TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

BASINA VE KAMUOYUNA

MERKEZ
02.08.2007

Uşak / Kışladağ Altın Madeni İletmesi ÇED Raporu ile ilgili yürütmeyi durdurma kararının uygulanması ve yasaların işletilmesi ile ilgili yürütmeyi durdurmasının...

                                                                       

                BASINA VE KAMUOYUNA DUYURUDUR

  ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ile  UŞAK VALİLİĞİNDEN;

DANIŞTAY TARAFINDAN 09 TEMMUZ 2007 TARİHİNDE  KARARI VERİLEN;
UŞAK/KIŞLADAĞ ALTIN MADENİ İŞLETMESİ ÇED RAPORU İLE İLGİLİ YÜRÜTMEYİ DURDURMANIN UYGULANMASINI VE YASALARIN İŞLETİLDİĞİNE İLİŞKİN BASINA VE KAMUOYUNA AÇIKLAMA YAPMASINI BEKLİYORUZ.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odasının en önemli gündemini,  kaynaklarımızın korunarak kullanımı oluşturmaktadır  ve tüm peyzaj mimarlarının hizmet alanı olan kamu alanlarımızda son yıllarda yaşanan  yabancı uluslu şirketler tarafından tüm doğal kaynaklarımızın yağmalanmasının mücadelesini vermektir.

Bu mücadele adına, ülkesinin kamusal çıkarları için emek harcayan tüm demokratik kitle örgütlerinin yanında, aynı saflarda yer almaktadır.

Uşak ilinde bulunan altın madenlerimizin işlenmesi ve ayrıştırılması ile ilişkin; Ege Çevre  Platformunun başvurusu ile başlayan süreçte; Danıştay 6. Dairesi , Uşak Eşme/İnay köyündeki "Kışladağ Altın Madeni" için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kışladağ Altın Madeni işletmesine olanak sağlayan, Çevre ve Orman Bakanlığı‘nın 27 Haziran 2003 tarihli "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)" olumlu kararının yürütülmesinin durdurulmasına oybirliği ile karar verilmesi ile Yargı‘nın , bölgenin gelecekte yaşanmaz hale gelmesine, Kışladağı‘nın yeraltı kaynaklarının çok uluslu altın şirketi tarafından talanına ‘dur‘ dediğini ve yıllardır, toprağına, havasına, suyuna, çocuklarının geleceğine sahip çıkan İnay‘lılar kazandı demiştik..

Merkezi otoritenin Ege Bölgesinde,  halkını düşünen, toprağını, suyunu, havasını, yurdunu düşünen politikalar değil, IMF ve Dünya Bankası tarafından hazırlanmış, küreselleşen kapitalizmin daha çok palazlanmasını sağlamaya yönelik politikalara mücadele hattı geliştiren yerel halkla yapmış olduğu kollektif çalışmayı meslektaşlarımız ile destekliyor ve takip ediyoruz demiştik..

EDİNİLEN KAZANIMLAR UMUDUMUZU ARTTIRIYOR VE MEMLEKETİMİZİN YURTSEVERLERİNE OLAN İNANCIMIZ GÜÇLENİYOR.

Yalnız hepimiz biliyoruz ki; Anayasa‘da, yasalarda "mahkeme kararları hemen uygulanır" yazsa da öyle olmuyor. "Bergama-Ovacık Altın Madeni" sürecini takip ettik, söz konusu olan çok uluslu şirketlerin çıkarı olunca Anayasa ve yasaların nasıl yok sayıldığını,  binbir hilelere  başvurulduğunu gördük.

Bu sebeple, Kışladağ‘da da , İMF ve Dünya Bankası politikalarının uygulayıcıları "altıncı talanı"nın sürmesi için her türlü yola başvurabilirler.

Bu sebeple mahkeme kararının uygulanmasını sağlayacak olan   süre 30 gündür ve bizim, uygulamayı başlatacak olan  Uşak Valiliği ile    Çevre ve Orman Bakanlığından taleplerimiz vardır.

 Sn. Uşak Valisi,  

ÇED olumlu belgesi olmayan bir işletmeye açılma ruhsatı verilemez, ÇED olumlu belgesi olmayan işletmelerin Sayın Valiliğiniz tarafından hemen kapatılması zorunludur. Dolayısıyla adı geçen işletme için verilen 06.04.2006 tarihli deneme üretimi izni ile 06.04.2007 tarihli birinci sınıf gayrisıhhi müessese açılma ruhsatının hukuksal geçerliliği kalmamıştır. Bu nedenle de verilen izinlerin geri alınması, faaliyetin hemen durdurulması  gerekmektedir.

Sn. Bakan,

Anayasanın ve İdari Yargılama  Usulü Yasası‘nın bu amir hükümleri karşısında Danıştay kararının hemen, en geç 30 gün içinde uygulanması gerekmektedir. Bu sebeple, Kışladağ Altın Madeni işletmesi‘ne ilişkin Danıştay 6.Daire kararının hemen uygulanması, Kışladağ Altın Madeni için verilen tüm izinlerin geri alınması, faaliyetin hemen durdurulması için gereken işlemlerde bulunmasını talep etmekteyiz.

Yaşamın kazanması için, çocuklarımıza yaşanılası bir ülke, yaşanılası bir dünya bırakmak için, Kışladağ kararı uygulanmalıdır .

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak, bünyesindeki tüm üyelerinin taleplerini size iletmekle sorumlu olduğumuzu biliyor ve bilgi edinme hakkımızı kullanarak Kışladağ Altın madeni işletmesi hakkında ki Danıştay kararının uygulanması yolundaki çalışmalarınızı bizlerle paylaşmanızı istiyoruz. 23.07.2007

TMMOB
PEYZAJ MİMARLARI ODASI  
YÖNETİM KURULU
  

Okunma Sayısı: 1195