TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

BASINDA ODAMIZ : GÜVENPARK PLAN DEĞİŞİKLİĞİ İPTAL EDİLDİ 04.05.2020 / YAPI.COM

BASINDA ODAMIZ : GÜVENPARK PLAN DEĞİŞİKLİĞİ İPTAL EDİLDİ 04.05.2020 / YAPI.COM
MERKEZ
04.05.2020

 TMMOB Peyzaj Mimarları Odası`nın Güvenpark için 2005`ten bu yana verdiği mücadele, açtığı davalar, tuttuğu raporlar ikinci kez sonuç verdi. Ankara 7. İdare Mahkemesi, Güvenpark`a ilişkin plan değişikliklerini iptal etti.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası`nda konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından Güvenpark 1. Derece Dogal Sit Alanı ve Etkileşim Geçiş Sahasına ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın 16.10.2018 tarih ve 184629 sayılı Olur`u ile 1 No`lu Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. maddesi uyarınca tadilen onaylanmasına ilişkin işlemin iptali istenmiştir.

Ankara 7. İdare Mahkemesi`ne 1. derece doğal sit alanı ve Cumhuriyet`in simge mekanlarından Güvenpark`ın tahrip edileceğine, değerini yitireceğine ve yapılaşmaya açık hale geleceği yönünde ilettiğimiz bilirkişi raporları lehimize sonuçlanmış, davaların duruşmaları gerçekleştirilmiş ve karar verilmesi beklenmekteydi. Dün açıklanan karar ile davamızda ne kadar haklı olduğumuz onaylanmıştır.

Açıklanan kararda; ‘Güvenpark 1. Derece Doğal Sit Alanı ve Etkileşim Geçiş Sahası`na iliskin1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında Güvenpark`ın parsel bazlı olarak ele alındığı ve Jansen Planından gelen tasarım kriterleri ile 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı`nda da bahsedilen çevresi ile kurduğu mekansal ve fiziksel bağlantısının dikkate alınmadığı, 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı dava konusu Güvenpark ile Hükümet Kartiyesi ve Saraçoğlu Mahallesi`ni bir bütün olarak ele alırken, dava konusu koruma amaçlı imar planının sadece Güvenpark`ı kapsadığı, bu nedenle üst ölçekli plana aykırılık oluşturduğu, plan raporu analiz kısmında ele alınan dolmuş-otobüs durakları, taksi depolama alanı, büfe, kulübe, reklam panoları, metro giriş, çıkış ve bacaları, konteynerler, çiçekçiler vb. yapı ve elemanlara çözüm üretilmesi gerektiğinin belirtildiği, ancak planda söz konusu sorunlara çözüm getirecek amaç, hedef ve stratejiler net bir şekilde tariflenmeyip kentsel tasarım projeleri ile ilgili kurul ve komisyon kararlarına bırakıldığı, iki nolu plan notunda yer alan ‘ve benzeri kullanımlar` ifadesiyle parkta yer alabilecek kullanımların ucu açık bir şekilde Koruma Kurulunun kararlarına bırakıldığı, hangi kullanımların yer alacağı, kapasite ve sayılarının belirsiz olduğu, bu belirsizliğin koruma planlarının amacına ters düştüğü, bu itibarla dava konusu planların kamu yararına, imar ve koruma mevzuatına, planlama ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığı anlaşıldığından dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır` ifadeleri yer almaktadır.

Güvenpark, Cumhuriyet demektir. Adını, üzerindeki Güven anıtından alan Güvenpark`ın kuruluşu 1930`lara dayanır. ‘Yeni kurulan/kurulmakta olan bir ülkede ‘güven‘ olgusunu oluşturması` ve ‘kent kimliğinden öte ulusal kimlik olgusuna sahip olması` amaçlanmıştır. 1950`li yıllara kadar okul gezileri düzenlenen, insanların buluşup müzik yaptığı, birlikte vakit geçirdiği bir parktır. ‘Kent tarihine tanıklık etmiş, kent belleğinin önemli yapı taşıdır.`

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak, Cumhuriyet Ankara`sının önemli simgelerinden olan Güvenpark`ın  yapılaşmaya açılarak tahrip edilmesine izin vermeyeceğiz. Güvenpark üzerinde daha önce vermiş olduğumuz mücadele ve kazanım,  ülkemiz doğal ve kültürel peyzaj varlıklarının geleceğe taşınacağının ve ulusal mirasımıza sahip çıkacağımızın kanıtıdır. Daha önce alınmış yargı kararına riayet edilerek; Odamızın da görüşleri alınarak geçmişine saygılı bir biçimde koruma altına alınmalı ve Güvenpark tüm işgallerden arındırılmalıdır."

 

Habere ulaşmak için tıklayınız 

Okunma Sayısı: 92