TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

BERGAMALILAR, MADENE GEÇİT VERMEMEK İÇİN DİRENİYOR 05.03.2016 / MİLLİYET

BERGAMALILAR, MADENE GEÇİT VERMEMEK İÇİN DİRENİYOR 05.03.2016 / MİLLİYET
MERKEZ
07.03.2016

Bergama`ya kurulmak istenen altın madeni işletmesine, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararının iptali istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na açılan davanın keşif ve bilirkişi incelemesi, yöre halkının ve çevrecilerin yoğun protestosu altında yapıldı.


Bergama Belediyesi, Ege Çevre ve Kültür Platformu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği`ne (TMMOB) bağlı odalar gibi kurumların davacı olduğu Koza Altın tarafından yapılacak olan altın madeni ile ilgili keşfe İzmir 3. İdare Mahkemesi heyeti, Ankara`daki üniversitelerden oluşturulan bilirkişiler ve avukatlar dışında Bergama, İzmir, foça, Dikili gibi yerlerden yaşam savunucuları da katılmak istedi. Mahkeme Başkanı keşfe, taraflar ve bilirkişiler dışında vatandaşların ve basın mensuplarının katılmasına izin vermedi. Bilirkişi heyeti ilk olarak Ovacık Altın Madeni`ne daha sonra da Kozak`ta Gelintepe Mevkii olarak bilinen dağlık alana gitti. Ulaşımı yağmur, çamur ve bozuk dağlık yolu nedeniyle zor olan keşif alanına yöre halkı da katıldı. Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı alanda, yöre halkı bilirkişi heyetini protesto etti.


"HUKUKA AYKIRI"

Ovacık Altın Madeni önünde davacı vekillerinin basın mensuplarına yaptığı açıklamada, faaliyetlerin insan ve çevre sağlığı için risk oluşturduğu ve ÇED sürecinin yönetmeliğe aykırı olarak yürütüldüğü belirtildi. Projenin çalışma alanı çevresinde orman köyleri ve yaylalar bulunduğunu, cevherin Ovacık Altın Madeni`ne taşınmasının altyapıya yük getirerek orman varlığının zarar göreceğini dile getiren davacı vekiller, isletmecinin ekonomik çıkarının kamu menfaatinden üstün tutulduğu, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarının yok sayıldığı, hukuka aykırı olduğu iddialarıyla iptali istenildiği belirtildi.


Bilirkişi heyetinde 5 bilim insanının yer aldığını ve bu işlemin 7 yıl önce olması gerektiğini belirten Çevre Avukatı Senih Özay da şunları söyledi:"7 yıl önce gelmesi gereken bu 5 profesörün ne anlatacaklarını merak ediyoruz. Çünkü 7 yıl boyunca burada yapılan yapıldı. Geç gelen adalet `adalet` değildir. Topraklar bitirildi. Paralar kazanıldı. televizyonlar, gazeteler alındı. Şimdi devlet el koydu. Devlet el koyunca kayyum çıktı. Şimdi Kayyum burada yok. Olmalıydı. Sorularımızı cevaplamalıydı. İçeride dolaştık, korkunç" dedi. Madenin kapatılması gerektiğini savunan ve keşfe Peyzaj Mimarları Odası adına uzman olarak katılan Prof. Dr. Ümit Erdem ise "Bunlar burada böylece kalabilir. Böyle bir hatanın resmi diye gelen gidene gösterilir. Başkaları bu işe girmemesi için bir örnek teşkil eder. Aksi takdirde bu ölüm makinesi devam eder."


"YAŞAMIMIZ VE DOĞAMIZ TEHDİT ALTINDA"

Keşif sonrası Gelintepe Mevki adı verilen dağlık alanda açıklama yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de "Bergama`da 20 yılı aşkın süredir karşı karşıya olduğumuz siyanürlü altın madeni işletmeciliği ve bu yolla bireysel zenginlikleri uğruna çevreyi ve sağlıklı yaşam hakkımızı yok eden anlayış, tüm vahşiliğiyle yoluna devam etme çabası içerisindedir" dedi.


Keşifte davacı vekilleri olarak Çevre Avukatı Senih Özay, Kozak Yaylası Çevre koruma Derneği adına Av.Faruk Orman, TMMOB Ziraat Mühendisleri ve Kimya Mühendisleri Odaları adına Av.Arif Ali Cangı, Çağdaş Hukukçular Derneği ve EGEÇEP adına Av.Berrin Esin Kaya, Av. Akın Savaş Ataç, Bergama Belediyesi adına Av.Serdar Sinan, Av. Selen Akman Genç, DEV-Maden-Sen adına Av.Cem Erkat, TMMOB Çevre Mühendisleri ve Peyzaj Mimarları Odası adına Av. Emre Baturay Altınok, Av.Selen Akman Genç, TMMOB Jeoloji Mühendisleri ve Metalurji Mühendisleri Odaları adına Av. Mehmet Horuş ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası adına Av. Hayati Küçük yer aldı.

 

Haber için tıklayınız 

 

 

Okunma Sayısı: 197