TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

AOÇ İNORGANİK(MİŞ) - CUMHURİYET ANKARA / 31.10.2012

AOÇ İNORGANİK(MİŞ) - CUMHURİYET ANKARA / 31.10.2012
MERKEZ
31.10.2012

AOÇ organik değil(miş) ‘Kimse ‘organik yaşam yok‘ diyemez‘ Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, AOǑnin kültürel peyzaj alanı ilan edilmeme gerekçesine ilişkin, "Bir bataklık üzerinde, önce tarımsal üretim sonra endüstriyel yatırımlar yapılıyorsa kimse ‘Burada organik ve doğal bir yaşam yoktur‘ diyemez" yorumunu yaptı.

 

AOÇ İNORGANİK(MİŞ)

Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak konuyu, "Bir bataklık üzerinde, önce tarımsal üretim sonra endüstriyel yatırımlar yapılıyorsa kimse ‘Burada organik ve doğal bir yaşam yoktur‘ diyemez" şeklinde değerlendirdi. 


AOÇ organik cleğil(miş) ‘Kimse ‘organik yaşam yok‘ diyemez‘ Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, AOǑnin kültürel peyzaj alanı ilan edilmeme gerekçesine ilişkin, "Bir bataklık üzerinde, önce tarımsal üretim sonra endüstriyel yatırımlar yapılıyorsa kimse ‘Burada organik ve doğal bir yaşam yoktur‘ diyemez" yorumunu yaptı. Kriterlerden birinde "insan eliyle" kelimelerinin geçtiğine dikkat çeken Kolçak, "AOǑde organik yaşamın olmadığını söylemek bilimden, teknikten ne kadar uzak olduğunun bir göstergesidir" dedi. Bakanlığa kendilerinin de aynı konuyla ilgili olarak başvurduklarını ve "Gerekli koşullar bulunmamaktadır" şeklinde yanıt aldıklarını söyleyen Kolçak, "Raporlarımız dikkate alınmadı, incelenmedi, komisyon dahi kurulmadı. Biz de bakanlığın böyle bir değeri hiçe sayan tavrını yargıya taşıdık" diye konuştu. 

MHP Kocaeli Milletveki Lütfü Türkkan‘ın Atatürk Orman Çiftliği‘nin (AOÇ) "Kültürel Peyzaj Alanı" ilan edilmesine ilişkin verdiği som önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘ndan olumsuz yanıt geldi. Yanıtta gerekçe olarak, Uluslararası Doğa Koruma Birliği‘nin (1UCN) "Kültürel Peyzaj Alanı" ilan edilme kriterlerinden "İnsan eliyle düzenlenen park ve bahçelerde, bunların içindeki çoğunluğu kamusal nitelikteki yapı ve yapı gruplarını içerir" yazmasına karşın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu ifadeyi görmezden geldi. Bakanlıktan Türkkan‘a verilen yanıtta, "AOǑnin tamamen organik olarak gelişmiş olduğuna ilişkin bir belge yok" denilerek, kültürel peyzaj alanı ilan edilemeyeceği belirtildi. Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak konuyu, "Bir bataklık üzerinde, önce tarımsal üretim sonra endüstriyel yatırımlar yapılıyorsa kimse Burada organik ve doğal bir yaşam yoktur‘ diyemez" şeklinde değerlendirdi. MHP‘li Lütfü Türkkan‘ın "Atatürk Orman Çiftliği‘nin (AOÇ) Kültürel Peyzaj Alanı ilan edilmesi için UNESCO‘ya başvuru yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘ndan olumsuz yanıt geldi. Yanıtta lUCN‘nin kültürel peyzaj alanlarını üç farklı türde tanımladığı belirtti. Söz konusu tanımlar Bakanlık tarafından, "Birincisi, insan eliyle düzenlenen park ve bahçelerde, bunların içindeki çoğunluğu kamusal nitelikteki yapı ve yapı gruplarını içerir. İkinci tür kültürel peyzaj alanları organik olarak gelişmiştir. Üçüncü tür ise yardımcı peyzaj alanı olarak tanımlanmaktadır. Bu alanlar dini artistik ya da kültürel motiflerle bütünleşmiş, tümüyle doğal oluşumlar şeklindedir" diye sıralandı. Bakanlıktan AOǑnin birinci kritere uymasına ilişkin, "AOǑnin tamamen organik olarak gelişmiş olduğuna veya tamamen doğal oluşumlardan meydana geldiğine ilişkin Bakanlığımızda herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır" yanıtı verildi.

Okunma Sayısı: 722
Fotoğraf Galerisi