TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

DÖNÜŞEN PEYZAJ; UNESCO DÜNYA MİRASI PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

DÖNÜŞEN PEYZAJ; UNESCO DÜNYA MİRASI PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
MERKEZ
24.06.2013

Peyzaj Mimarlığı 5. Kongresi/Kongre öncesi etkinlikler kapsamında Bursa`da Bursa İl Temsilciliğimiz tarafından DÖNÜŞEN PEYZAJ; UNESCO DÜNYA MİRASI - BURSA başlığıyla 21 Haziran 2013 Cuma Günü panel gerçekleştirilmiştir.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, 5. Peyzaj Mimarlığı Kongresi öncesi etkinlikler kapsamında TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilciliği olarak, DÖNÜŞEN PEYZAJ: UNESCO DÜNYA MİRASI BURSA Temasıyla 21 Haziran 2013 Cuma günü, saat: 10.00 da Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi Toplantı Salonunda bir panel düzenlenmiştir.

 

Oda Yönetim Kurulunu temsilen Genel Başkan Sn.Gaye ÇULCUOĞLU‘nun paneli selamlayan açılış konuşmasını yapmak üzere Sn.Redife KOLÇAK‘ın bulunduğu Panel de Bursa ölçeğinde peyzajın/ kamusal alanların hızlı dönüşümünün mekânsal, sosyal, politik ve kültürel dinamiklerinin birlikte değerlendirilmesi, sorgulanması ve geleceğe doğru atılacak adımların ortaya konulmuştur.

 

Modörötörlüğünü Odamız Bursa İl Temsilcisi Sn.Necla YÖRÜKLܑnün gerçekleştirdiği panelde Konuşmacı olarak,

•      PROF. AHMET CENGİZ YILDIZCI-İstanbul Teknik Üniversitesi 

             Bursa`nın Doğal Kültürel Peyzajları Üzerine Bir  Değerlendirme

•      PROF. NURAN ZEREN GÜLERSOY-İstanbul Teknik Üniversitesi

 

                        Planlamada Kültürel Değerlerin Korunması

•      PROF. NESLİHAN DOSTOĞLU-İstanbul Kültür Üniversitesi

 

                        Unesco Dünya Mirası Sürecinde Bursa

•      YRD.DOÇ. GÜL SAYAN ATANUR-Bursa Teknik Üniversitesi

 

                        Peyzaj Değişiminde Küresel Eğilimler ve Bursa`nın 

                        Dönüşen Kültürel Peyzajları 

 Konularında sunum yapmışlardır.

Panelde, Dönüşen Peyzajın farklı boyutları ve koruma kullanım dengeleri, planlama alanlarında yapılacak stratejiler, uluslar arası sözleşmelerle doğal ve kültürel peyzaj alanlarının korunması ve peyzaj algısının bahçe ölçeğinde olmadığının ve bilinçlendirmenin gerekliliği noktasında görüşler belirtilmiştir. Bursa yerelinde doğal, kültürel, sulak,milli peyzaj alanlarının dünya ölçeğindeki sözleşmelere göre yönetim planlarına uyularak yönetilmesi gerektiği ve ayrıca özel mahsul alanlarındaki talanların da özellikle zeytinliklerdeki kullanım talanının bitirilmesi için yasal önlemlerin acilen alınması gerekliliği vurgulanmıştır. Yasal önlemlere rağmen yeni bir kısım  yasalarla kullanmacı yaklaşımların halkın bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi ile önlenmesi gerektiği belirtilmiştir.

 

Kültürel peyzaj alanlarının tüm katmanlarının insanların bilinçlendirilmesiyle korunması gerektiği de anlatılmıştır. Koruma statülerinde mutlaka daha geniş coğrafi sınırların çizilmesi gerektiği belirtilmiştir.

 

Ayrıca 2014 Unesco Dünya Mirası listesine kabul edilen Bursa` nın Unesco sürecindeki yapılanması, adaylık dosyasının nasıl çalışıldığı, Bursa Tarihi Alanları`nın (Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri, Cumalıkızık Köyü) uluslararası normlara uygun bir şekilde korunması için   Bursa (Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyeleri) ve Cumalıkızık Yönetim Planının hazırlanma süreci ve , Tarihi Alanlar`ın yıllık eylem planları ile yönetilmesi amaçlı başarı hikayesi tüm katılımcılara aktarılmıştır.

 

Panelin film izletisinde, Bartın Üniversitesi öğrencilerinin 2010 yılında hazırladıkları SUYA DOĞRU BAKMAK izletisi, Ben Peyzaj Mimarı Olmak İstiyorum filmi ve unesco dünya mirası adaylık dosyası tanıtım film gösterimi büyük bir ilgiyle izlenmiştir.

Okunma Sayısı: 806
Fotoğraf Galerisi