BURSA İKK'DAN STADYUM ALANI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Son günlerde basında Bursa Atatürk Stadyumunun, Fuar alanı civarına taşınacağı ve mevcut Atatürk Stadyumunun yerine ise alışveriş merkezi ve plazaların yapılacağı haberleri yer almaktadır.
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Atatürk Stadyumu‘nun taşınarak stadyum alanına alışveriş merkezi yapılacağıyla ilgili haberler üzerine 13 Haziran 2007 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.
BASINA ve KAMUOYUNA
Son günlerde basında Bursa Atatürk Stadyumunun, Fuar alanı civarına taşınacağı ve mevcut Atatürk Stadyumunun yerine ise alışveriş merkezi ve plazaların yapılacağı haberleri yer almaktadır.
Son yıllarda Bursalıların tümünü ilgilendirecek ölçekte büyük projeler kamuoyu fikrine başvurulmadan, tartıştırılmadan, oldu bittiye getirilerek rant amaçlı projelere dönüştürülmektedir. Bunun en son örneğini kaygıyla izlemekte olduğumuz, parsel bazında planlanan ve bir proje bütünlüğü içinde çözüm üretilmeyen Kent Meydanı Projesinde yaşamaktayız. Hazırlanan projelerin kente kazandırdıkları ve kaybettirdiklerinin iyice tartışılması ve genel kabul gördükten sonra hayata geçirilmesi vazgeçilmez bir zorunluluktur. "Biz yaptık oldu" mantığı ile hareket etmek kentimiz adına geri dönülmez zararlara sebep olmaktadır.
Atatürk Stadyumunun kent içinde yer seçilmesi ve daha modern tesislerle rehabilite edilmesi kaçınılmaz olabilir. Yapılacak tesislerin ekonomik olması amacıyla öncelikli olarak stadyumun şu anda bulunduğu alanda rehabilite edilip edilemeyeceği tartışılmalıdır. Bu alanda uygun çözüm bulunamadığı takdirde alternatif arayışlar içine girilmesinde yarar vardır.
Ayrıca Stadyumun taşınmak istendiği bölgeyi incelediğimizde, bu alanın Bursa Uluslararası Fuar Alanı bitişiğinde olması, yapılan seçimin doğru bir karar olmayabileceği fikrini karşımıza çıkarmaktadır. Çünkü Bursa kenti ülkede önemli bir sanayi ve üretim gücünü elinde bulundurmaktadır. Otomobil, tekstil, gıda vb. sektörlerde ülkenin önde gelen kentlerinden olan Bursa‘nın, ürettiği ürünleri ülke ve dünya piyasalarında tanıtabilmesi için ihtiyaç duyduğu etkinliklerin başında fuar tanıtımları yer almaktadır. Fuar Alanı açıldığından bu yana sürekli artan bir ivmeyle gelişim göstermiş ve bilindiği üzere geçen yıl ek binalar faaliyete geçirilmiştir. Gelecekte ulusal ve uluslararası piyasa ile rekabet olanaklarının artırılabilmesi için Fuar Alanın daha da genişletilmesi gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Düşünülen stadyum projesinin fuar alanı gelişme bölgesi içerisinde yapılmak istenmesi, fuar alanının genişleyip büyümesini olanaksız hale getirecektir.
Yeni bir stadyum yapılması tercih ediliyorsa, bunun diğer spor aktivitelerinin de yer alacağı büyük bir spor kompleksi içerisinde düşünülmesinin daha ekonomik ve uygun olacağı kanısındayız. Fuar Alanı yanında stadyumun yer alması, hem Fuar Alanının büyümesine engel olacak, hem de büyük bir spor kompleksi yapılması için yeterli alan bulunamayacaktır. Böylece Bursa için önemli iki etkinlik de dar alanlara hapsedilmiş olacaktır. Ayrıca bu alanın böylesine bir yoğunluğu taşıyıp taşıyamayacağı ayrı bir sorun olarak karşımızda duracaktır.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen bizi en çok endişelendiren nokta, yıkılacak Atatürk Stadyumunun yerine yapılması düşünülen alışveriş merkezi ve plazalardır. Yapılaşmış alanlardaki yoğunluk artışları ve rant amaçlı noktasal yoğunluk dönüşümleri, kentimizde trafik başta olmak üzere pek çok açıdan günlük hayatı çile haline getirmektedir. Bu yoğunluğu daha da arttıracak kararlar üretmek bu çileyi katlanılmaz hale getirecektir. Futbol karşılaşması olduğu günlerde yaklaşık 10-15 bin kişi hafta sonlarında Stad çevresinde yoğunlaşmaktadır. Ancak bu alana iş merkezi yapılması durumunda her gün bu kadar insan ve araç bu bölgeyi kullanmaya başlayacaktır. Böylesi bir yoğunluk artışının
neden olacağı karmaşa hayal edilebiliyor mu acaba? Tek merkezli gelişen kentimizde, kent merkezine yoğunluk getirecek kararlardan kaçınılması zorunluluktur.
Zamanında bu kent, İpekiş Fabrikası ve Atatürk Lisesini ve Kapalı Spor Salonunu kaldırıp Kültürpark‘a dahil etmeyi tartışırken, ne oldu da kentimizin önemli açık alanları pervasızca ranta kurban edilme çabalarına girilmiştir. Kentsel rant, kentlerle birlikte büyüyen bir olgudur. Sağlıklı bir kentleşme içerisinde ortaya çıkan rant kimseyi rahatsız etmez ve kentin daha da gelişmesi için en önemli dinamik haline gelir. Ama bir kentin yaşanmaz hale dönüştürülmesi, kentsel rantın da süreç içerisinde erimesiyle sonuçlanır. Bizim karşı çıktığımız kentimizin gelişmesi sonucunda oluşan rant değildir. Bursa kentinin can damarlarını kesecek nitelikte, noktasal yoğunluk artışlarıyla kendini gösteren talan edici ve yıkıcı ranta yönelik girişimlerdir. Santral Garaj‘ın Kent Meydanı Projesi adı altında aşırı yoğunluk yüklenmesi ile Bursa için içinden çıkılamaz bir sorun haline dönüştürülmesi yetmezmiş gibi, Stadyumun kaldırılıp yerine alışveriş merkezi ve plazaların yapılması en açık ifadesiyle kentsel bir cinayettir. Bu nedenle Stadyumun başka bir yere taşınması gerçekleşse bile, yerine yoğunluk artırıcı bir faaliyetin getirilmesi asla kabul edilemez.
Eğer Atatürk Stadyum taşınacaksa yeni spor kompleksi için Metro ulaşım ağı içine alınabilecek daha uygun bir alan bulunmalı, eğer Atatürk Stadyumu taşınacaksa bu alan Kültürpark ile bütünleştirilmeli, kapalı spor salonu ve kapalı yüzme havuzu, halkımızın güncel kullanımında olduğu için rehabilite edilerek korunmalı ve kalan kısım kentin ihtiyacı olan yeşil alan olarak düzenlenmelidir. Ancak o zaman bu kente hizmet etmiş olunur.
Şu an içinde bulunduğumuz ülkemizin tek "ormancılık müzesi" de mevcut iktidarın kararı ile parlamenterler lokaline dönüştürülmek isteniyor. Bu ve benzeri kararlar ile kentimizin geçmişten geleceğe belleği, tarihsel değerleri hoyratça yok ediliyor.
Unutmayalım ki bu kent hepimizin, Bursaspor hepimizin takımı. Ancak kentimizin yaşamsal, bir daha geri kazanılamayacak değerleri, tüm çözüm yolları tüketilmeden, kolaycılıkla yok edilmemeli; müzeler lokale dönüştürülmemeli, profesyonel futbol takımımıza gelir kaygısı öne çıkarılarak yap/sat mantığı ile Bursa Atatürk Stadyumu ranta açılmamalıdır.
Kentimiz ve Bursaspor profesyonelce, kent ve kamu çıkarları doğrultusunda yönetilmelidir.
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu
BAOB Bursa Akademik Odalar Birliği
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:36198
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:35443
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34680
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34477
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33484
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33256
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31604
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29608
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:27087
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19881