BARTIN–AMASRA ÇEVRE BİRLİKTELİĞİ BASIN AÇIKLAMASI
"Akışkan yataklı santraller de, sözü edilen "Süper kritik akışkan ekstraksiyonu" yöntemi de, kömür ve biyokütleden kimyasal madde elde etme yöntemidir."
TERMİK SANTRAL ÇEVRESİNDE NELER OLUYOR?
Biz Bartın-Amasra Çevre Birlikteliği olarak bu güne kadar bölgemize yapılması planlanan TERMİK SANTRALE karşı olduğumuzu açıkladık. Bu karşı oluşumuzun nedenlerini halka açık toplantılar ve
basın aracılığıyla bildirdik. Bilgilerimizi paylaştık ve herkesi Bölgemize yapılacak Termik Santrala karşı olmaya çağırdık. Kömür çıkartılmasına karşı olmadığımızı da açıkça dile getirdik. Şimdiye
kadar Hema şirketinin diğer girişimleri konusunda yorum yapmadık....
Söz konusu şirketin Amasra Müessesi A bölgesindeki girişimleri, Şirketin basın açıklamaları, Enerji Bakanının meclis konuşması artık açıkça gösteriyor ki, TERMİK SANTRAL BAŞLIĞI ALTINDA TOP YEKÜN BİR SALDIRI hüküm sürmektedir.
TERMİK SANTRALI ÖNE ÇIKARARAK 2005 yılında imzaladıkları ve 3 ay sonra 500 000 ton kömür çıkarmış olmaları gereken sözleşmedeki sorumluluklarını yerine getirmedikleri gibi, A bölgesine girerek sınırlarını aşıyorlar.
Şimdi artık sadece Termik Santrala karşı olmak değil, tüm olup bitenleri anlamak ve çevre ile birlikte doğal değerlerimize ve madenlerimize de sahip çıkmak zamanıdır.
ARTIK ŞU SORULARA HERKESİN CEVAP VERMESİNİ İSTİYORUZ.
Hükümete ve Enerji Bakanı Sayın Hilmi Güler‘e soruyoruz:
1. 2005 yılında Hema ile B bölgesi imza töreninde Türkiye‘nin taş kömürü varken kömür ithal edildiğini belirterek, "Biz bunu tersine çevirmeye çalışıyoruz." dediniz. "Türkiye‘nin yılda 16,4 milyon ton kömür ithal ettiğini" söyleyerek 2008 yılı nisan ayında 500 000 ton kömürün çıkarılmış olacağı protokole imza attınız.
SORUYORUZ: 3 ay sonra Hema bu kömürü teslim edemezse protokolü iptal edecek misiniz?
2. Hema A bölgesinin neredeyse bütün imkanlarını kullanıyor ve bunu artık açıkça dile getiriyor.
"A bölgesindeki ATİ müessesesinin kuyusundan kendi bölgesine ineceğini söylüyor. TTK yönetimi bize yardımcı oluyor" diyor.
SORUYORUZ: Yardım ne demek, hangi protokole göre yapılıyor. Asansör, havalandırma, emniyet tedbirleri kimin sorumluluğunda olacak, aynı kuyu ATİ işçileri tarafından kullanılıyor, İş Barışı ne olacak? TTK yönetiminin yazılı ve sözlü yardımlarını biliyor musunuz, denetliyor musunuz?
Metan Gazı aramaları nedeniyle Hema‘ya ödeme yapılıyor mu?
3. 16.ocak-2008 Meclis konuşmanızda Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya‘ya cevap verirken "1200 elemen aldık. Bunların hepsi güçlü, kuvvetli, daha evvelki gibi öyle elli kiloluk adamlar değil" dediniz.
" dediniz.
SORUYORUZ: Siz dalga mı geçiyorsunuz, işçiyle alay mı ediyorsunuz? O dediğiniz 1200 işçi Zonguldak‘a alındı. 2004 seçimlerinden önce Amasra belediyesinin merdivenlerinde yaptığınız konuşmayı unuttunuz mu?
Amasra‘ya işçi almadınız. Amasra‘yı işçisiz ve desteksiz bıraktınız ama Hema‘yı desteksiz bırakmıyorsunuz, Hema Başkanına "Amasra‘ya ev yap, işlerini takip et, bende gelirim" dediniz.
Amasra Taşkömürü İşletmesi NEREYE gidiyor? NİÇİN gidiyor?
TTK yönetimlerine soruyoruz:
1. TTK ve ATİ yönetimi, Amasra‘da müessese size yönetmeniz için verilmiştir, Hema‘nın faaliyetlerini biliyorsunuz, protokol dışı uygulamalardan, doğacak zararlardan, kazalardan sorumlu olacaksınız.
Hema Yönetimi 14 Ocak 2008 tarihli basın toplantısında "TTK yönetimi bize yardımcı oluyor" dedi.
SORUYORUZ: Bu yardım ne karşılığında yapılıyor, protokollerde tarif ediliyor mu? Yardım konusunda "Sözlü Emirlerinizden" söz ediliyor doğru mu?
2. Amasra A bölgesi kuyusundan Hema‘nın da faydalanmasını durumunda meydana gelebilecek sorunlar doğacak, sorumluluk karmaşası oluşacaktır.
SORUYORUZ: Bu kuyuyu hangi yetki ile kullandırtacaksınız? Hema‘nın Yetkisiz ve Sorumsuz kullanımından doğacak sonuçların sorumlusu siz mi olacaksınız?
Bartın ve Amasra Belediyelerine ve Bartın TSO ve diğer kurumlar:
Bölgemizde yaşanan bu olaylar nedeniyle Bartın ve Amasra halkının sağlık, çevre ve ekonomik durumu etkilenecektir. Belediyeler kanunu gereği halk sağlığı, çevre ve kültür değerleri, turizm
potansiyeli sizin koruma alanınızdadır.
Amasra Belediye Meclisi Termik santrale karşı olduğunu belirten kararını 08.12.2008 tarihli toplantısında almıştır.
Bartın belediye Maclisinin de bu kararı alacağından eminiz. Bir an önce Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere diğer kurumlarımızın da bu konuda kararlar almalarını bekliyoruz.
İl Müdürlüklerinin aktif olmalarını bekliyoruz.
Örneğin "Kavşak suyu havzası, metan arama, kuyu vurma gibi çalışmalardan etkileniyor mu?
Bir kirlenme veya bu su havzasının kaybedilmesi söz konusu olursa bundan kim sorumlu olacak?
Örneğin " Bartın Çevre Planında ön görülmeyen Termik Santral yatırımından nasıl söz edililebiliyor?" Küre Dağları Milli Parkı koruma alanlarına santralın etkisi ne olacak? Bundan kim sorumlu olacak?
Kamuoyuna ve Basın‘a:
SORUYORUZ:
1. B bölgesi protokolün gereği kömür üretimi yapması gereken Hema
firması NEDEN TERMİK SANTRAL KURMAYI öne sürüyor?
2. Ortak arayışında Termik Santral Kartını niye kullanıyor?
3. Kuyu vurmaya gelen Çinliler nasıl bir anda Termik santral kurma
uzmanı oldular?
4. Hangi kuyu kaç metre vurulmuş. Bu kadar zamanda 35 metreyi geçmiş mi?
5. Basın toplantısında "Çin‘de ki termik santral ormanın yanında,
etrafı yemyeşil" diye açıklama yapıtılar. Peki, neden bir kare
fotoğraf göstermediler de alay eder gibi Çine seyahat edip görmekten
söz ettiler?
6. "Çevreyi kirletmeyecek akışkan yataklı santral yapacağız" diyen
Hema, neden ağız değiştirdi "süper kritik" santral yapacağız dedi?
Akışkan yataklı santraller de, sözü edilen "Süper kritik akışkan ekstraksiyonu" yöntemi de, kömür ve biyokütleden kimyasal madde elde etme yöntemidir.
Evet, bu yöntemler KÖMÜRÜN DAHA İYİ YANMASINI SAĞLARLAR, ancak HAVADA SU BUHARIYLA BİRLEŞEREK ASİT YAĞMURLARINA DÖNÜŞECEK OLAN OKSİTLİ BACA GAZLARININ ÇIKMASINI AZALTMAZLAR.
7. EVET, TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ.
Termik Santral perdesinin kapalı kapıları arkasında yürütülen faaliyetlere açıklık istiyor musunuz?
İşte asıl soru budur.
Bartın-Amasra Çevre Birlikteliği -17.01.2008
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:36198
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:35443
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34680
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34477
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33484
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33256
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31604
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29608
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:27087
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19881