TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

2020 YKS TERCİHLERİNDE PEYZAJ MİMARLIĞI

2020 YKS TERCİHLERİNDE PEYZAJ MİMARLIĞI
MERKEZ
14.08.2020

YKS 2019 tercih rehberinde toplamda Peyzaj Mimarlığı bölümlerinde 1837 kontenjan açılmıştır. Peyzaj Mimarlığı lisans eğitimi veren 38 üniversitede toplam 74 Prof. Dr., 50 Doç. Dr. ve 124 Dr. Öğr. Üyesi bulunmaktadır.

 Peyzaj mimarlığı, gezegenimizdeki doğal, kültürel ve tarihi mirasımızı ve fiziksel çevreyi insan yararı, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik, fonksiyonel, teknolojik, ekolojik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde, ortak ve herkesin eşit olduğu mekan ve yaşam ortamları oluşturan, biyolojik çeşitliliği destekleyen arazi planlaması, tasarımı, uygulaması, yönetimi, korunması, onarılması, yönetilmesi ve denetlenmesi konularını kapsayan çalışmalar ve bilimsel araştırmalar yapan; uluslararası, ülkesel, bölgesel, kentsel ve kırsal ölçekte fiziksel planlar içerisinde yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülebilirlik adına ekolojik öncelikli projeler üretilmesini ve bu projelerin uygulanmasını sağlayan bir planlama,tasarım ve uygulama dalıdır. 

Türkiye`de Peyzaj Mimarlığı eğitimi, 1933 yılında kurulan Yüksek Ziraat Enstitüsü bünyesinde "Süs Nebatları Şubesi" olarak başlamıştır. Ankara Üniversitesi`nin 1946 yılında kurulmasıyla, bu kuruluş içinde yer alan Ziraat Fakültesi`nde "Bahçe Mimarisi ve Ağaçlandırma Kürsüsü" adı altında faaliyetine devam etmiştir. Peyzaj Mimarlığı Bölümü`nün 1968`de kurulması ile birlikte Peyzaj Mimarı unvanı ile ilk mezunlar 1973 yılında verilmiştir. 

Günümüzde 9 farklı isimde fakülte altında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve vakıf üniversiteleri de dahil toplamda 38 üniversitede lisans eğitimi verilmektedir. YKS 2019 tercih rehberinde toplamda Peyzaj Mimarlığı bölümlerinde 1837 kontenjan açılmıştır. Peyzaj Mimarlığı lisans eğitimi veren 38 üniversitede toplam 74 Prof. Dr., 50 Doç. Dr. ve 124 Dr. Öğr. Üyesi bulunmaktadır. 

Peyzaj mimarları, yapı üretim sürecinde dışında kalan tüm alanları (bina çevresi) yapı ruhsat aşamasından, kentsel ve kırsal alanlardan ülke ölçeğine kadar mücavir alan içinde kalan veya kalmayan uygulamaların gürültü, aydınlatma, enerji, güvenlik, doğal afetler, felaketlere karşı,  standartlara uygun mekanlar oluşturur, planlar ve ekolojik olarak değerlendirir, tasarlar, planlar ve uygular. Dolayısıyla Peyzaj Mimarlığı, iş alanı çok geniş ve farklı meslek disiplinleriyle sürekli birarada çalışma alışkanlığı kazandıran bir meslek alanıdır. 

Kamuda (yerel yönetimler ve bakanlıkların çeşitli birimlerinde), kendi işyerinde ve ücretli çalışan olarak tasarım, planlama, uygulama, bakım, onarım ve danışmanlık hizmetlerinde istihdam imkanı olan Peyzaj Mimarlığı bölümünü tercih eden ya da edecek olan tüm aday meslektaşlarımıza şimdiden başarılar dileriz.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

13. Dönem Yönetim Kurulu

 

 

Okunma Sayısı: 273
Fotoğraf Galerisi