TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MELİH GÖKÇEK’İN ANKARA’NIN YOL AĞAÇLANDIRMASINDA KULLANDIĞI İTHAL BİTKİLERİ NİÇİN SÖKTÜĞÜNÜ SORUYOR VE KAMUOYUNA AÇIKLAMA YAPMASINI İSTİYOR.

MERKEZ
20.04.2006

BASINA VE KAMUOYUNA DUYURUDUR!

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan kent içi ve çevresi yol ağaçlandırma politikasını ve bu politikasının maliyet tablosu hakkında öncelikle Ankara başta olmak üzere ülkemiz vatandaşlarının artık bilgilendirilmesini istemektedir. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, kentlerimizin boylu büyük ağaçlarla bezenmesi ve yeşil alan kalitesinin arttırılmasını her zaman desteklemiştir ve desteklemeye devam edecektir.

 

Ancak; 1996-97 yıllarından başlayarak Ankara`yı tamamen bir ithal ağaç pazarına döndüren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "boylu ağaç dikme" politikası sebebiyle meslek disiplinimizce uyarıldığında "ülkemiz fidan üretim sektöründe boylu ağaç olmadığını bu yüzden ithal etmek zorunda olduğunu" söyleyerek, Ankara halkını inandırmıştı. 97`li yıllardan beri ithal bitki satın alınmasına ve dikimine karşı olan ve teknik anlamda niçin ithal bitkinin Ankara`da yaygın kullanımının doğru olmadığını açıklamalarına rağmen,uyarıları Ankara Büyüşehir Belediye Başkanı tarafından dikkate alınmayan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, bugün haklı olduğunu kanıtlamıştır.

 

9 yıldır sürekli olarak ithal bitki satın almaya devam eden Ankara Büyükehir Belediye Başkanlığı daha önce de olduğu gibi Mart ayından itibaren son dönemde diktiği bölgelerdeki ağaçları sökerek ve yok ederek, halkın milli servetini hiçe sayarak çöpe atmakta ve yerine yine ithal bitki getirmektedir. Artık buna dur demek gerekmektedir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı`nın Ankaralı`ya vermesi gereken bir hesap vardır.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası , Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı`na sormaktadır;

1.9 yıldır çok büyük reklam ve kampanyalarla, ağaç dikme törenleriyle başlattığınız, ithal-boylu ağaçları bugün neden vinçlerle, halatlarla çekerek, gövdelerinde ve köklerinde onarılmaz yaralar açarak "yok olsunlar" mantığıyla söküyorsunuz.

 

2.Neden binlerce dolar karşılığında aldığınız ve bütün uyarılarımıza rağmen diktiğiniz "rootball sisteminin gerektirdiği özel yapıştırıcılar nedeniyle kök gelişimini sağlayamayacağını ve gelişme gösteremeyeceğini defalarca söylediğimiz" bu bitkilerin doğal gelişimlerini tamamlayamaması ve kurumasını hatalı bir proje olarak kabul etmediniz, halktan özür dileyip, boylu ağaç ısrarınızdan vazgeçmediniz ve Ankara halkından ödünç aldığınız paraların heba olmasına neden oldunuz?

 

3.9 yıldır getirdiğiniz ithal bitki adetlerini, birim fiyatlarını, cinslerini ve onları bugüne kadar diktiğiniz yol bulvar ve parkları net olarak açıklar mısınız?

 

4.9 yıldır ithal getirdiğiniz bitki cins ve tür seçimlerini kimler yapmaktadır? Ankara`nın ekolojisine uygun bitki türleri ile ilgili olarak, Daire Başkanlığınız`ın bilimsel bir fizibilite raporu var mıdır? Eğer varsa bu raporunuzu kamuoyuna açıklar mısınız?

 

5.Atatürk Bulvarı, Tandoğan, Turan Güneş Bulvarı, Çetin Emeç Bulvarı, İstanbul Yolu, Köroğlu Caddesi gibi Ankara`nın tüm cadde ve bulvarlarına dikilen ağaç türleri seçimi konusunda, Ankara`nın ekolojisine uygun ve yaygın türler midir yoksa sadece belki de korunaklı bölgelerde kullanılacak bitki türleri midir? Örneğin Degol Caddesine dikilen Gürgenler, Oran yoluna diktirdiğiniz piramit Meşeler ve yalancı Serviler, bunlar yol ağacı türleri midir? Eğer değilse yol ağaçlandırma projeniz ve uygulamalarınızın hatalı bir çalışma oduğunu kamuoyuna açıklayacak mısınız?

 

6.Yapmış olduğunuz alt geçit ve kavşak uygulamalarındaki hatalar ve yanlış bitkilendirme uygulamaları nedeniyle oluşan kazalardan kaç Ankaralı hem manevi hem de maddi hasara uğramıştır. Bu konuda bir istatistiki raporunuz var mıdır?

 

İstanbul Yolunda yeni diktiğiniz ağaçlardan birinin hereklerinin zayıflığı nedeniyle devrilerek kazalara neden olduğu ve bu kazalar sonucu bir vatandaşımızın vefat ettiği doğru mudur?

 

7.TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Ankara`nın açık-yeşil alan sistemi içerisinde önemli rol oynayan yol-kavşak ve bulvar ağaçlandırması projesini çok önemsemektedir.

 

Çünkü bu ağaçlar kentin yeşil izleridir. Yaya ve taşıt yollarının kimlikleri yeşil izlerle belirlenir.

 

Çünkü bu ağaçlar kentin oluşturduğu koridorlarıdır kentin ekolojik döngülerinin en önemli halkalarından biridir.

 

Çünkü bu ağaçlar kentlinin tempolu hayatını dinginleştiren en önemli psikolojik rehabilite unsurlarıdır.

 

Tüm bunları sağlamak için doğru projeler, doğru yer tesbitleri ve doğru bitki türü seçimleri yapmak gerekmektedir. Büyükşehir Belediyesi`nin en önemli görevlerinden biri doğru projeler üreterek, kentlinin ödediği verginin karşılığını almasını sağlamaktır. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçtiği bilimsellikten uzak, meslekleri ciddiye almayan "projesizlik" yaklaşımı ile heba ettiği paralar karşılığında Ankara`ya ve Ankaralı`ya ne kazandırmıştır?

 

8.Şubat ayında gelen ithal bitkilerin hastalıklı olduğu ve Göksu parkında karantinaya alındığı haberlerini belediye şirketi olan ANFA açıklamştır. Yeni yapım olan ve binlerce bitki ile bezenen Göksu Parkında karantinaya alınan bitkiler ne olmuştur? Bu hastalıklar Göksu Parkındaki bitkilere ve çevredeki yeşil alanlara da bulaşmış mıdır? Belediyenin elinde buna ait bir tespit veya bilimsel rapor var mıdır?

 

9.Yerel yönetimci olarak göreve geldiğiniz ilk günlerde kent yeşil alanlarının boylu ve geniş kitleli bitkilerle bezenmesi projelerinizi deklere etmiş olsaydınız ve yerli üreticinin desteklemesini sağlamış olsaydınız ülke ekonomisine yapacağınız katkıyı hesapladınız mı? böye bir projenin deklerasyonunda yerli üreticimizinbugün getirttiğiniz ve bir türlü adaptesini sağlayamadığınız boyda bitkiler üretemezler miydi? Ve yerli üreticiden aldığınız bitkilerin adapte sorunu olur muydu?

 

Sonuç olarak,TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Melih Gökçek`i kamuoyuna bilgi vermeye davet etmektedir.Ankara`nın tüm açık yeşil ve rekreasyon alanlarındaki fiziksel gelişim ve değişimlerin sorumluluğunu taşıyan Odamız, bu konunun kentimize olumlu yada olumsuz tüm yansımalarının takipçisi olacaktır.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 5489