7. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU (2006-2008)
TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI
7. DÖNEM ÇALIŞMA RAPORU (2006 - 2008)
Demokrasinin evrensel değerleri ile insanların temel hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi ve yaşama geçirilmesi için mücadele veren ve GELECEK BİR TOPLUM PROJESİNİN GELİŞTİRİLMESİ GEREKLİLİĞİNE İNANAN TMMOB Peyzaj Mimarları Odası dünyadaki ve ülkemizdeki insanlık adına endişe ile izlediği tüm konularda mücadelesine devam edecektir.
Emperyalizmin doruğa ulaştığı son yıllar ve küreselleşmenin ekonomik, siyasi ve ideolojik küresel programın uygulandığı 2000‘li yıllar, tek kutuplu dünyada 21. yüzyılın ABD yüzyılı olacağını ilan ederken, emperyalizmin dünya düzeyinde bir savaş stratejisine geçişini temsil etmektedir. Bu süreç önce ABD-Britanya emperyalizmi ve AB olmak üzere Irak‘ta daha sonra bunların piyonu İsrail ile Filistin‘de dünyanın gözünün önünde binlerce insan, çocuk katlediyor ve senaryolarını yazmaya devam ediyorlar.
Yeni senaryonun adı Büyük Ortadoğu Projesi İnsan Hakları-Demokrasi ve Küreselleşme kandırmacasıyla, Afganistan‘da başladı, Irak‘ın işgaliyle devam etti ve şimdi sıra Lübnan‘da, Bush çetesi ile piyonları İsrail ile beraber binlerce çocuğu ve sivili öldürerek yeni işgallerin provasını yapıyor!
Ülkemiz de bu emperyalist senaryonun parçası haline getirilmeye, işgalin içine çekilmek isteniyor. Emek ve demokrasi karşıtı sermaye yasalarıyla ülkeyi yaşanmaz hale getiren siyasi iktidar Barış Gücü‘ne katılma kararı ile ülkemizi batağa sürüklemiş; halkımızın değil emperyalist merkezlerin iradesini referans almıştır.
Zaten, ülkemiz ekonomi politikalarını belirleyen İMF, DB ve DTÖ‘nün tercihleri doğrultusunda karar alınmaya devam edilerek, piyasa ekonomisi, liberal demokrasi, yerelcilik, sivil toplumculuk, özel alan rekabetçilik, bilgi çağı vb. kavramlarla yapılan ideolojik saldırı; insanı tarihi öznesi olmaktan çıkarmakta ve İnsanları olup - biteni kabullenmekten, piyasanın kurallarına teslim olmaktan başka bir seçeneğinin olmadığı görüşünü yayma amacı taşımaktadır.
Üretimden koparılan Türkiye‘de mühendis ve mimarların büyük çoğunluğu doğrudan etkilenmiş, istihdam alanları daraltılmış, özellikle kamu kesiminde çalışan üyelerimizin ekonomik ve sosyal durumları, üretim süreçlerindeki konumları, kadro olarak tanınmayışları ile de üstlendikleri sorumlulukları aldıkları eğitime uygun olmayan bir düzeye gerilemiştir.
Devletin yeniden yapılandırılması olarak gündeme getirilen "Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı" ile buna eklemlenen Mahalli İdareler Kamu Personeli, Kamu Maliye Yönetimi ve Kontrolü kanunlarıyla sermayenin iktidar ölçeği yeniden tanımlanmakta ve kentsel mekanlardaki eğitim, sağlık, ulaşım, altyapı, konut vb. kamu hizmetlerinin rantsal getirisi yüksek olması nedeniyle bu hizmetleri tamamen piyasaya taşımakta ve sermayeye yeni birikim alanları açılmaktadır.
Ülkesinin ulusal peyzaj politikasının belirlenmesi, peyzaj alanlarının envanterinin çıkarılması, peyzaj kalitesi ve yönetimi için mücadeleyi temel hedef alan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası 7. Dönem Yönetim Kurulu kamusal sorumluluğunda: kentsel dönüşüm adı altında kentlerimizi ticarileşmeye iten, meta değerleri olarak gören, su havzalarını imara açarak doğal kaynak kaybımıza neden olan yerel yönetimlerle, "orman özelliğini kaybetmiştir!" kandırmacasıyla sermayeye açılan ormanlarımız, ekolojik açıdan son derece sakıncalı olan ve zorunlu olmadıkça kesinlikle başvurulmaması gereken "kıyı dolgularının" özendirilerek maliyeti yüksek, onarımları sorunlu ve ekolojik hayata vurulan darbelerle yapılan otoyollar, "Kıyı Yasasındaki Değişiklik Yasası" ile egemen siyasetin kıyılarımıza bakışındaki sadece "imar rantı hırsı"nın öncelik taşıdığı çevre ve imar anlayışının temel kuralı olan "yerel ve demokratik karar hakları"nı da yok etmesi; bu kanunla tüm kıyılarda başlayacak yağma uygulamaları için belediyelerin, il özel idarelerin ve diğer ilgili kurumların denetim, müdahale ve engelleme olanaklarını geçersiz kılması; bunu sağlamak için de tüm kıyılarda tek söz ve karar sahibi olan "merkezi hükümetin", ülkedeki tüm değerlerin "engelsiz pazarlanması" politikaları ile mücadele edecektir.
GEÇMİŞİN MİRASI OLAN HERŞEYİ SÖKÜP ATMAMIZI SAĞLAYAN BİLGİYİ IŞIĞA, ÖZGÜRLÜK İNANCINI VE ÖZGÜRLÜĞÜ HALKA TAŞIMA SAVAŞIMINDA YER ALACAK MIYIM? SORUSUNA TMMOB Peyzaj Mimarları Odası 7. Dönem Yönetim Kurulu olarak sonsuza kadar EVET diyoruz.
VE ..... Dünya döndükçe, meslek alanlarının bire-bir örtüştüğü kamusal alanların doğru ve nitelikli ve sadece halk için kullanım ilkelerini benimseyecek, meslek değerlerini yüksek tutacak, üyelerimizin ülke gelişimine katkıda bulunmasını sağlayacak altyapı hazırlayacak bir meslek odası olma yönündeki mücadelesi devam edecektir.
Toplumsal bakışa paralel olarak Odamız 2006-2008 dönemi çalışmalarını temel hedeflerimiz ve ışığında şekillendirecektir.
İki yıllık süreçte sürdürülecek bütün faaliyetler bu hedefler doğrultusunda ve üyelerimizin sürece müdahil olması ile yürütülecektir.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası 7. Çalışma Döneminde (2006-2008) de;
•· Demokratik, çağdaş, eşitlikçi, emekten ve bilimden yana, tüm üyelere eşit mesafede duran bir Oda Yönetimi,
•· Kurumsallaşma bilincini yerleştirmek ve önümüzdeki süreçte Odamızın, artık kişilerin değil, ortak aklın ürettiği, kuralların etkin olduğu bir yapılanma,
•· Mesleğimizin geleceğine sahip çıkmak,
•· Peyzaj Mimarlığı hizmet alanlarının ve meslektaşlarımızın; mesleki, ekonomik, sosyo - kültürel, yasal-yönetsel tüm alanlarda ve süreçlerde saygın temsiliyetini sağlamak, hak ve çıkarlarını korumak,
•· Kolektif bir yönetim anlayışı ile aktif katılımcı ODA - ÜYE - MESLEKDAŞ dayanışmasını güçlendirmek,
•· Mesleğimizin yasal-yönetsel boyutta yer almasını sağlayarak kamuda ve serbest çalışma alanlarında iş olanakları oluşturarak yeni istihdam alanları oluşturmak,
•· Üyelerimizin mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmaları için zemin oluşturmak,
•· TMMOB, İKK ve diğer odalarla ilişkilerimizi daha da güçlü tutarak, örgüt ve birliği güçlendirecek çalışmalar yapmak amacı ve sorumluluklarının farkındalığıyla 2 yıllık çalışma döneminde hedeflerini belirlemiştir.
7. Dönem Yönetim Kurulu olarak 2 yılda tamamlamayı hedeflediğimiz:
•A. ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARI
Odamız, örgütlülüğün güçlendirilmesi ve geliştirilmesi, üyelerimizin tüm çalışmalara müdahil olabilmesi ve dolayısı ile işlevselliğimizin artacağına inanmaktadır. Bu sebeple; TMMOB İKK‘da temsiliyetimizin artması için İl Koordinasyon Kurullarının önemi ve üyelerimizin temsilci olarak atanmasına önem verilecektir.
Kamuda, özel sektörde ve üniversitelerde çalışan üyelerimiz arasında İşyeri Temsilcileri atamaları yapılarak meslek örgütü ve çalışma alanları arasındaki koordinasyonun verimi arttırılacaktır.
Ülke genelinde örgütlü bileşen sayımızı arttırabilmek için üye potansiyeli ve çalışma alanları yüksek olan yerlerde Temsilcilik sayılarımızın artması sağlanacaktır.
Şube ve Temsilciliklerimizle; düzenli koordinasyon toplantıları yapılarak Yerellerdeki sorunların ve gelişmelerin takibini düzenli olarak yapacaktır.
Öğrenci üyelerle; PMO-Genç‘in öğrenci üye sayısı ve örgütlülük bilinçlerinin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak, öğrenci üyelerin etkinliklerine düzenleyici, izleyici, dinleyici, konuşmacı vb. nitelikte katılım gösterilecek ve destek verilecektir. Ayrıca tüm üniversitelerimizdeki son sınıf öğrencilerimizin Mesleki Uygulama derslerine katılarak Oda örgütlülüğü, meslek örgütlenmesi konusunda bilinçlendirilecektir.
Örgütlü yapının en önemli girdilerinden biri olan iletişimin sağlanması için Yayın politikasında periyodik çıkan "Peyzaj Mimarlığı" dergimizin yayınının devamına, e-bülten yayınının yapılmasının başlanmasının üyelerimiz, ülkemiz ve mesleğimiz ile ilişkin sorunların, gelişmelerin, politikaların tartışılmasına ve bilgi aktarımına yönelik bir araç olmaya devam edecektir.
Örgütlülüğümüzün güçlenmesi ve gelişmesinin diğer bir önemli girdisi olarak gördüğümüz unsurlar ise mekansal olanaklarımız ve kütüphanemizdir.
Mekansal olanaklarımızın iyileştirilmesi konusunda öncelikle genel merkeze bir mülk alımını gerçekleştirmek ve diğer oda bileşenlerimiz şube ve temsilciliklerimizin fiziksel koşullarını iyileştirmek,
7. Dönem Yönetim Kurulu olarak kütüphane oluşturulması geliştirilmesi çalışmalarına ayrıca önem vermektedir. Bu konuda tüm girişimlerin yapılması konusunda özel çaba sarf edecektir.
Üye iletişimimizin sağlıklı hale getirilebilmesi için OTOMASYON SİSTEMİNE geçtik.
WEB sayfamızı yeniledik.
Oda‘mızın kurumsal işleyişine katkısı olacak ve pratik çalışma hızımızı arttıracak olan OTOMOSYON SİSTEMİ‘nin altyapı çalışmasındaki eksiklikler tamamlanarak PEMOP Yazılım Projesi hayatımıza girecektir.
TMMOB ve Bağlı Odalar ile dayanışmanın güçlendirilmesi konusu özenle takip edilecek. Bu bağlamda:
•· Komisyon çalışmalarına ve düzenleme kurulu çalışmalarına katılmak
•· TMMOB ve Odalarla toplumcu dayanışma içerisinde olmak
•· TMMOB ve bağlı Odalarla ortak etkinlikler düzenlemek
•· Kamusal ortak faaliyetler düzenlemek
•B. MESLEK VE UYGULAMA ALANINDAKİ HEDEFLERİMİZ
•· Meslek içi eğitim programına başlamak ve hayata geçirmek,
•· Mesleki denetimi çalıştırmak,
•· Akreditasyonda uzman grup oluşturmak ve Mesleki akreditasyon ve Oda akreditasyonu çalışmaları yapmak,
•· Yerel ve Genel Yönetimlerle, İl Özel İdareler ile işbirliği oluşturarak çalışma alanlarımızla ilişkin Oda etkinliğini arttırmak,
•· Yargıdaki mesleki tanıtım çalışmalarını yoğunlaştırmak,
•· Uluslararası mesleki örgütler ile ilişkilerin sürdürülmesi uluslar arası boyutta peyzaj mimarlığı alanlarının irdelemesini yapmak
•· Mesleğimizin yetkilerinin tanımlanması, çeşitli mesleklerle var olan mesleki çatışmanın giderilmesi amacıyla yasa, yönetmelik, genelge vb. belgelerle ilgili çalışmalarımız TMMOB ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Öte yandan kendi meslek alanlarımızda var olan durumun iyileştirilmesi için örgüt içi yönetmelik düzenlemeleri yapmak,
•· Avrupa Peyzaj Sözleşmesinin ülke gerçekleriyle örtüşmesini sağlayacak yasal çalışmalarda bulunmak, ulusal peyzaj politikası ve peyzaj envanterinin çıkarılmasında söz sahibi olunacaktır.
C. MESLEK ALANIMIZ İLE İLGİLİ ÜLKE GERÇEKLERİNİN ORTAYA KONULMASI
Meslek alanlarımız ile bilgiyi oluşturma, biriktirme ve bunu kamuoyu ile paylaşma ana çalışma konularımızdan biridir. Bu anlamda, bilimsel etkinlikler gerçekleştirilecek ve bunların sonuç bildirileri oluşturulacaktır. Peyzaj mimarlığı konularında doğal ve kültürel çevreye yönelik toplum bilincini arttırılması için yazıların hazırlanması, açıklamalar yapılması ve toplantıların düzenlenmesi gibi etkinlikler yapılacaktır.
D. DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİ İLE ORTAK ETKİNLİK ALANLARI YARATILMASI
Mesleki politikalar bağlamında ortaklıklar yakalayabildiğimiz demokratik kitle örgütleri ve kentle ilgili yapılanmalar olan platform ve konseylerle ortak çalışmalar yapılacak ve etkinlikler düzenlenecektir. Yanısıra, toplumsal duyarlılıklarla oluşturulmuş çeşitli platformların etkinliklerine de katılım gösterilecektir. Savaş karşıtı platformlarda, özelleştirmelere karşı platformlarda, barış yanlısı platformlarda Birliğimizin geleneksel tavrına paralel bir duruş sergilenecektir.
E. EĞİTİM
Peyzaj Mimarlığı lisans ve yüksek lisans eğitim süreçlerinin etkinleştirilmesi amacıyla çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve öğrencilerle toplantılar yapılacaktır. Üyelerimiz ve öğrenci üyelerimizin mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla bilgisayar kursları, fotoğraf kursları, atölye çalışmaları ve seminerler düzenlenecektir.
F. 7. DÖNEM YAPMAYI PLANLADIĞIMIZ ETKİNLİKLER
•· 3. Peyzaj Mimarlığı Kongresi/2007
•· Öğrenci üye sempozyumu
•· TMMOB öğrenci Kurultayı
•· Yerel Yönetimler Sempozyumu
•· İstanbul Sempozyumu
•· Tasarım Meslek gruplarıyla ortak çalışma platformu
•· İlköğretim çocuklarına yönelik etkinlikler
•· Öğrenci Proje Yarışması
•· Öğrenci Üye Etkinliği
•· Mesleki ihlal ve gaspa yönelik eylem etkinliği
•· Teknik Geziler
G. 7. DÖNEM ÇALIŞMA KOMİSYONLARIMIZ
•· Meslek İçi Eğitim Komisyonu
•· AB Süreci İzleme Komisyonu
•· Tasarım ve Planlama Komisyonu
•· Yapısal / Peyzaj Donatı Komisyonu
•· Özel Alan Komisyonu
•· Avrupa Peyzaj Sözleşmesi Komisyonu
•· Ulusal Peyzaj Alanları İzleme Komisyonu
•· Öğrenci İşleri Komisyonu
•· Yasa ve Mevzuat Komisyonu
•· Öğrenci Etkinliği Komisyonu
•· Yarışmalar Komisyonu
•· Mesleki Örgütlenme Komisyonu
•· Eğitim ve Öğretim Komisyonu
•· Meslekler arası İlişkiler ve Basın Komisyonu
•· Tarihçe ve Kütüphane Komisyonu
•· Etkinlik Komisyonu
•· Bitki Sektörü Komisyonu
•· Yayın komisyonu
•· Akreditasyon Komisyonu
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:36279
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:35554
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34743
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34516
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33499
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33299
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31630
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29633
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:27122
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19899