TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

Dünya Sulak Alanlar Günü Basın Açıklaması

GENEL MERKEZ
02.02.2006 (Son Güncelleme: 10.06.2006 13:04:01)

BASINA VE KAMUOYUNA DUYURUDUR! Dünyanın kaynakları sınırlıdır.

Dünyanın kaynakları sınırlıdır.Hayal edebileceğimiz en ileri teknolojiler bile yeryüzü kaynaklarını arttırmaya olanak tanımayacaktır. Doğal kaynakların hiç tükenmeyecekmiş gibi kullanılması , aslında yaşamla oynanan bir kumardır.

Hızlı nüfus artışı ve kişi başına düşen tüketim miktarındaki olağanüstü artış, plansız sanayileşme ve ranta yönelik alınan politik kararlar, hükümetlerin ve insanların doğal kaynaklar üzerindeki baskısını arttırmakta, sonuçta yaşam kalitesinin düşmesine ve doğal alanlarımızın yok olmasına neden olmaktadır.

Ülkemiz tarım ve kentleşme politikalarının akılcı kullanım prensipleri uyarınca düzenlenememesinin çok büyük etkileri olan Sulak Alanlarımızdaki kayıplar için bugün hükümete ve yetkililere çağrıda bulunuyoruz.

Bugün 02 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

Sulak alanlar; ekolojik doğal döngü zincirinin en önemli halkasıdır. Çünkü sulak alanlar flora ve faunanın yaşamortamlarıdır. Zincir halkasından birini kopardığınızda doğal döngü de ortadan kalkacak ve yaşam sıfırlanacaktır.

Sulak Alanlar, ekonomik bir değerdir. Sulak alanların kaybı, çevresinde yaşayan yerel halkın geçim kaynağını da yok edeceğinden ülke insanının geleceğini tehdit edecektir.

Sulak alanlar, uygarlıkların beşiğidir. İlk uygarlık gelişimi olan Mezopotamya ve Anadoludaki ilk yerleşimler sulak alanlar çevresinde kurulmuştur ve tarihsel önemleri vardır.

Sulak alanlar, taban sularının zenginleşmesini sağlar. Dünya’nın %70’i su olmasına karşın tüm dünya için içilebilir su miktarı, kaynakların %1’idir.bu ilimsel gerçekler ortada iken sulak alanlarımızdaki su kaybının taban sularımızın da yok oluşunu tetikleyeceği unutulmamalıdır.

Sulak alanlar, su baskınlarını engeller. Doğal olarak bizlere sunulmuş olan ve taşkın kontrolu görevini üstlenmiş alanlarımıza sahip çıkmalıyız.

Sulak alanlar, turizm gelir kaynağıdır. Son yıllarda tüm dünyada gelişen ekolojik turizm (Ekoturizm) bir olgu haline gelmiştir. Sulak alanların korunmasının ülke ekonomisindeki vazgeçilmezliğini unutmamalıyız.

Sulak alanlar, rekreasyon alanlarıdır. İnsanlarımızın doğayla içiçe olabileceği, dinlenme ve eğlence alanlarını ellerinden almak kimsenin tekelinde olmamalıdır.

Ülke kaynak değerlerini ekonomik gelişmeler uğruna yanlış enerji politikalarıyla yapılan günü kurtarma çalışmaları, azalan değerlerimiz sulak alanlarımızı tehdit etmektedir. Sulak alanları sadece ve sadece yaşam ortamları olmaları bakımından sulak alan oldukları için korumak lazımdır. Aksi takdirde doğa, acımasızlığını gün be gün olası felaketlerle göstermeye devam edecektir.

Bugün su dengesine yapılan herhangi bir müdahalenin, örneğin, barajların iklim değişikliğine ne denli etkisi olduğu bilinemeyebilir. Fakat bu gidişle yüzyıl sonra ne olacağını kestirmek için ulema olmaya gerek yoktur.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak, yetkilileri göreve çağırıyoruz.

Sulak alanlar kurutulmamalı/kurumaya bırakılmamalıdır.

DSİ’nin halihazırdaki icraatlarıyla sulak alanlar kurutularak, tarıma açılmaktadır. Bir değerinizi yok ederek başka bir değere ulaşamazsınız.

Yine DSİ, ülkenin doğal ve parasal kaynaklarını verimsiz kullanan bir kurum izlenimine devam etmektedir. Ekonomik fizibilitesi ve çevresel değerlendirmesi sağlıklı yapılmadan hazırlanmış pekçok baraj ve sulama projeleri, Türkiye’deki doğal alanların karşı karşıya olduğu en temel sorundur.

DSİ’nin çalışma programında acilen reform yapılması gerekmektedir.

Hükümetlerin ve yerel yönetimlerin yapılacak/planlanacak işe göre eleman istihdamının olması, ülkemizi yanlış hedeflere ve sonuçlarının ağır ödeneceği gelişmelere neden olmaktadır.

Gediz Deltasında olduğu gibi.

Gediz Deltası doldurularak imara açılmış ve konut yapımına izin verilmiştir.

Hükümeti ve DSİ’yi sulak alan dostu olmaya çağırıyoruz

Hükümeti sulak alanlarımızın korunmasıyla ilgili imzaladığı Ramsar Sözleşmesine sahip çıkmaya çağırıyoruz.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, ekoloji veri tabanlı fiziksel plan yapabilen tek meslek grubu olarak Hükümeti ve yetkilleri; Doğal tüm varlıklarımızın korunarak-kullanıma açılması ve tüm doğal ve kültürel değerlerimizin koruma ilkeleri ve sürdürülebilirlik programlarında Peyzaj Mimarlarına görev vermeye davet ediyoruz.

AYŞEGÜL ORUÇKAPTAN

BAŞKAN

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

Okunma Sayısı 1211