TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

2022 HELSİNKİ MARK ULUSLARARASI PEYZAJ MİMARLIĞI KONGRESİ VE IFLA AVRUPA GENEL KURULU'NA KATILIM SAĞLANMIŞTIR

2022 HELSİNKİ MARK ULUSLARARASI PEYZAJ MİMARLIĞI KONGRESİ VE IFLA AVRUPA GENEL KURULU'NA KATILIM SAĞLANMIŞTIR
MERKEZ
19.10.2022

Bu sene Finlandiya Peyzaj Mimarları Birliği (MARK) tarafından düzenlenen Uluslararası Peyzaj Mimarlığı Kongresi ve IFLA Avrupa Genel Kurulu 13-16 Ekim 2022 tarihleri arasında Helsinki'de gerçekleştirilmiştir. Toplantılara Genel Başkanımız Yasin OTUZOĞLU ve IFLA Avrupa Delegemiz Prof. Dr. Şükran Şahin katılmıştır.

 Bu sene Finlandiya Peyzaj Mimarları Birliği (MARK) tarafından düzenlenen Uluslararası Peyzaj Mimarlığı Kongresi ve IFLA Avrupa Genel Kurulu 13-16 Ekim 2022 tarihleri arasında Helsinki`de gerçekleştirilmiştir. Toplantılara Genel Başkanımız Yasin OTUZOĞLU ve IFLA Avrupa Delegemiz Prof. Dr. Şükran ŞAHİN katılmıştır. Etkinlik boyunca teknik geziler, MARK Kongresi, Pecha Kucha Sunumları, Akreditasyon görüşmeleri, Mesleki Uygulama ve Projeler ile IFLA Avrupa`nın duyurup sonuçlandırdığı yarışmaların ödül törenlerine katılım sağlanmıştır. 

Teknik Gezi:

MARK Kongresi ve Genel Kurul Toplantısı öncesi 13 Ekim 2022`de, peyzaj mimarları tarafından Helsinki`de gerçekleştirilen; Tikkurila Deresi yağmur suyu yönetimi, peyzaj tasarımı ve peyzaj onarımı çalışmaları, Ankkapuisto Parkı, Sipoonkorpi Milli Parkı ve Kuusijärvi Gölü su kirliliğini önleme projesine teknik gezilerine katılım sağlanmıştır.

MARK Kongresi:

Finlandiya Peyzaj Mimarları Birliği tarafından düzenlenen Uluslararası Peyzaj Mimarlığı Kongresine katılınmıştır. Bir günlük program kapsamında Signe Nielsen ve Edgar Kaare davetli konuşmacı olarak projelerinden bahsetmiştir.  

Pecha Kucha Sunumları:

IFLA Avrupa`nın bu seneki konusu olan "Boldness and Beauty" çerçevesinde toplantıya katılan 34 ülkeden 28`inin sunumları gerçekleştirilmiştir. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak sunumumuzda, yürütmekte olduğumuz "Peyzaj Tabanlı Şehircilik" çalışmamız ile birlikte kuruluşunda öncülük yaptığımız ve önemli paydaş olduğumuz TAPLAK (Tasarım ve Planlama Akreditasyon Derneği) hakkında bilgi aktarılmıştır.

Eğitim:

IFLA Avrupa Akreditasyon Kurulunun 12 üyesi bulunmaktadır. Bunlardan ikisi ECLAS (Avrupa Peyzaj Mimarları Okulları Birliği) temsilcisidir, diğerleri ise IFLA Avrupa üyesi ülkelerin (ülkemiz için TMMOB Peyzaj Mimarları Odasıdır) temsilcilerinden oluşmaktadır. 2022 yılında IFLA Avrupa tarafından 5 peyzaj mimarlığı programı akredite (recognition) edilmiştir. Bunlardan 4`ü lisansüstü düzeydedir. Bugüne kadar 31 okul akredite olmuştur.

IFLA Avrupa liderliğinde yürütülen Avrupa Birliği okullarının program eşgüdümünün sağlanması çerçevesindeki InnoLAND Projesi tamamlanmıştır. Hazırlanan rapor Odamıza gönderilecek, Odamız görüş oluşturmak üzere çalışmalar yürütecektir.

Mesleki Uygulama ve Projeler:

Mesleki tanınırlığını artırmak kapsamında üzerinde çalışılan peyzaj portalı konusunda bilgi verilmiştir. Delegemizin üyesi olduğu IFLA Avrupa Med-Net çalışma grubunun yayımladığı ve ülkemizden iki çalışmanın da linkini içeren kitapçığın tanıtımı yapılmıştır. IFLA Avrupa`nın koordinasyonunda başlayacak ve iklim değişikliği çerçevesindeki yeni Horizon Projesi hakkında bilgi verilmiştir. Ülkemizden de iki paydaşın yer aldığı proje hakkındaki bilgi yakında sayfamızda paylaşılacaktır.  

Öğrenci Yarışması:

IFLA Avrupa`nın her yıl düzenlediği öğrenci ve genç meslektaşlar yarışmasının Bu yılki teması "Boldness and Beauty" olarak belirlenmişti. Yarışmanın A kategorisi ödülü, toplantı sırasında kazanan öğrenciye sunulmuş, B ve C kategorisi ödülünü alan öğrenciler anons edilerek alkışlanmıştır. C kategorisi ödülünü Üyemiz (İstanbul Teknik Üniversitesi`nde öğrenci olduğu dönem katılan) Batuhan Ünlü kazanmıştır. 

Fotoğraf Yarışması:

IFLA Avrupa Kırsal Peyzaj yarışması sonuçları açıklanmıştır. Yakında sayfamızda ilan edilecektir. Ülkemizden katılımcılara teşekkür ederiz. 

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak uluslararası çatı örgütümüz olan IFLA`nın Avrupa Genel Kurulu`na katılmamız ile birlikte uluslararası meslektaşlarımız ile olan işbirliğimiz güçlenirken hem ülkemizde gösterdiğimiz faaliyetleri hem de mesleğin gelişimi için atılacak adımları farklı ülkelerden meslektaşlarımız ile birlikte tartışma fırsatı yakalanmıştır. Akademik ve teknik her türlü mesleki konuda uluslararası çatı örgütümüz IFLA ile ilişkilerimizi yakın tutacağımızı, ülkemizde mesleğimizi uluslararası standartlara taşımak için çalışmalarımıza olanca hızıyla devam edeceğimizi tüm üyelerimize ve kamuoyuna bildiririz.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

15. Dönem Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 265
Fotoğraf Galerisi