TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

BARTIN HALK 05.02.2008 "AMASRA’YA 15 ÜNİVERSİTE SAHİP ÇIKTI"

MERKEZ
05.02.2008

Termik santrale tepkiler çığ gibi büyüyor. Hema Endüstri AŞ tarafından Amasra‘ya kurulması planlanan 650*2 megavatlık termik santrale bir hayır da Peyzaj Mimarları Odasına bağlı 15 üniversiteden geldi.

Amasra‘ya 15 Üniversite Sahip Çıktı

Hema Endüstri AŞ‘nin Amasra‘ya termik santral kuracağı haberine bir tepki de Peyzaj Mimarları Odasına bağlı 15 üniversite temsilciliğinden de tepki geldi. PMO Genç Temsilcilikleri "Bu ülke sahipsiz değil" dedi.

Termik santrale tepkiler çığ gibi büyüyor. Hema Endüstri AŞ tarafından 2010Amasra‘ya 15 Üniversite Sahip Çıktı yılında Amasra‘ya kurulması planlanan 650*2 megavatlık termik santrale bir hayır da Peyzaj Mimarları Odasına bağlı 15 üniversiteden geldi. Üniversiteli gençler "Bu ülke sahipsiz değil" derken Türkiye‘ye ve Amasra‘ya sahip çıkacaklarını söyledi.
Amasra‘ya kurulacak olan termik santralin zamanla geri dönüşü olmayacak sorunlar doğuracağı belirtilen açıklamada "Amasra‘nın çeşitli politik çıkarların oyuncağı olmasına, bu eşsiz doğanın yok olmasına, Amasra‘ya termik santral kurulmasına izin vermeyeceğiz! Doğacak olan bu felakete HAYIR diyoruz! Türkiye‘nin dört bir yanında peyzaj mimarlığı bölümlerinde okuyan binlerce öğrenci adına konuşuyor ve söz veriyoruz" denildi.
Ankara Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Karaelmas Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi geleceğin peyzaj mimarları tarafından yapılan açıklamada Amasra‘nın kül yığınına dönüşeceğinin altı çizildi.
Termik santral kurulduğunda ortaya çıkacak olumsuzluklardan da bahsedilirken "Yağmur sularıyla yıkanan küllerin içinde bulunan toksik maddeler, yeraltı sularına karışarak Bartın‘a içme suyu sağlayan kavşak suyu havzasını etkileyecektir. Küllerin içinde bulunan radyoaktif madde ve ağır metaller suya karıştığında, sulama ve içme suyunun kirlenen sağlığı tehdit eder duruma gelmesine yol açacaktır. Bu zararların uzun vadede ortaya çıkacağı unutulmamalıdır. Küresel ısınma sonucu su kaynaklarımızın azaldığı ve Termik santral gibi 35-40 yıllık ömrü olan bir yatırım için böylesi değerler feda edilemez, edilmemelidir.
Termik santrallerin bacalarından çıkan, önemli miktarda radyonükleid parçacık içeren toz yine bacalar ile atmosfere salınmaktadır. Tozların bir kısmını tutmaya yarayan elektrostatik filtrelerin ise büyük çaplı emisyonlarda yetersiz kaldığı bilinmektedir.
Kurulacak termik santral Amasra şehir merkezine çok yakın yerleşim bölgeleri içinde ve hâkim rüzgâr yönü, deniz ters akıntısı yerleşim alanları yönüne doğrudur. Yani termik santralden çıkan zehirli gazlar ve küller anında insanların soluduğu havaya karışıp var olan kirliliğe termik santralin ürettiği çok daha fazla olan kanserojen etkisi eklenince, astım ve kanser riski katlanarak artacaktır" denildi.
Termik santrallerde kullanılan kömür, petrol ve doğalgaz rezervlerinin bir gün tükeneceğine de dikkat çeken geçler bu nedenle geç kalmadan yenilenebilir alternatif kaynaklara yönelinmesi gerektiğini belirterek "21. yüzyılda gelecek vadeden teknolojilerden en önemlisi, doğal sistemlere zararı olmayan ve az maliyetli yenilenebilir Rüzgâr enerjisidir. Amasra‘nın Türkiye‘deki yüksek rüzgâr potansiyeline sahip önemli bölgelerden biri olması nedeniyle Rüzgar enerjisi kaynağını kullanmak, bu sektöre yatırım yakmak daha akıllıca olacaktır" açıklamasında bulundu.

05.02.2008 BARTIN HALK GAZETESİ

Okunma Sayısı: 1162