8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
Emeğin cinsiyeti yoktur diyen Odamız; kadın için ayrılan bu tarihi sayfanın öznesi ile yaşamı kurgular.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1857`de ABD‘de 40 bin kadın dokuma işçisinin, kadın işçilerin işten çıkarılmalarını ve düşük ücret verilmesini protesto etmek amacıyla ilk kez direndikleri ve greve gittikleri tarihtir öznesi bizim için ...
Tarih şöyle yazar, 1857 ‘de kadınlar çalıştıkları fabrikayı işgal ettiler ve polis müdahalesiyle karşılaşırlar ve olaylar sırasında çıkan yangında 100‘ün üstünde kadın hayatını kaybetti. Aynı yıl kadın işçiler yine tekstil, tütün ve diğer endüstri kollarında mücadelelerini sürdürmeye, grev yapmaya devam ederler.
1910 yılında Kopenhag‘da II. Enternasyonale bağlı ilerici, aydın kadınların yaptığı Uluslararası Kadınlar Konferansı‘nda Clara Zetkin‘in önerisi üzerine 8 Mart, Amerika‘da grev sırasında çıkan yangında ölen işçi kadınların anısına "2. Enternasyonel Kadın Mücadele Günü" olarak ilan edilir.
Ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlanan 8 Mart .....
"Egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı çözülmeden özgür ve eşit bir toplum yaratılması mümkün değildir" anlayışıyla Odamız, ülkemizde ve tüm dünyada kadınların hak ve taleplerini elde etme mücadelelerinin başarılı olması için "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü"nü desteklemektedir.
Aile yaşamında ve çalışma hayatında kadınlara karşı, Anayasa‘da yer alan "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" ifadesine karşın, kadınlar için toplumda hak ettikleri eşit koşullar sağlanamamıştır. Yetersiz yasal düzenlemeler; kız çocuklarının okutulmamasına, töre cinayetlerinin devam etmesine, iş yaşamında kadın istihdamının engellenmesine olanak sağlayan düşünce ve önyargıların önüne geçememektedir.
Bugün eğitimli kadınların bile iş sorunlarının çok fazla olduğu iş hayatında, herhangi bir sosyal güvencesi olmadan kayıt dışı olarak çalıştırılan kadınlar "ucuz emek gücü" olarak görülmekte, "eşit işe eşit ücret" uygulamasından yoksun bırakılmaktadır.
Kapitalist üretim biçiminin ortaya çıkışıyla beraber, emekçi halkın ağır sömürü koşullarına karşı, sermaye sınıfına karşı mücadele yürütmüştür. Emekçi sınıf içerisinde kadın işgücü, sermaye sınıfı için "en ucuz" ve "uysal" bir işgücü olarak sömürülmesi kolay sayılmıştır. Modern anlamda kadın-erkek eşitlik arayışının kökenleri ise tam da sınıf mücadelesinin kökenlerinde yatmaktadır. Bu günün "emekçi kadınlar günü" değil de, "kadınlar günü" olduğunu iddia etmek, 8 Mart‘a ilk olarak önerildiğinde yüklenen anlamı görmezlikten gelmektir. Bu gün, daha en başından bu yana emekçi kadınların yürüttüğü mücadeleyle doğmuş ve daha sonraki tarihlerde de hep emekçi kadınlara ithaf edilmiştir.
8 Mart kutlamalarının ilk ortaya çıkışının doğrudan işçi kadınlarla ilişkili olduğunu tarihsel bir gerçek olduğunu unutmamak, tarihsel olarak ortaya çıkışında ve gelişiminde 8 Mart‘ın anlamının ve değerinin görmezden gelinmesine izin verilmemelidir.
8 Mart, boyun eğmeyen kadınların hareketidir ve kadınların kurtuluş mücadelesi, toplumsal mücadelelerden, dolayısıyla sınıf mücadelesinden bağımsız değildir.
Dünyada ve ülkemizde tüm emekçi kadınların "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" kutlu olsun.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
10. Dönem Yönetim Kurulu
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:36197
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:35443
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34679
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34477
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33483
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33254
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31603
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29607
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:27086
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19879