TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

1. Uluslararası 7. Peyzaj Mimarlığı Kongresi Başarıyla Tamamlandı

GENEL MERKEZ
14.11.2019 (Son Güncelleme: 13.12.2019 09:41:47)

Odamız kuruluşunun 25. yılını kutladığımız bu yıl, üç yılda bir düzenlediğimiz Peyzaj Mimarlığı Kongresi’ni uluslararası bir kongreye dönüştürdük. “Kolektif Bellek Olarak Peyzaj” temasıyla 1. Uluslararası, 7. Peyzaj Mimarlığı Kongremizi 6-8 Kasım 2019 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirdik.

 Odamız kuruluşunun 25. yılını kutladığımız bu yıl, üç yılda bir düzenlediğimiz Peyzaj Mimarlığı Kongresi`ni uluslararası bir kongreye dönüştürdük. "Kolektif Bellek Olarak Peyzaj" temasıyla 1. Uluslararası, 7. Peyzaj Mimarlığı Kongremizi 6-8 Kasım 2019 tarihleri arasında Antalya`da gerçekleştirdik. 

Üç gün boyunca yaklaşık 350 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen kongre 16 oturum, 22 yerli/yabancı davetli konuşmacı ile 50 sözlü bildiri, 6 poster sunum düzenlendi.

Kongremiz, Antalya Şube Başkanımız Teoman Akçalı, PEMKON Dönem Başkanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Yönetim Kurulu Başkanımız Dr. Ayşegül Oruçkaptan ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başladı.

Yönetim Kurulu Başkanımız Dr. Ayşegül Oruçkaptan açılış konuşmasında, "Bellek veya hafıza; bazen bir sesin, bazen bir kokunun, bazen bir rengin, mekanla bütünleşerek bir duygunun zihnimizde yarattığı bir düştür…imgedir... Böylece bellek mekanla cisimleşir ve bu mekan açık ve yarı açık mekanlarda birer toplumsal hafıza sarayı haline dönüşür. Bellek, bugünden yarına geleceğimizi tayin edeceğimiz en önemli iz sürücülerimizden biri olmuştur ve olacaktır. Bu bağlamda peyzaj mimarları olarak bizlerin ve mekanı tartışan her mesleğin geleceğin tayini noktasında da önemli bir görevi vardır. O da Belleği korumak!" şeklinde açıklamada bulundu. 

Bozulan peyzajlara da değinen Genel Başkanımız, "Ne yazık ki özelleştirmelerle, yangınlarla, imara açılan doğal ve kültürel sit alanlarıyla, kentsel dönüşüm projeleriyle, imar aflarıyla ve haktan, adaletten, hukuktan, bilimden ve teknolojiden yoksun bir dizi uygulamaya ne yazık ki her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Bugünlerde 5000 yıllık Anadolu tarihinin en köklü hafıza saraylarından biri olan Hasankeyf`in sular altında kaldığını, altın çıkarılmak istenirken yok edilmek istenen Kazdağları`nın göğsünde yaralar açıldığını maalesef hepimiz biliyoruz. Cumhuriyet ve değerlerinin dünden bugüne biriktirmiş olduğu bir dizi mekanın da maalesef bu hoyratlıktan nasibini aldığını söyleyebiliriz. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak bizim, tüm bu talanlara, yıkımlara, yağmalara karşı durmamızın başlıca sebebi olan kolektif belleği koruyarak ileriye taşıma gayemizi sürdüreceğimizi ve geleceğe yön vereceğimizi; İnsanlık tarihinin miladı olan Göbeklitepe`nin başta biz kadim Anadolu toprakları üzerinde yaşayan halklar ve artık dünya halkları adına bütünlüklü olarak koruyacağımıza ve yarınlara taşıyacağımıza inanıyorum" sözleriyle yitirdiğimiz ve yitirmeye başladığımız değerleri de konuşmasına ekledi. 

İklim krizinin etkileri ve Peyzaj Mimarlarının iklim krizi ile mücadelesine de değinen Başkanımız, "Küresel İklim Krizi`nin tüm yakıcılığıyla hissedilmeye başlandığı bugünlerde; peyzaj mimarlarının tüm doğal ve kültürel süreçler bağlamıyla, dünyanın geleceği açısından en önemli meslek disiplini olacağını söyleyebilirim. Bu bağlamda ülke olarak yaşadığımız iklim krizine karşı peyzaj alanlarına karşı oluşturmuş olduğumuz refleks turnusol görevi görecektir.  

Sizlerin huzurunda tekrar dile getirmek isteriz ki; yarattığımız kolektif belleğin ve yaşanılabilir bir dünyanın gelecek nesillere aktarılabilmesi için Paris İklim Zirvesi`nde kararlaştırılan Anlaşmanın bir an önce imzalanması ve uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir! Anlaşmanın gereklerinin yerine getirilmesi ve uygulanması konusunda peyzaj mimarları olarak karbon salınımının düşürülmesi, kentsel ısı adası etkisinin azaltılması, sürdürülebilir ulaşımın tesis edilebilmesi gibi konularda ülkemizin ve dünyamızın geleceği için çalışacağımızı, konu ile ilgili her türlü işbirliğine açık olduğumuzu belirtiriz" sözleriyle açılış konuşmasını noktaladı. 

Kongre süresince alanında uzman ve tecrübeli yerli/yabancı bilim insanları, kamu ve özel sektör mensupları; çalışmalarını ve görüşlerini paylaştıkları bilimsel poster ve sözlü bildiri sunumlar gerçekleştirdi. Kongremiz 8 paralel oturumdan oluştu ve alt başlıklarında yer, insan, coğrafya, iklim, su, doğa, tarih, kimlik gibi insana, doğal, kültürel ve tarihi tüm varlıklara dair konular yer aldı.

Kongreye bildirileriyle katkı sunan katılımcılarımızın yanında; aralarında Herbert Dreisteil, Karin Helms, Henrik Bos, Valerio Cozzi, Ana Luengo Anon, Aikaterini Gkoltsiou, Bruno Marques, Darija Perkovic, Salma Samaha, Niek Hazendonk, Uta Zorzi Muhlmann, Ceylan Belek, Gökçe Saygın Batista gibi isimler de anahtar ve davetli konuşmacı olarak yer aldı. 

Tüm tarafların deneyimlerini, bilgi ve birikimlerini paylaşarak fayda yaratmak üzere bir araya geldiği Kongremiz başarıyla sona erdi. 

Kongrede emeği geçen Kongre Yürütme Kurulu, Kongre Düzenleme Kurulu, Kongre Bilim Kurulu, tüm şube başkanları ve temsilcilerimiz ve yönetim kurullarına, kongre davetli konuşmacılarına, bildiri ve poster sahiplerine ve tüm katılımcılara teşekkür ederiz.

Okunma Sayısı 296
Fotoğraf Galerisi