AKÇAKOCA KENTİ AÇIK VE YEŞİL ALAN PLANLAMA VE TASARIM YAKLAŞIMLARI KİTABI YAYIMLANDI
Akçakoca Kenti Açık Ve Yeşil Alan Planlama Ve Tasarım Yaklaşımları kitabı TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezi, Düzce Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi katkılarıyla yayımlandı
Akçakoca Kenti Açık Ve Yeşil Alan Planlama Ve Tasarım Yaklaşımları kitabı TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezi, Düzce Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi katkılarıyla Akçakoca Kenti`nin farklı alanlarında ve farklı ölçeklerde gerçekleştirilen peyzaj planlama ve tasarım çalışmalarına çeşitli yaklaşım modelleri geliştirmesi amacıyla Doç Dr. Kıvanç Ak ve Arş. Gör. Mertkan Tekinalp editörlüğünde hazırlandı.
Kitabın dijital formatı Odamız web sayfasına yüklenmiştir.
Akçakoca Kenti Açık Ve Yeşil Alan Planlama Ve Tasarım Yaklaşımları kitabı için tıklayınız.
Oda Genel Başkanımız Dr. Ayşegül Oruçkaptan`ın kitapta bulunan önsözü:
Şehirler, insanlığın medeniyet göstergeleridir. Bulunduğu ülkenin aynası olup; tarihsel, ekonomik, siyasi, sosyal ve aynı zamanda kültürel olarak o ülkenin yapısını ve değişimini yansıtırlar. Peyzaj Mimarlığı meslek disiplini ise; bu süreçte ekolojik koşulları dikkate alarak, insan ihtiyaçlarına uygun, sürdürülebilir, fonksiyonel ve estetik bir biçimde peyzajların koruma ve değerinin artırılması için kentin planlanması, tasarlanması ve kimlik kazanması yolunda aktif rol almaktadır.
Ülkemizin gerek tarihi yönden gerekse de turizm açısından önemli kentleri arasında yer alan ve Karadeniz`in incisi olarak bilinen bir kentidir Akçakoca. Bu güzel kentimiz, coğrafi konumu ve kıyı kenti olması nedeniyle hemen hemen herkesin tanıdığı ve bildiği bir kent konumundadır. Ancak bölgede belirli aralıklarla yaşanan üzücü sel felaketleri birçok yönden olumsuz etki (ekolojik, ekonomik, psikolojik vb) oluşturmaktadır. Özellikle 18 Temmuz 2019 tarihinde yaşanan sel felaketi sırasındaki can kayıpları, tüm ülkemizi derinden etkilemiş ve bu etki yerini; oturup düşünmeye, yapılan yanlışların neler olduğunu anlamaya bırakmıştır. Bölgede yaşanan ekolojik, ekonomik ve meydana gelebilecek olası benzer durumların gelecekte tekrar yaşanmasının önüne geçmek için önemli bir disiplin olan peyzaj mimarlığı; yüzeysel oyuntu, yatak erozyonu, sel, taşkın ve çığ zararlarına karşı ekolojik ölçütler doğrultusunda araziyi şekillendirmek ve gerekli teknik önlemlerin planlanıp uygulanmasını sağlamada yetkin bir meslek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu bağlamda; "Akçakoca Kenti Açık ve Yeşil Alan Planlama ve Tasarım Yaklaşımları" kitabı, çeşitli doğal güzellikleri bünyesinde barındıran, Karadeniz`in turistik yerlerinden biri olan Akçakoca`yı olumsuz etkilerden arındırarak daha yaşanılabilir, sürdürülebilir ve geleceği parlak bir şehir olmasına katkı sağlamasını ümit ettiğimiz plan, tasarım ve önerileri içermektedir. Çalışmada kentin çeşitli alanları, farklı planlama ve tasarım yaklaşımları ile irdelenmiş, iyi bir planlama ve yenilikçi tasarımlarla kente hayat verip, doğa ve insanı bütüncül bir bakış açışı ile bir araya getiren bir konsept benimsenmiştir.
Akçakoca`ya estetik ve sürdürülebilir bir bakış açısı ile bakan ve bu kitabın ortaya çıkmasında emek veren, Düzce Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim elemanlarına ve kıymetli öğrencilerine teşekkürlerimi sunuyorum.
Dr. Ayşegül Oruçkaptan
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Başkanı
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:36277
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:35549
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34741
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34513
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33499
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33298
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31629
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29631
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:27121
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19899