TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

6000 CAN, 6000 TARİH TANIĞI, 6000 BARIŞ SİMGESİ KATLEDİLDİ...

6000 CAN, 6000 TARİH TANIĞI, 6000 BARIŞ SİMGESİ KATLEDİLDİ...
MERKEZ
10.11.2014

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu, Soma`nın Yırca Köyü`nde termik santral yapımı için kesilen 6000 zeytin ağacı hakkında bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada; Hükümetin kamuoyu yararını gözeterek bu termik santralin yapımından vazgeçme kararı almasını talep etti.


6000 CAN, 6000 TARİH TANIĞI, 6000 BARIŞ SİMGESİ KATLEDİLDİ...

 

Tarihi 39.000 yıl öncesine dayanan, insanlık tarafından her devirde önemli kabul edilen; ağacı aklı ve zaferi, dalı ve yaprağı barışı, yağı ise saflığı simgeleyen 6000 zeytin ağacımız acımasızca katledildi…


Manisa‘nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyündeki zeytinlik alanda yapılmak istenilen termik santral için, zeytinlik alanlar acele kamulaştırılma kapsamına alınarak, binlerce zeytin termik santrale kurban edilmiştir.  17 Eylül`den bu yana nöbet tutulan ve "acele kamulaştırma"nın yürürlüğünün durdurulması için mücadelesi verilen her bir zeytin ağacının 2000 yıl sürecek serüveni Kolin şirketinin haksız ve hukuksuz müdahalesi sonucunda son bulmuştur. Sabaha karşı dozerlerle alelacele yapılan ve vicdanı olan tüm kamuoyunda büyük tepki çeken sökümlerin, Danıştay 6. Dairesi`nin almış olduğu "acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurma" kararının açıklandığı günün sabahı olması çok düşündürücüdür. Binlerce zeytin ağacının katledilmesi hiçbir aklın kabul edebileceği bir eylem olamaz.


Zeytincilik üretiminde önemli bir yere sahip olan bölgede ikinci termik santral kurulması kabul edilemezken, daha yargı süreci tamamlanmadan ağaçların kesilmesi içinde olduğumuz hukuk tanımaz merkezi anlayışın bir yansıması olduğunu bize göstermiştir.


Maalesef sadece savaş gibi olağanüstü durumlarda kullanılması durumunda anlayışla karşılanabilecek ve bu tür durumlarda kullanılması gereken "acele kamulaştırma kararı"  Bakanlar Kurulu`nca bir özel şirketin menfaati için çıkartılmıştır. Hiçbir gerekçe ve kullanım amacı, bölgede yaşayan ve o zeytin ağaçları ile geçinen; umudunu, geleceğini onlara bağlamış onlarca köylüden ve onların gözyaşlarından daha değerli olamaz.


Yapılan bu operasyonla zeytincilikle geçimini sağlayan köylüler, ya göçe ya da termik santralde çalışmaya zorlanacak ve bu köylüler tarımdan zorla kopartılacaktır. Bu durum hem zeytin ve zeytinciliği koruyan kanunla hem de tarıma geri dönüşün özendirilmesi anlayışıyla taban tabana zıttır. Bunun için öngörüler üretmek de gerekmemektedir. Soma daha önce de bunları yaşamış bir bölgedir. Madenciliğin Soma‘da başlamasıyla tarım olumsuz etkilenmiş ve bölge halkı zorunlu olarak maden işçiliğine yönelmek zorunda kalmıştır. "Halka hizmet" mantığıyla toplumun istemediği çalışmaların yapılması başlı başına bir mantıksızlık örneğidir. Ayrıca bu, bir katliam olmakla birlikte insanların yaşam haklarına ve özgürlüklerine yapılan bir saldırı niteliği de taşımaktadır. Unutulmamalıdır ki; her insan hukuk kuralları dâhilinde istediği yaşamı sürmeye doğum hakkıyla sahiptir. Bu tip bir davranış ise bir insanın doğum haklarına hunharca yapılan bir saldırı olarak görülmelidir.


Teknik olarak bu ağaçların taşınması mümkün olsa da bu büyüklükte bir alandan zeytin ağacı taşınması düşüncesi hiçbir rasyonel gerçeğe sığmamaktadır. Kuşkusuz ağaçların taşınması gibi kesilmesi de asla kabul edilebilir bir eylem değildir. Kabul edilebilir tek gerçek bu bölgede yapılması planlanan termik santral yatırımından vazgeçmektir.


Ülkemizde yürütülen plansız ve bilimsel olmayan yer seçimlerinin sonucunda bugün maalesef ülkemizin pek çok yerinde bu tip sonuçlarla yüzleşmenin üzüntüsünü yaşamaktayız. Oysaki ülkesini seven her kurum gibi TMMOB Peyzaj Mimarları Odası da temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarına karşı değildir. Odamız yapılacak yatırımların yer seçimlerinin; rant gözetilmeden, toprak, su gibi doğal kaynaklarımızın mutlak korunduğu ve o çevrede yaşayan insanların yaşam kalitelerine olumsuz etki yaratmayacak şekilde yapılmasını istemektedir.


TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak, katledilen zeytin ağaçlarımızın yerine derhal yenilerinin dikilmesi, kesilen her bir zeytin ağacı için bölge halkının zararlarının giderilmesi, Kolin şirketinin hukuk kuralları çerçevesinde yargı sürecine saygılı davranması ve Hükümetin kamuoyu yararını gözeterek bu termik santralin yapımından vazgeçme kararını alması talebimizi kamuoyu ile saygıyla paylaşırız.
Saygılarımızla.

 

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi                                                                               

11. Dönem Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 191