BASIN AÇIKLAMASI | NİTELİKLİ EĞİTİM İÇİN KONTENJANLARI DÜŞÜRÜN!
Üniversiteye girecek öğrencilerin belirlendiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nın sonuçlarının açıklanmasının ardından yayınlanan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu incelediğimizde 2023 yılı ile 2024 yılı arasında kontenjanlarda beklediğimiz düşüş görülmemektedir.
Üniversiteye girecek öğrencilerin belirlendiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nın sonuçlarının açıklanmasının ardından yayınlanan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu incelediğimizde 2023 yılı ile 2024 yılı arasında kontenjanlarda beklediğimiz düşüş görülmemektedir.
İstihdamın bu denli az olduğu, kamuda ise neredeyse hiç istihdam edilmeyen bir meslek disiplini olarak defalarca dile getirmemize rağmen YÖK’ün bu kontenjanları hangi verilere göre belirlediği anlaşılmamaktadır. Bölümlerimiz ve Odamızın ortak talebi doğrultusunda her yıl kontenjanların düşürülmesi için yapılan çağrıların dikkate alınmaması, eğitimde niteliğin değil niceliğin önemsenmesi, bölümlerin doğru bir şekilde akreditasyonunun sağlanmaması, yetersiz derslik, stüdyo ve öğretim üyeleri sebebiyle teknik hizmet sınıfından bir mesleğin yeterli donanımlarla mezun olamaması hem ülkemiz hem de mesleğimiz adına üzüntü vericidir.
Her yıl ülkemizin ihtiyacından çok daha fazla peyzaj mimarı mezun olmaktadır. Her yıl ortalama 1500 mezun verilmesine karşın mesleğini icra edebilen meslektaşımız ne yazık ki bunun çok daha altında kalmakta, yetişmiş iş ve beyin gücü ise yürütülen yanlış politikalar sebebiyle israf edilmektedir.
Hâlbuki afet ve iklim dirençli yaşam alanlarına ihtiyaç her geçen gün artmakta ve afet ve iklim dirençli kentlerin inşası için doğa tabanlı ve sürdürülebilir çözümler üretilmelidir. Gerek doğa bozunumuna, gerek iklim değişikliğine uyum ve etkilerinin azaltılmasına bütüncül ve kesin çözüm aranıyorsa, bunu sağlamanın en uygun ve güvenilir yolu peyzaj mimarlığı bilim alanına daha fazla ehemmiyet verilmesidir. Zira peyzaj mimarlığı hizmetleri, özellikle insanların yoğun yaşadığı kentsel alanlarda toplum ve tüm varlıkların refahı için doğa temelli çözümler üreterek hem afetlere hem de iklim krizine karşı dirençli yaşam alanları oluşturmaktadır.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak geleceği bugünden kurmamız gerektiğinin farkındayız. Bu sebeple afet ve iklim dirençli kentlerin oluşturulmasında en önemli mesleklerin başında gelen peyzaj mimarlığı eğitiminin niteliğinin artırılması, Odamız ve bölümlerimizin sunduğu veri ve raporlar çerçevesinde kontenjanların belirlenmesini ve özellikle kamuda peyzaj mimarı istihdamının artırılmasına yönelik girişimlerimizi sürdürmeye devam edeceğimizi tüm kamuoyuna bildiririz.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
16. Dönem Yönetim Kurulu
Okunma Sayısı: 373
Fotoğraf Galerisi
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:35769
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:34963
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34316
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34291
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33405
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33098
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31465
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29509
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:26943
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19805