TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

CUMHURİYET ANKARA 28.05.2010 BU DURUM BİLE BİLE LADES.

CUMHURİYET ANKARA 28.05.2010 BU DURUM BİLE BİLE LADES.
MERKEZ
29.05.2010

"Halkın parası boşa mı gidiyor?' Atatürk Bulvarı üzerindeki leylandı servilerin kurumasının nedenini yanlış seçimlere bağlayan PMO Genel Sekreteri Kolçak, yetkililere soruyor ?

 

HALKIN PARASI BOŞA MI GİDİYOR?‘

 Atatürk Bulvarı üzerinde Kuğulu altgeçitleri arasındaki refüje dikilen "leylandi servi" türündeki ağaçların birçoğunun kuruduğu gözleniyor. Geçen yıl da benzer şekilde kuruyan ağaçların yerine, binlerce lira harcanarak yenileri dikilmişti. Olaydan Anakent Belediyesi‘ni sorumlu tutan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Genel Sekreteri Redife Kolçak, 2007 yılında açılan Kuğulu altgeçitlerinde, Ankaralıya hâlâ yanlış plan ve uygulamaların faturasının ödetildiğini belirtti. "Avrupa ödülleri aldım" diyen övünen Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek‘in, başka bir birincilik ödülü daha olduğunu söyleyen Kolçak, bunun "kamusal kaynakları en kötü kullanan yöneticilik ödülü" olduğunu kaydetti. Kolçak, "Yine bir kamusal israf var ve yine Ankara Büyükşehir Belediyesi"nin ben yaptım oldu mantığı" dedi. Kuğulu altgeçitleri arasındaki orta refüjde bulunan ağaçların yeniden kuruduğuna dikkat çeken Kolçak, şunları söyledi: "2007 yılında yapımı tamamlanan ve büyük törenle açılan, ‘Gökçek Battı-Çıktılan‘ olarak bilinen ulaşım ağında, orta refüj olarak ayrılan bant içerisine bir yeşil hat oluşturdular. O gün bile, ‘Olmaz, dikim karan aldığınız bitki türü seçimi yanlıştır‘ dediğimizi yaptılar ve ‘leylandi servi‘ olarak bilinen ağaç türlerini diktiler. Tabi olmadı... Hepsi bir bir kurumaya başladığında, bizim alışık olduğumuz Melih Gökçek tarzı devreye girdi. 20 yıldır Ankaralının gözünün içine baka baka yaptıklarını tekrarladı. Yine bir gece yarısı operasyonu ile kuruyan ağaçları söktüler, yerine yenisini diktiler. Sabah olduğunda Ankara‘lılar kandırılmışlıklarını fark etmediler bile."2007 yılında söz konusu bitki türleriyle ilgili yaptıkları araştırma sonucunda, dikimi yapılan boy ve özellikteki "leylandi servilerinin birim fiyatının 289 TL olduğunu belirten Kolçak, "çit bitkisi şeklinde bir dikim ile 25 santimetre aralıklarla dikimi gerçekleştirilen ağaçların yaklaşık 900 metre uzunluğundaki orta refüjlerdeki sadece bitki temini için ödenen bedel 1 milyon 40 bin 400 TL. Dikim işçiliği ve nakliye masrafları hariç. Bu masrafı bir kez de kurulları değiştirerek yaptığını biliyoruz. Bugün, 900 metre uzunluğunda 50 santimetre genişliğinde olan bir orta refüjde ve en önemlisi kente fiziki anlamda hiçbir katkısı olmayan bir yeşil şeritte bugüne kadar yapılan masraf 2 milyon TL‘yi aşmış bulunmaktadır" diye konuştu.

‘BU DURUM BİLE BİLE LADESTİR‘

‘Bu durum bile bile ladestir. Anakent Belediye Başkanı Gökçe‘in belediye başkanlığı döneminde kentin cadde-refüj ve bulvarlarına diktiği bitkilerle ilişkin bir maliyet tablosunu açıklamasını ama doğru bilgilerle açıklamasını beklediklerini ifaden eden Kolçak, "Atatürk Bulvarı üzerinde kuruyan ağaçların belediyeye maliyeti nedir? Kuruyan ağaçlar nedeniyle belediye ve halk ne kadar zarar etmiştir? Belediye, bunu biran önce halka açıklamalıdır. Halkın parası boşa mı gidiyor" diye konuştu. Ağaçların kuruma nedeni ile ilgili olarak ise Kolçak şunları kaydetti: "50 santimetre genişliğinde 40-50 santimetre toprak derinliğinde olan bir yerde eğer bitki materyali ile bir örtüleme ve estetik doku yaratılmak isteniyorsa seçimi doğru değildir. Derin kök yapısında yetişebilen leyIandi servilerin dar ve 40 santimetre derinliğinde bir ortamda yaşama şansının olmadığı aşikârdır. Bu durum bile bile ladestir. Ayrıca bu durum birilerine sürekli olarak rant yaratmanın programlı bir şekilde yaratılmış olmasıdır. Söz konusu alanda bakımdan kaynaklı bir sorun değil, sadece planlama ve uygulama kararlarında hata vardır ve 20 yıldır bilerek ve isteyerek tekrarlanmaktadır." Sorumluluğun kenti planlayanlar ile yönetenlerde olduğunu dile getiren Kolçak, "Ne zaman ki meslek odaları bilim ve tekniği halkının hizmetine sunmak istese ve Belediye Kanunu 15. maddesine göre de ihtisas komisyonları tanımlanmış olmasına rağmen bilimin ışığından hiç vazgeçmeden uyanlarım yapmalarına rağmen, maalesef Melih Gökçek‘e göre ise meslek odaları ‘ideolojiktirler, provakatördürler‘" dedi. Kolçak, Peyzaj Mimarları Odası olarak Anakent Belediyesi yetkililerine şöyle seslendi: "Bizim Ankara kenti yeşil alan ve doku yaratma çalışmalarınızda özellikle kent içi ve çevresi yol-refüj ve bulvar çalışmalarında, bitki cins ve tür tercihlerinizde bu güne kadar yapmış olduğumuz uyanlarda ne zaman haksız çıktık? Teknik ekiplerinizde konu üe ilgili olmayan kişilerin vermiş olduğu plan ve uygulama karalarının yanlışlığını söylemek bir tek sizin lügatınızda ideoloji. Bitkilerin tür ve cinslerinin ideoloji ile aynı koşulda tutan da bir tek siz varsınız. Kentimiz kaynaklarını ve varlıklarını bu güne kadar büyük bir sorumsuzlukla yönettiğinizi arak itiraf etmelisiniz, ithal bitki alınlından vazgeçtik itirafım yaptığınız gibi... Örneğin; en son Protokol ve Eskişehir yolu orta refüj bitkliendirmelerindeki son uyarılarımızda haklı çıkmadık mı? Buradan söylemek istediğimiz en önemli konu; peyzaj mimarları olarak haklı çıkmak istemiyoruz. Doğru ve bilime hukuka uygun bir kent yönetiminin var olmasını istiyoruz, kentlimizin parasının doğru kullanıldığı her projenin arkasında duracağımızı kentlimiz bilir."

Okunma Sayısı: 1065
Fotoğraf Galerisi