TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Peyzaj Mimarları 3. Küresel Iklim Eylemini Destekliyor!

GENEL MERKEZ
20.09.2019 (Son Güncelleme: 03.10.2019 09:50:27)

20 Eylül 2019 tarihli "3. Küresel İklim Eylemi" ile ilgili TMMOB Peyzaj Mimarları Odası 13. Dönem Yönetim Kurulu açıklama gerçekleştirdi.

 

İklim krizi nedir?

 

Gezegenimiz, önlem alınmadığı takdirde kısa süre içerisinde, geri dönüşü olmayan bir yok oluşa doğru yol almaktadır. Yerküre sıcaklığı sanayi devriminden bu yana (~100 yıl) yaklaşık 1°C artmış bunun 0,5 °C`lik artışı son 30 yılda gerçekleşmiştir. Ve eğer önlem alınmazsa 2030 yılına kadar 1,5 dereceyi aşması beklenmektedir. Küresel sıcaklık artışı için +2 derece canlı yaşamının sürdürülebilirliği için hayati öneme sahiptir.   

 

Bu ani ve insan kaynaklı sıcaklık artışı nedeniyle dünyadaki tüm canlı hayatı tehlikeye girmiş ve yok olma riskiyle karşı karşıya kalmıştır. Türkiye`de her 4 kişiden 3`ünün kentlerde yaşadığını göz önünde bulundurduğumuzda iklim krizi, kendini en çok kentlerdeki yaşam kalitesinin düşmesi, ısı adası etkisi ve hava kirliliği olarak göstermektedir. Bunun yanında düzensiz iklimler ve kuralık nedeniyle gıda güvenliği ve gıdaya erişim gittikçe güçleşmektedir. Toplum ve ekonomiye de ağır etkileri olan iklim krizinin etkilerini azaltmak için 190 ülke, 1997 yılında Kyoto İklim Konferansı, ardından 2016 yılında Paris Dünya İklim Zirvesi ile devam eden süreçte ortak çözüm üretmek için uğraşmaktadır. 

 

 

Ne oluyor da yeryüzü ısınıyor?

 

Sanayi devrimi sonrası hızlanan fosil yakıt tüketimi (enerji için kullanılan termik santraller, petrol kaynaklı yakıt kullanan ulaşım araçları vb.) ve ormansızlaşma (maden, yerleşim, turizm, tarım vb. kullanımlar için yapılan orman kıyımları), doğanın karbon döngüsünü bozmuştur. Yanlış tarım politikaları, hızlı sanayileşme ve artan enerji ihtiyacı ile birlikte ağaçların soğurabileceğinden çok daha fazla toprakta bağlı halde duran karbon, fosil yakıtların kullanılmasıyla atmosfere salınmaktadır. Ormansızlaşma ile birlikte soğurulabilecek karbon miktarı düşmekte, böylelikle karbondioksit atmosferin altında bir tabaka oluşturmaktadır. CO2 ve metanla oluşan bu tabaka, yeryüzünden yansıyan ışın ve sıcaklığı atmosfer içerisinde tutarak sera etkisi yaratmakta ve atmosfer içerisinde sıkışmasına neden olmaktadır. 

 

 

Yeryüzü ısınırsa ne olur?

 

Yerkürenin ısınmasıyla eriyen buzullar, dünyanın ikliminin değişmesine neden olmaktadır. Kışın yağmayan kar ve yağmur, ani olarak yazın gerçekleşerek taşkınlara, heyelanlara sebep olabilmektedir. Yağışların dengesizliği ve toprakla buluşamayan yağmur suları nedeniyle ülkemizin güneyi gittikçe çölleşmekte ve yeraltı suları çekilmektedir. Buzulların erimesiyle deniz suyunun yükselmesi, kıyı kentlerinde yaşamı tehdit etmektedir. Bununla birlikte okyanus ve deniz sularının asitliliğinin artması da deniz yaşamını olumsuz etkilemektedir. Sel, kasırga, çölleşme ve orman yangını gibi doğal görünen afetlerin sayı ve şiddeti artmaktadır.   

 

 

3. Küresel İklim Eylemi`ni Destekliyoruz!

 

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak İsveçli İklim Aktivisti Greta Thunberg`in çağrısıyla tüm dünyada bugün 20 Eylül 2019`da 3. Küresel İklim Eylemi gerçekleşmektedir. Türkiye`de "Sıfır Gelecek" adı altında birçok STK ve belediyenin de desteklediği 3. Küresel İklim Eylemi`ni öncelikle bu dünyada yaşayan bireyler olarak, ardından doğrudan mesleki etik ve vicdani sorumluluğumuz gereği bu ülkenin peyzaj mimarları olarak destekliyoruz.   

 

Karbon emisyonunun düşürülmesi ve iklim değişikliğine uyum sürecinde elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyeceğimizi, bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdüreceğimizi kamuoyuna bildiririz. 

 

 

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası


13. Dönem Yönetim Kurulu  

 

  

 

 

Okunma Sayısı 504
Fotoğraf Galerisi