TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI "CBS" ÇALIŞTAYINA KATILDIK

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI "CBS" ÇALIŞTAYINA KATILDIK
MERKEZ
12.11.2013

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı CBS Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve " CBS Uzmanı (Seviye 6) ve CBS Operatörü (Seviye 4) meslekleri için hazırlanan taslak standartlarla" ilgili olan Çalıştay‘a Odamızı temsilen Yar. Doç. Dr. Sn. Saye Nihan ÇABUK katıldı. Mesleki yeterlilikler ve standard hazırlama süreci ile ilgili kısa bir sunum yapılarak açılan Çalıştay‘a kamu kurumları, üniversite ve TMMOB‘ye bağlı odaların temsilcileri çalıştaya katıldılar.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı CBS Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve " CBS Uzmanı (Seviye 6) ve CBS Operatörü (Seviye 4) meslekleri için hazırlanan taslak standartlarla"  ilgili olan Çalıştay‘a Odamızı temsilen Yar. Doç. Dr. Sn. Saye Nihan ÇABUK katıldı. Mesleki yeterlilikler ve standard hazırlama süreci ile ilgili kısa bir sunum yapılarak açılan Çalıştay‘a kamu kurumları, üniversite ve TMMOB‘ye bağlı odaların temsilcileri çalıştaya katıldılar.

 

Üzerinde çalışa yapılan standart,  ülkemizde birçok farklı meslek disiplini tarafından önemli bir uygulama/araç olarak kullanılan CBS alanında çalışacak kişilerin taşıması gerekli temel asgari yetkinlikleri tarif etmesi açısından oldukça önemlidir.

 

Bilindiği gibi bugün CBS gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar doğrultusunda hemen hemen her alanda kullanılan bir teknoloji olarak karşımıza çıkmakta ve birçok bileşeniyle farklı uzmanlık ve uygulamaların da geliştirilmesine aracılık etmektedir. CBS, çalışma konusu mekanla ilişkili olan tüm meslekler için ortak bir nokta ve araçtır. İlk çıkışında, sadece ülkemiz değil tüm dünyada da kabul edildiği üzere bir peyzaj mimarı olan oIan McHarg‘ın harita çakıştırma ve planlama gayretleri temel noktayı oluşturmuş; bugüne kadar geliştirilmesinde ön planda hep peyzaj mimarlığı ve planlama faaliyetleri başa çekmiştir. CBS‘nin en önemli özelliği mekansal veriyle hayata geçmesidir. Bu bağlamda, coğrafya ve harita/kartografya bilgisinin önemi yadsınamaz. Ancak, aynı şekilde CBS‘nin genel tanımında tarif edilen bileşenler olan yazılım, donanım, insan kaynağı, yöntem ve mekansal veri düşünüldüğünde CBS‘yi sadece coğrafya veya harita bilgisi ile yönetilen ve kullanılan bir teknoloji olarak tarif etmek, dolayısıyla bu alanı bugün tamamen sahiplenmeye gayret eden Coğrafya, Harita Mühendisliği vb. disiplinlerin ilgi alanına yerleştirmek oldukça yanlıştır.

 

Tarihsel gelişimi boyunca planlama çalışmalarındaki örnekleriyle ön plana çıkması ve bu çalışmaların  büyük çoğunluğunun peyzaj mimarları ile plancılar tarafından gerçekleştirilmiş olması da yine bunun önemli bir kanıtıdır zaten. Biz bu anlamda CBS‘yi disiplinler üstü bir alan olarak tanımlamayı doğru buluyoruz. Bu doğrultuda taslağı hazırlanan standartta da böyle bir yaklaşımın varlığını görmek, sadece harita bilgisi, yazılım-donanım-sistem bilgisi, yöntem bilgisi vb. dışında temel kalite yönetim sistemleri, çevre sağlığı ve yönetimi, iş sağlığı ve güvenliği gibi temel yetkinliklerin de hem CBS Uzmanı (Seviye 6), hem de CBS Operatörü (Seviye 4) altında asgari yetkinlikler içinde tarif edilmiş olmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Bu yapısıyla bir meslek alanında çalışacak kişinin sahip olması gereken temel bilgi, beceri ve yetkinlikler tarif edilmiştir. Dolayısıyla, bu alanda belge alarak çalışacak uzmanlar/operatörler gerekli donanıma sahip olacaklar ve kendi meslek alanlarındaki diğer bilgi ve yetkinliklerini de çalışma ortamına/uygulamalara yansıtarak verilen hizmetlerin kalitesini daha da yükseltmiş olacaklardır. 

 

 

Bugün pek çok meslek odası, kurum, üniversite vb. tarafından farklı düzeylerde (kurs, sertifika programı, önlisans programı, lisansüstü programlar) CBS eğitimi verilebilmektedir. Ancak yükseköğretimin kendisinde de olduğu gibi bu alanda da verilen eğitimin içeriği ve verilen eğitimle kazandırılan bilgi, beceri ve yetkinlikler farklılık göstermektedir. Bu açıdan bakıldığında da, eğitim programlarının son derece önemseyen bir meslek örgütüyüz. Bu sayede, örneğin peyzaj mimarlığı eğitimi ile tüm Türkiye‘deki öğrencilere asgari bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması, bunun üzerine her üniversitenin kendi kazanımlarını eklemesi gerektiği konularında öngörümüz bulunmaktadır. Bu sayede Türkiye‘deki her peyzaj mimarlığı bölümünden mezun kişi bu mesleği yapmak için temel yetkinliklere sahip olabilecek ve ayrıca kendi üniversitesinin bunun üzerine kazandırdığı diğer bilgi ve tecrübe ile mesleğimize renk, uzmanlık ve çeşitlilik kazandıracaktır.

 

Benzer şekilde CBS uzmanı olarak görev yapacak herhangi bir meslekten bir kişinin de asgari yeterliliklere sahip olması ve bu yeterlilikler üzerine kendi uzmanlık alanındaki diğer yetkinliklerini eklemesi önemli bir zenginlik olacaktır. Bu sayede yapılacak çalışmanın hedefine uygun olarak tercih edilen meslek gruplarından CBS uzmanlarının istihdamı da kolaylaşacaktır.

 

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak, bu bağlamda mesleki hizmet alanlarımız ile ilgili tüm çalışmaları  önemsiyor, taslak standarları uygun bulduğumuzu bildiriyor, ancak önemli bir başlık olarak değerlendirilmesini talep ettiğimiz bir konu olarak , "standardı doğrulayan sektör komitesinin "İnşaat" olarak tarif edilmesinin", bu güne kadar söz ettiğimiz disiplinler üstü yapıya aykırılık teşkil edeceğim konusunun bir kez daha dikkate alınmasını öneriyoruz.  Standarttan sonra geliştirilecek ulusal yeterlilik çalışmalarına destek sunmaya devam edeceğimizi de bildiriyor,  Odamızı ve mesleğimizi temsil etmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen çalıştaya katılarak destek sunan  değerli üyemiz Sn. Saye Nihan Çabuk‘a da teşekkürlerimizi iletiyoruz.

 

Okunma Sayısı: 855