TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

"CARGILL' E KIYAK YASASI" NA PROTESTO

"CARGILL' E KIYAK YASASI" NA PROTESTO
MERKEZ
28.10.2006

“Cargill firmasının sorununun çözümü için, ABD Başkanı'nın ve IMF'nin devreye girmesi kamu yararı açısından ve hukuk devletinde kabul edilebilecek bir durum değildir.

"CARGILL' E KIYAK YASASI" NA PROTESTO

TMMOB, Cargill’de üretimin durdurulmasının ardından, tarım arazileri üzerinde izin alınmadan kurulan tesislere, işlemlerini tamamlamaları için ek süre verilmesini sağlayacak yasa değişikliği teklifinin TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilmesi üzerine milletvekillerine açık mektup gönderdi. TMMOB tarafından gönderilen mektupta şunlar dile getirildi:
“Cargill firmasının sorununun çözümü için, ABD Başkanı'nın ve IMF'nin devreye girmesi kamu yararı açısından ve hukuk devletinde kabul edilebilecek bir durum değildir. Bir sermaye şirketi lehine, yargı kararlarına karşın özel bir düzenleme yapmanın, her şeyden önce hukuk devletine ve yasama organının saygınlığına zarar vereceği açıktır. TBMM'nin saygın bir vekili olarak Milletvekili sorumluluğuyla hareket edeceğinizden kuşku duymak istemediğimizi bilginize sunmak istedik” dendi.

Düzenlemeye sebep Danıştay’ın kararı
TMMOB adına milletvekillerine gönderilen mektupta, TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu’nun, tarım arazileri üzerinde izin alınmadan kurulan tesislere, işlemlerini tamamlamaları için ek süre verilmesine ilişkin teklifi kabul ettiği anımsatılarak, bunun nedeni olarak ise, Cargill hakkında Danıştay 10’uncu Dairesi tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararına işaret edildi.

Düzenleme Anayasa’ya aykırı
Yürütmenin, yasalara ve yargı kararlarına aykırı olarak üzerinde sanayi tesisi kurulmasına ve işletilmesine göz yumduğu bir konunun, yargı denetimi dışına çıkarılması için yasama işlemi yapmasının, kuvvetler ayrılığı, “hukuk devleti” ilkesine ve Anayasa'nın 138’inci maddesine aykırı olduğuna dikkat çekilen mektupta, “Hukuk devletinin gerçekleştirilmesi yalnızca idari yargı kararlarıyla sağlanamaz, yasama organının da bu gereklere uygun hareket etmesi gerekeceği açıktır” denildi.

Yasalaşırsa “fonksiyon gaspı” olur
Mektupta, TBMM Tarım ve Köyişleri Komisyonu'nun teklifinin yasalaşması halinde yasama organının, yargı kararının uygulanmasını önlemiş olacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
“Yürütmenin yargı kararlarına uyması ve bu kararların gereklerine göre işlem ya da eylemde bulunmak zorunda olması aynı zamanda ‘hukuk devleti’ ilkesinin de bir gereğidir. Anayasa'nın 2’nci maddesinde yer alan bu ilke karşısında idarenin mahkeme kararlarını ‘aynen’ ve ‘gecikmeksizin’ uygulamaktan başka bir seçeneği bulunmamaktadır.
Anayasa ve yasal düzenlemeler karşısında, yasama ve yürütme organının yargı kararlarını uygulamama gibi bir yetkisi olmamasına karşın, yetkili yargı merciince verilmiş olan yargı kararını ortadan kaldırıcı bir yasanın kabulü halinde fonksiyon gaspına neden olunacaktır.”

Okunma Sayısı: 1219