CUMHURİYET 05.08.2007 "HİÇBİR ŞEY YAPMADI"
Melih Gökçek'e göreve geldiği 1994'te, belediyenin Çevre Koruma Daire Başkanlığı'nda çalışan peyzaj mimarlarınca bir bilgilendirme yapıldı. O dönem daire başkanlığında görevli olan ve bilgilendirmeyi yapan peyzaj mimarlarından alınan bilgiye göre; toplantıda Gökçek'e hem kentin yeşil alanlarının planlamasında su tüketiminin dikkate alınmasının gerekliliği hem de doğru sulama sistemi kullanılmasının önemi anlatıldı.
Hiçbir şey yapmadı
ZEYNEP ŞAHİN
ANKARA - Ankara‘nın 13 yıldır Anakent Belediye Başkanı olan Melih Gökçek ‘in yanlış politikaları, başkenti yaz ortasında susuzluğa mahkûm etti. Kentin yeşillendirilmesinde kullanılan sulama sistemine, su kaynaklarının korunmasında sergilenen yaklaşımdan tasarruf bilinci oluşturulmamasına kadar yapılan bir dizi yanlış, başkenti kuraklıkla baş başa bıraktı. Gökçek‘in uyguladığı yanlış politikalar, şöyle sıralanıyor:
4 Melih Gökçek‘e göreve geldiği 1994‘te, belediyenin Çevre Koruma Daire Başkanlığı‘nda çalışan peyzaj mimarlarınca bir bilgilendirme yapıldı. O dönem daire başkanlığında görevli olan ve bilgilendirmeyi yapan peyzaj mimarlarından alınan bilgiye göre; toplantıda Gökçek‘e hem kentin yeşil alanlarının planlamasında su tüketiminin dikkate alınmasının gerekliliği hem de doğru sulama sistemi kullanılmasının önemi anlatıldı.
Başta kentteki çim alan tahsisinden vazgeçilmesi gerektiği, çim alanların fazla su tüketimine yol açtığı vurgulandı. Örnek olarak ise tamamen çim ekili olan 202 bin metrekare büyüklüğündeki AŞTİ bağlantı yolları verildi ve alana ciddi su harcandığı belirtildi.
Hem söz konusu alandaki çim tahsisine son verilerek yenilenmesi hem de bundan sonra kentin yeşil alan tahsisinde çim kullanılmamasına özen gösterilmesi gerektiği vurgulanarak, böyle bir yol izlenmesinin yıldan yıla kademeli olarak yüze 70‘e varan su tasarrufu sağlayacağı anlatıldı.
Ancak Gökçek‘in verdiği yanıt; "Ben sizin dediğiniz çalı-çırpıyı sevmiyorum, çim ekilecek" oldu.
4 Anakent Belediyesi‘nde, Gökçek‘ten önce hortumla sulamadan kaynaklı su kaybı üzerine "otomatik yağmurlama sulama sistemi" ne geçilmesini karar verilerek sistem değişikliklerine başlandı. Ancak Gökçek, değişiklikleri tamamlayarak yağmurlamayla su israfını önlemek yerine, sorumluluğunda olan tüm alanlarda özellikle cadde, bulvar ve refüjlerde tekrar hortumla sulamaya döndü.
4 Başkentin doğal ve kültürel sulak alanları için koruma planı geliştirilmezken Mogan Gölü ve Susuz Gölet‘te yapılan uygulamalarla hem su kirletildi hem de kapasite düşürüldü. Bir zamanlar başkente su sağlayan önemli kaynaklardan olan Bayındır Barajı ıslah edilmek yerine, mesire yeri yapılarak elden çıkarıldı.
4 Asıl görevi Ankara‘nın su kaynaklarının kullanımı, iletimi ve korunması olan Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), sadece yol ve kavşak yapımında kullanıldı.
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:36198
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:35443
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34680
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34477
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33484
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33256
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31604
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29608
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:27087
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19881