BARTIN' DA MESLEK ODASI TEMSİLCİLERİNDEN BASIN AÇIKLAMASI "TERMİK SANTRALE HAYIR"
Aralarında Odamız Bartın İl Temsilciliği' ninde bulunduğu çok sayıda demokratik kitle örgütü Amasra' da yapılması düşünülen termik santral için ortak basın açıklaması yaptı.
BASIN AÇIKLAMASI
18.01.2010
Bartın Kamuoyuna
Hattat Holding tarafından Amasra‘ya yapılması planlanan 660 MW x 4 = 2640 MW gücündeki santralin, yöredeki doğayı, tarihi, kültürü ve toplumsal değerleri bitirme projesi olduğu çok açıktır. Santralin yöre ve ülke ekonomisine yarardan çok zarar getireceği de ortadadır. Bu nedenle santrale karşı yapılacak mücadelenin partiler üstü bir anlayışla, tüm toplum kesimlerinin desteğini sağlayacak şekilde örgütlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB)‘ne bağlı odaların Bartın temsilcileri olarak, Amasra Termik Santrali‘nin kurulmasına karşı yapılacak olan mücadelenin Bartın‘da yaşayan tüm insanları temsil edecek bir platform aracılığıyla yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Süreci ülkemizde genelde yatırımcı-sermayedar lehine, yöre halkı ve çevre aleyhine sonuçlanan bir süreçtir. Yapılan ÇED Halkın Katılımı Toplantısı‘nda halkın %100‘ünün karşı olmasına rağmen, ÇED olumlu kararıyla yapılmasına izin verilen projeler vardır. Bu yüzden Bartın Halkının ileride olumsuz etkileneceği aşikar olan böyle bir girişimden kurtulması için en kısa süre içinde ortak bir platform kurarak birlikte ve tek ses olarak hareket edilmesi gerekmektedir. Bölük pörçük, ötekini dışlayan, katılıma açık olmayan, toplumun geniş kesimlerini temsil etmeden ve bilimsel bilgi üretmeden yapılacak bir mücadelenin başarıya ulaşması çok zordur. Bu nedenle; siyasi görüş ayrımı yapmadan, milletvekilleri, belediye başkanları, İl Genel Meclisi, Bartın Belediye Meclisi, Amasra Belediye Meclisi, diğer belediye meclisleri, Üniversite, Muhtarlar, Baro, Tabipler Odası, Kent Konseyi, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası ve diğer bütün teknik ve mesleki odalar, Sendikalar, Derneklerin temsilcilerinin içinde bulunacağı bir platformun en kısa zamanda kurulması gerekmektedir.
Amasra Termik Santral Entegre Projesi ÇED Başvuru Dosyası tarafımızdan incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği‘ne bağlı odaların Bartın temsilcileri olarak hazırladığımız ve Bartın Üniversitesi‘nden Doç. Dr. Erdoğan Atmiş tarafından kaleme alınan 16 sayfalık "Teknik Rapor"u, bütün toplum kesimleriyle paylaşmaya hazırız. Raporumuzun platform kurma çalışmalarına yardımcı olacağını umuyoruz. Ayrıntılarını daha sonra kamuoyuna açıklayacağımız raporumuzun sonuç kısmı aşağıdadır:
"Kurulması düşünülen Amasra Termik Santrali‘nin doğa, çevre ve toplum üzerinde oluşturacağı dışsal maliyetler dört ana başlık altında detaylı olarak irdelenmiştir. Bu tespitler aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
1. Bölgeyle ilgili olarak hazırlanmış olan mevcut plan ve raporlarda termik santral kurulmasına kesinlikle yer yoktur,
2. İlgili plan ve raporlarda Bartın ili için; (organik) tarım, ormancılık, ticaret, tarım ve ormancılığa dayalı sanayi ve eko-turizme dayalı bir kalkınma modeli önerilmektedir.
3. Adı geçen şirketin samimiyeti, taahhütlerini yerine getirmemiş olması nedeniyle sorgulanmaktadır.
4. Bartın Halkı Bartın‘a zarar verecek her türlü girişime karşı çok duyarlıdır. Gerektiğinde tepkisini örgütlü olarak topluca verebilmektedir. Bartın Halkı Amasra Termik Santrali‘nden 26.5 kat daha küçük Mobil Santrali Bartın‘da kurdurmamıştır. Amasra Termik Santrali‘nin kurulmasına karşı olduğunu, toplanan 25.000 imzanın yanı sıra yapılan çeşitli etkinliklerle göstermiştir.
5. Bölgenin kurulacak bir termik santralden elde edilecek elektrik enerjisine gereksimi yoktur. Rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının inşası bölge için daha yararlı olacaktır.
6. Şirketin sahada kömürü çıkarmasında ve tüm ülkeye veya ülke dışına pazarlamasında bir sakınca görülmemektedir.
7. Şirkete kömür çıkarması için devredilen Amasra ve Kandilli yer altı maden ocaklarının rezervi termik santralin 49 yıllık üretim gereksinimini karşılamaktan çok uzaktır.
8. Amasra‘daki 350 kişilik yer altı işçi sayısıyla termik santralin yıllık kömür gereksiniminin karşılanması mümkün değildir.
9. Farklı veriler değerlendirildiğinde termik santralde kullanılacak yerli kömür miktarı oransal açıdan kullanılacak ithal kömürden daha az olacaktır.
10. Bartın Halkı termik santralin ekonomik, toplumsal ve çevresel etkilerinden olumsuz etkilenecektir. Bu durumu kullanılacak kömürün yerli veya ithal olması değiştirmemektedir.
11. Termik santral teknolojisinin ve kullanılacak kömürün ithal olması ulusal ekonomiye, dolayısıyla tüm topluma yarardan çok zarar getirecektir.
12. Termik santral flora, fauna, deniz, akarsu ve yer altı suları üzerinde yıkıcı etkiler yapacaktır. Yörede bulunan 7 endemik bitki türü tehlike altında kalacaktır. Dünyaca önemli Küre Dağları Milli Parkı termik santralden yoğun miktarda zarar görecektir.
13. Termik santral insan sağlığı üzerinde ölüme kadar uzanan zararlı etkiler yapacaktır. Bunlar; Astım, amfizem, akut ve kronik akciğer hastalıkları, damar hastalıkları, sinir hastalıkları ve kanserdir. Termik santralin olumsuz etkilerinin yaşam kalitesini bozması ve ortalama yaşam süresini kısaltması muhtemeldir.
14. Santralin Kurulacağı yerde bulunan Tarlaağzı ve Gömü köylerinin boşaltılması veya köylülerin göç etmek zorunda kalması olasılığı vardır.
15. Santralin kurulmasıyla birlikte yöredeki konutların (özellikle İnkumu ve Amasra‘da bulunanlar) değerinin düşmesi beklenmektedir.
16. ÇED Başvuru dosyasında cevher zenginleştirme (Lavvarlama) işleminden ve bu işlem sonucunda oluşacak atıkların (Muhtemelen 318,5 milyon ton) nasıl depolanacağı konusunda bir bilgiye rastlanmamıştır. Bunun yanı sıra 49 yılda 72 ile 108 milyon ton arasında birikmesi beklenen kül ve cürufun da nereye depolanacağı şüphelidir.
17. Şirket yetkililerinin termik santral ve yer altı maden işletmelerinde 10-11 bin işçiyi çalıştıracaklarını vaat etmesine rağmen, ÇED Başvuru Dosyası‘nda tüm bu tesislerde toplam 1200 işçinin çalıştırılacağı açık bir şekilde yazılmaktadır.
Geniş bir muhasebe yapıldığında; Bartın merkez ve Amasra‘da hem kentte, hem de köyde yaşayanların, İnkumu ve Amasra‘daki turistik etkinliğe katılanların, buralarda ikinci konuta sahip olanların, Kurucaşile ve Ulus‘taki doğal varlıkların ve yerel meslek sahiplerinin, tarım, turizm veya ormancılıkla uğraşanların, balıkçılık yapanların, Amasra Taşkömürü İşletmesi‘nde çalışanların, Kastamonu, Karabük ve Zonguldak‘ta yaşayanların ve ülkemizde yaşayan tüm insanların farklı şekillerde olsa da termik santral inşasından zarar göreceği çok açıktır. Hatta termik santral ve diğer tesislerde toplam 1200 kişinin çalıştırılacağı, bunun çoğunun da dışarıdan getirileceği düşünüldüğünde santralde iş bulma umudu taşıyan işsizlerin de bu süreçte derin bir hayal kırıklığı yaşayacağını söylemek mümkündür."
Mahmut Demirok Elektrik Mühendisleri Bartın İl Temsilciliği | D. Nezih Turhan Harita ve Kadastro Mühendisleri Bartın İl Temsilciliği | Sevgi Görmüş Peyzaj Mimarları Odası Bartın İl Temsilciliği |
Refik Bilaloğlu Jeoloji Mühendisleri Odası Bartın İl Temsilciliği |
Figen Kemik Ziraat Mühendisleri Odası Bartın İl Temsilciliği |
Kemal Çubukçuoğlu Mimarlar Odası Bartın İl Temsilciliği |
Gürhan Balta Makine Mühendisleri Odası Bartın İl Temsilciliği |
Doç. Dr. Erdoğan Atmiş Bartın Üniversitesi Türkiye Ormancılar Derneği Temsilcisi |
|
|
|
|
PEYZAJ MİMARLARI ODASI AÇIKLAMASI
"Vazgeçmeyecekler, Biz de Vazgeçmeyeceğiz"
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:36196
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:35443
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34679
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34477
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33483
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33251
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31603
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29607
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:27086
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19879