TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

ARTVİN HES ÇALIŞMA KOMİSYONU KURULDU

MERKEZ
14.01.2009

Artvin Papart Dereleri Üzerinde Yapılması Planlanan Hidroelektrik Santrallerin Durdurulması Çalışmalarını Kazanan Yöre Halkına Peyzaj Mimarlarından Büyük Destek…

"Su Yaşamdır" Diyen Peyzaj Mimarları Odası Artvin‘de!
Odamız  "Artvin Hes  Çalışma Komisyonu" Kurarak Çalışmalarına Başladı

Peyzaj Mimarları Odası Artvin, Şavşat ve Meydancık halkının topraklarına ve suyuna sahip çıkarak yaptığı mücadelesinin yanındadır. 

Yöre halkı derki; 

•·        "Elektrik enerjisi üretimin kamu yararı açısından önemi tartışılamaz. Fakat üstün kamu yararı noktasının Papart Vadisi gözönüne alındığında hangi noktada oluştuğu sorusu davamızın ana sorusudur. Elektrik üretimin başka yerlerde, başka teknikler ile (Rüzgar, Güneş vs.) yapmak mümkün olmakla beraber, Papart vadisinde yaşayan insanların ellerinden tarımsal olanakları alındığında ve esas olarak bir orman ekosistemi olan vadide orman ekolojisi geri dönülmez ve tamir edilemez şekilde hırpalandığında, bu insanlar için başka seçenek yoktur. Çok zorlanılarak bölge halkının göç ederek başka topraklarda  yaşam kurabileceği söylenebilir. Bazı durumlarda, büyük baraj inşaatları vb. üstün kamu yararı bazı yöredeki yurttaşlarımızın o yöreden göç etmesi sonucunu doğurabilir. Gerçi son yıllarda bu  şekilde yorumlanan üstün kamu yararı kavramı da esastan  tartışılmaya  başlanmıştır. Bu gibi projeler ancak o yöredeki insanların mağduriyetlerini giderecek subvansiyonlar ve ödemeler paralelinde yürütülen  sosyal programlar eşliğinde  gerçekleştirilebilmektedir."

•·         "Sulama suyu konusunda ÇED raporunda  bir başka eksiklik ise;  geleceğe dönük sulama olanakları ve ihtiyaçları durumunda herhangi bir taahhüdün olmamasıdır. İçme ve kullanma suyu konusunda "Su Kullanım Hakkı Anlaşması " ile bu taahhüt  verilmiş ve ileride olabilecek içme ve kullanım suyu ihtiyaçların öncelikli olacağı belirtilmiş  bulunmaktadır. Ancak sulama suyu ihtiyacı açısından, ileride olabilecek talep artışlarının karşılanabileceği konusunda hiçbir taahhüt yoktur.Böyle bir taahhüdü içermeyen ÇED raporu hakkında  bu nedenle de "ÇED OLUMLU"KARARI VERİLEMEZ."

Diyen ve genciyle yaşlısıyla, topraklarından yetişmiş mühendis, mimar, avukat çocuklarının bilgi ve teknik birikimlerini yetiştikleri toprakların ormanlarını, sularını ve tam bir doğa harikası vadilerini savunmak için yargıya giden yöre halkına yanıt geldi ve yargı; ÇED OLUMLU KARARININ geçersiz olduğu kanaatine vardı.

Bu mücadele sürecinin takibinde peyzaj mimarlığı disiplini açısından önemli bir ayrıntı ve halktan hüküm edenlere gönderilen mesaj bulunmaktadır Peyzaj mimarlarının uzun soluklu olarak mücadelesini verdikleri ve merkezi otorite ile görüşmelerde bulundukları konu olan "PEYZAJ PLANLARININ PLAN KADEMESİ OLARAK YERİNİ ALMASI" konusunu ne kadar acil önem arz ettiği Artvin HES yapımı konusunun tartışmalarında yöre halkı yargıya sunuyor. Dava metnindeki ÇED raporunun olumlu olmamasına gerekçe olarak diyor ki; "mevzuatta ve  makro planlamalarda, sürdürülebilir kalkınmanın temel girdileri olan toprak, su, orman ve mera gibi ekosistemlere bütüncül havza esaslı  Çevre Düzeni Planlarında  doğal kaynak planlamasına yer verilmemesi büyük bir eksiklik ve geri dönüşü olamayan sonuçları ortaya çıkaracaktır." Burada Çevre Düzeni Planlarında  doğal kaynak planlaması olarak ifade edile plan PEYZAJ PLANI dır. Ülkemiz plan kademelerinde en büyük eksik peyzaj planı kademesidir ve merkezi otorite artık kabul etmelidir ki peyzaj planlaması yapılmamış hiçbir Çevre Düzeni Planı, İmar Planı ve Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı sosyal, ekolojik, ekonomik karşılığını kesinlikle bulamamaktadır. Bu sebeple, önce plan disiplinlerimizin merkezi otorite tarafından tekrar gözden geçirilmesi gerçeği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Peyzaj mimarlarının bu ülkedeki yeri; doğal-kültürel tüm değerlerinin koruyarak kullanıma açılmasında fiziksel planlar üretmek, yaşam alanlarını, doğa alanlarının iklimsel, coğrafyasal, dolayısı ile ekonomik ve sosyal yönden biçimlenmiş ve geçmişten beri gelen yaşam biçimlerini de koruma anlayış ve kararlılığı ile planlamaktır.

Mesleki bilgi ve birikimimiz ile toplumsal sorumluluğumuzun gerekleri doğrultusunda yöre halkının mücadelesine yerinde destek vermek ve peyzaj mimarlığı disiplininden vadi ve değerlerinin nasıl korunarak kullanıma açılması gereklerini ve yönetim alan planlamasına katkı sunacak bir çalışma raporu oluşturmak amaçlı çalışmalar yürüten Odamız "ARTVİN HES ÇALIŞMA KOMİSYONU" kurdu.

Çalışma Komisyonumuz; Sn. Semiha DEMİRBAŞ‘ın yürütücülüğünde, Prof. Dr. Öner DEMİREL (KTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi), Sn. Yr.DoçDr. Banu KURDOĞLU (KTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi ), Sn.Yr.Doç.Dr. Oğuz KURDOĞLU (ARTVİN Ün. Orman Fakültesi Öğretim Üyesi) ile birlikte Odamızı temsilen Sn. Redife KOLÇAK ve Doğa Derneği‘nden önemli doğa alanları ve yaban yaşamı konularında önemli çalışmalar imza atmış Sn. Eray ÇAĞLAYAN, Can YENİYURT ve  Erkut ERTÜRK ‘tan oluşmaktadır.

Komisyonumuz; su havzalarında yer alan toprak ve su kaynakları ile orman, mera gibi ekosistemler arasında karşılıklı dinamik ilişkiler içerisindeki farklı sektörlerin ve kaynak kullanıcılarının bir arada düşünüldüğü, tehdit ve olanakların uzun vadeli değerlendirildiği, havza içindeki bir alana yapılan müdahalenin yarattığı olumlu ve olumsuz etkilerin izlendiği en uygun ölçekli korumacılık ve  hidrolojik sınırlara dayalı bir havza planlaması ana ilkeleri ile üzerine çalışmalar yürütecek ve rapor hazırlayacaktır.

TMMOB tarafından da oluşturulan Artvin HES Çalışma Grubu‘nda Odamızı Sn. Semiha  DEMİRBAŞ  temsil etmektedir.

Okunma Sayısı: 1484