TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN

MERKEZ
08.03.2007

8 Mart 1857, ABD‘de 40 bin kadın dokuma işçisinin, kadın işçilerin işten çıkarılmalarını ve düşük ücret verilmesini protesto etmek amacıyla ilk kez direndikleri ve greve gittikleri tarihtir...

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

8 Mart 1857, ABD‘de 40 bin kadın dokuma işçisinin, kadın işçilerin işten çıkarılmalarını ve düşük ücret verilmesini protesto etmek amacıyla ilk kez direndikleri ve greve gittikleri tarihtir.

Kadınlar çalıştıkları fabrikayı işgal ettiler ve polis müdahalesiyle karşılaştılar. Olaylar sırasında çıkan yangında 100‘ün üstünde kadın hayatını kaybetti. Aynı yıl kadın işçiler yine tekstil, tütün ve diğer endüstri kollarında mücadelelerini sürdürmeye, grev yapmaya devam ettiler.

1910 yılında Kopenhag‘da II. Enternasyonale bağlı sosyalist kadınların yaptığı Uluslararası Kadınlar Konferansı‘nda Clara Zetkin‘in önerisi üzerine 8 Mart, Amerika‘da grev sırasında çıkan yangında ölen işçi kadınların anısına "2. Enternasyonel Kadın Mücadele Günü" olarak ilan edildi.

Ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlanan 8 Mart tarihi, 1975 Dünya Kadınlar Yılı‘nda Birleşmiş Milletler‘in "Dünya Kadınlar Günü" olarak kabul etmesiyle birlikte sokağa taşındı ve daha yaygın olarak kutlanmaya başlandı.

Aile yaşamında ve çalışma hayatında kadınlara karşı, Anayasa‘da yer alan "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" ifadesine karşın, kadınlar için toplumda hak ettikleri eşit koşullar sağlanamamıştır. Yetersiz yasal düzenlemeler; kız çocuklarının okutulmamasına, töre cinayetlerinin devam etmesine, iş yaşamında kadın istihdamının engellenmesine olanak sağlayan düşünce ve önyargıların önüne geçememektedir.

Bugün eğitimli kadınların bile iş sorunlarının çok fazla olduğu iş hayatında, herhangi bir sosyal güvencesi olmadan kayıt dışı olarak çalıştırılan kadınlar "ucuz emek gücü" olarak görülmekte, "eşit işe eşit ücret" uygulamasından yoksun bırakılmaktadır. 2005 aralığında Bursa‘da fabrikada yanarak ölen 15-17 yaşlarındaki 5 kadın işçi ve çok daha yakın zamanda Urfa‘nın Ceylanpınar ilçesinde yaşları 12-15 arasında değişen, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 44 tarım işçisini taşıyan kamyonun dereye düşmesiyle 10 kadın ve çocuğun yaşamını yitirmesi de bu anlayışın en can alıcı örneklerindendir.

Ülkemizde üniversiteler bünyesindeki bölümlere kadın erkek ayırımı yapılmadan öğrenci alınmaktadır. Dolayısıyla bu bölümlere giren kadın ve erkek öğrenciler mesleklerinin gerektirdiği koşullarda çalışacaklarının bilinciyle mezun olmaktadırlar. Ancak İş Kanunu‘nun 5. maddesi, ülkemizin de imzalamış olduğu CEDAW‘ın (Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi) 11. maddesi ve diğer maddeleri ile Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) belgelerinde cinsiyet ayrımı yapılmaması yer almasına karşın MTA, TPAO, DSİ gibi kamu kuruluşlarında personel alım ilanlarına da yansıyan cinsiyet ayrımcılığı dikkat çekicidir. Ayrımcı zihniyet; kadının eğitim ve çalışma hakkını kabul etmeyen, ayrımcı, baskıcı, ataerkil, gerici bir zihniyet demektir.

"Egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı çözülmeden özgür ve eşit bir toplum yaratılması mümkün değildir" anlayışıyla TMMOB, ülkemizde ve tüm dünyada kadınların hak ve taleplerini elde etme mücadelelerinin başarılı olması için "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"nü desteklemektedir.

Dünyada ve ülkemizde tüm kadınların "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" kutlu olsun.

Kadın erkek yan yana, omuz omuza, yaşamın her alanında!

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı

Okunma Sayısı: 1473