagazı Fabrikası`yla ilgili tartışmalar sürüyor. Havagazı Fabrikası`ndaki kimyasal madde ‘asbest` konusunda yeni bir iddia da Çevre Mühendisleri Odası`ndan geldi. Oda`nın Ankara Şubesi teknik uzmanı Cem Şahin, yıkımın gerekli şartlar yerine getirilmeden başlandığını ve 2 gün boyunca tedbirsiz bir şekilde devam ettiğini öne sürerek, "Şu anda gerekli tedbirler alınmış olsa bile brandasız kamyonlarla tedbirsizce taşınan asbest, 2 gün boyunca doğaya temas ederek çevre ve insan sağlığına ciddi zararlar verdi" dedi. Peyzaj Mimarları Odası, Harita Kadastro Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası ile birlikte dün düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Şahin, Havagazı Fabrikası`ndaki çalışmalarla ilgili iddialarını şöyle sürdürdü:

 

YÖNETMELİĞE UYGUN BAŞLAMADI

"Söküm aşaması başladığında asbest söküm eğitimi almış uzmanınların görev alması gerekiyordu. Bizim, odalar olarak çektirdiğimiz fotoğraflarda gerekli tedbirleri almayan ve uzman olmayan kişilerin çalışma yürüttüğü görülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın asbestle ilgili çıkarmış olduğu yönetmelik yerine getirilmedi.

Bir iddia da Çevre Mühendisleri`nden geldi

 

BRANDASIZ KAMYONLARLA TAŞINDI


Asbestli ürünlerin direkt olarak doğaya sunulması tehlike içeriyor. Sızdırmaz çuvallarla taşınması ve uygun fabrikalarında imha edilmesi gerekiyor. Söküm aşaması başladığında bunların bu şekilde yapılmadığı ve üstü açık kamyonlarla taşındığını gördük.

 

BİNANIN HER YERİNE YAYILIYOR

Asbestli bölgeye giriş yapmasada binanın içerisindeki kazan vasıtasıyla binanın her yerine asbest yayılıyor. Asbestin yoğun olduğu yere girmese de şu an mevcut bölümlerin de bu maddeyi içerdiği ortadadır. Hafriyat taşıyan kamyonların tentesi dahi kapalı değil ve bu da fotoğraflandı.

 

CANLILARIN SAĞLIĞIYLA OYNANDI

Asbestli ürünlker havada bekleyen mineral solunum yoluyla söküm işleminin yapıldığı bölgede etrafında yaşayan canlılara bulaştığı söylendi. Asbestin tedavi yöntemi de yok. Bertarafı olsun doğaya karışımı olsun çok ciddi çalışma yapılması gerekn bir konu olmasına karşın, gerekli çalışma yapılmadı."

Bir iddia da Çevre Mühendisleri`nden geldi

 

SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATACAK EN KÜÇÜK DETAY ATLANMADI

Büyükşehir Belediyesi, Havagazı Fabrikası`ndaki yıkım çalışmalarında tüm tedbirlerin alındığını belirterek bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kaldırılma işlemlerine başlanılan Maltepe Havagazı Fabrikası`nda, asbeste karşı tüm önlemler alınıyor. Asbestli bölgede söküm işlemleri, önlemler tamamen alınmadan başlamayacak. Çevre halkının ve işçilerin sağlığını tehlikeye atacak en küçük bir detayı bile atlamayan Büyükşehir Belediyesi, ilk etapta asbest bulunmayan, garaj ve depo bölümünün yıkımını gerçekleştirdi. Asbestli olan elektrik santrali binasının etrafına da file getirildi. Lif halinde olan asbestin dışarı çıkmadan yapışması için gerilen filenin dış kısmı da tamamen mavi bir branda ile kapatılıyor. Böylelikle, asbestin havaya karışarak yayılması engellenmiş olacak. Muhafaza ve izolasyon çalışmalarının ardından, alanında uzman ve lisanslı asbest söküm ekipleri, Havagazı Fabrikası`nın elektrik santral bölümünde asbestle temas eden parçaları söküp üzerindeki asbestli tozları vakumlayarak ambalajlayacaklar. Sökülen parçalar da özel bir şekilde ambalajlandıktan sonra, yine lisanslı ve özel kamyonlara yerleştirilecek. Sökülen asbestli parçalar, lisanslı şoförlerin kullandığı özel taşıma lisansı olan kamyonlarla İzmit`te bulunan Türkiye`nin tek yetkili firmasına götürülerek burada imha edilecek."

 

MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMASINI İSTEDİLER

CHP, Havagazı Fabrikası`nın yıkılarak, asbestli kalıntılarının mahkeme kararı beklenmeden ve gerekli önlemler alınmadan kaldırıldığı gerekçesiyle Meclis araştırması açılmasını istedi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı`na sunulan araştırma önergesinde, özetle şu ifadelere yer verildi: "Yapılan bu işlem, hem hukuksal hem de insan ve çevre sağlığı açısından büyük bir suçtur. Gökçek, 27 Şubat 2017 tarihi itibarıyla Ankara`nın Çernobil faciasına neden olmuştur. Çevreye yayılan asbest nedeniyle vatandaşlarımız ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacaktır." AA

 

 GÖKÇEK: VATANDAŞLARI YANILTIYORLAR

Meslek odalarının iddialarıyla ilgili Hürriyet Ankara`ya açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, meslek odalarını vatandaşları yanıltmakla suçladı. Gökçek, şunları söyledi: "Hava gazı fabrikasında sızma olduğunu öğrendiğimiz için bunu kaldırmaya karar verdik. Tehlikeyi önlemeye çalışıyoruz. Tehlikeyi önlemeye çalışmak mı iyi, yoksa çalışmamak mı? Bunu ehil olan birilerine yaptırmak lazım diyorlar, zaten bizim ihalemiz de ehil olan birilerine yaptırmak için gerekli donanımı olan firmaların girebilceği bir ihaleydi. En donanımlı firma ihaleyi aldı, işlemlere başladı. Asbestli borular kesiliyor, kesildikten sonra altı ve üstü özel naylonlarla hava geçirmeyecek şekilde ambalajlanıyor. Sonra da özel TIR`lara konuluyor ve İzmit`e gönderiliyor. Bunların yaptırdığı araştırmalarda doğru değil. Ellerin altında solcu firmalar var, bir tanesine yaptırmışlardır. O firmalara ne yaz derlerse onu yazarlar." Mert Gökhan KOÇ

Meslek Odaları ölçüm yaptırdı


‘4 NOKTADA ASBEST ÇIKTI`

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Havagazı Fabrikası`ndaki yıkım sürecinde pazar günü yaptırdıkları asbest ölçümünün sonuçlarını açıkladı. 6-7 noktadan alınan numuneler sonrası dört noktada asbestin en tehlikeli türü olan ‘amfibol asbest`e rastlandığını belirten Candan, özelte şunları söyledi:

"Numunelerden bugün(dün) sonuçlar geldi. Ayrıca bir kamu kurumunu da bu numunelerin ikinci örneklerini verdik. Şu anda Tok Sokak(Başkentgaz duvarı), EnerjiSA dış duvar üstünde, EnerjiSA mescidinin olduğu yerde ve sahada çalışma yapan kepçenin üstünde asbestin en tehlikelisi olan ‘amfibol asbest` çıkmış durumda. Hava ölçümleri yapılmadı. Çünkü bu tür şeyler havaya karıştığında ölçümler değerlerin altında çıkıyor. İlk iki gün yıkımlarda herhangi bir önlem alınmadığı için bütün bu asbestler kapalı mekanlara giriyor. Dolayısıyla şu anda kapalı mekanlarda ölçüm yapılması gerekiyor."

 

BİLİMSEL RAPORLARLA KONUŞACAK`

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek`in alınan önlemlerle ilgili yaptığı açıklamarı da eleştiren Candan, "Belediye başkanları toplumu, meslek odalarını ikna edeceklerse bilimsel raporlarla konuşacak. Biz bugün bilimsel raporlarla konuşuyoruz ve dört bölgede asbestin en tehlikelisinin çıktığı ispatloyoruz. Kendisi de çıkacak, binanın içerisindeki(yıkım günü) hava ölçümlerini anlatacak.

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Erkin Etike ise, "Bir endişemizden bahsediyorduk ancak bugün bir bulgudan söz ediyoruz. Yıkım sahasında teneffüs edilen havada yönetmelik değerlerine uygun olup olmadığı orada yapılan ölçümlerle bulabiliriz. Çevresinde ölçüm yaptırdık ve orada bir asbest bulaşığına rastladık. Yıkım yapılan alanın asbestsiz olduğuna dair tez, raporlarımızla çürütüldü" diye konuştu.

 

Haber için tıklayınız 

 

Okunma Sayısı 103
Fotoğraf Galerisi