COĞRAFİ TABANLI İL-KENT YÖNETİMİ VE BİLGİ SİSTEMİ MERKEZLERİ KURULUYOR
Merkezi Otorite Tarafından Başlatılan, Coğrafi Tabanlı (Cbs) İl-Kent Yönetimi Ve Bilgi Sistemi Merkezleri Kurulması İle İlgili İstihdam Alanı Çalışmalarında İçişleri Bakanlığı İle Görüşüldü
COĞRAFİ TABANLI (CBS) İL-KENT YÖNETİMİ VE BİLGİ SİSTEMİ MERKEZLERİ KURULMASI İLE İLGİLİ İSTİHDAM ALANI ÇALIŞMALARINDA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞÜLDÜ
E-devlet uygulamaları kapsamında yürütülen ve ulusumuz için son derece yararlı ve geleceğe dönük en önemli adımlardan biri olduğuna inandığımız "Coğrafi Tabanlı İl-Kent Yönetim ve Bilgi Sistemi Teknik Kılavuzu" İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmış bulunmaktadır.
Ancak kılavuz incelediğimizde Coğrafi Bilgi Sistemlerinin hazırlanmasında en etkin rol oynayan mesleklerden biri olan Peyzaj Mimarlığı mesleğine ve Peyzaj Mimarlarına (Coğrafi Bilgi Sistemi Uzmanı) kılavuzunuzda yer verilmemiş olması üzerine Bakanlık yetkilileri görüşmelere başladık.
Türkiye‘deki üniversiteler içinde ilk CBS laboratuarları Peyzaj Mimarlığı Bölümlerinde kurulduğu, çoğu bölümde CBS dersleri 1990‘lı yılların başlarından itibaren öğretildiği ile ilişkin konularda, uzman üyelerimizle birlikte dosya hazırlayan Oda‘mız Yönetim Kurulu konu ile ilgili tüm çalışmalarına yoğunluk kazandırmaktadır. Bu kapsamda dünyada ve Türkiye‘de CBS ile ilgili yapılan akademik çalışmaların ciddi miktarı peyzaj mimarları tarafından ortaya konmuş olduğu ve ülkemizde yürütülen pek çok peyzaj mimarlığı araştırma projelerinde ve lisansüstü programlarda CBS etkin bir araç olarak kullanıldığı belgeleri ile hazırlanan dosya ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları bilgilendirilecektir.
Coğrafi bilgi sistemleri, planlama çalışmalarında birden fazla harita ile çalışma gereksinimi sonucu ortaya çıkmıştır. Amaç doğrultusunda gerekli analizlerin yapılabilmesi ve kararların üretilebilmesi amacıyla, gerekli haritaların katmanlama ve farklı katmanların üst üste çakıştırılması mantığı üzerine oturtulmuştur. Bu kapsamda peyzaj mimarlığı dünyada ve ülkemizde CBS‘nin yaygınlaşması adına lokomotif olmuştur. Bu nedenle ilgili raporda CBS çalışmalarında çalışacak personel kapsamında mutlaka peyzaj mimarlarının olması gerektiği ve CBS uygulamaları kapsamına alınan konular arasında "peyzaj" değerlerinin dahil edilmemiş olması tarihi bir hata olacaktır.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak, mesleki liyakatin ötesinde ulusal sorumluluk ve kamu yararı ilkelerimiz doğrultusunda gelecek nesiller adına sorumluluklarımız çerçevesinde geliştirildiğini bilgi ve veriler için gerekenin yapılması konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve konu ile ilgili İçişleri Bakanlığı, Valilikler ve İl Özel İdarelerde yapacağımız görüşme ve bağlantılarda üyelerimizinde konu ile ilgili gelişmeleri takip etmeleri, Odamız ile iletişimde olmaları gelişecek sürecin yakından takip edilmesi açısından önem taşımaktadır.
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:35777
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:34969
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34322
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34293
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33405
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33103
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31466
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29511
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:26946
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19806