DÜNYA "EMEKÇİ" KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
Emeğin ve üretimin cinsiyeti olmadığına, bir ülkenin ekonomik-sosyal ve toplumsal gelişiminin tek koşulunun, bu ülke insanlarının birlikte üretiminden geçtiğine inandığımız bu günde; DÜNYA "EMEKÇİ" KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
DÜNYA "EMEKÇİ" KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
8 Mart 1857, ABD‘de 40 bin kadın dokuma işçisinin, kadın işçilerin işten çıkarılmalarını ve düşük ücret verilmesini protesto etmek amacıyla ilk kez direndikleri ve greve gittikleri tarih , ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlanmış ve 1975 Dünya Kadınlar Yılı‘nda Birleşmiş Milletler‘in "Dünya Kadınlar Günü" olarak kabul etmesiyle birlikte sokağa taşındı ve daha yaygın olarak kutlanmaya başlandı.
Aile yaşamında ve çalışma hayatında kadınlara karşı, Anayasa‘da yer alan "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" ifadesine karşın, kadınlar için toplumda hak ettikleri eşit koşullar sağlanamamıştır. Yetersiz yasal düzenlemeler; kız çocuklarının okutulmamasına, töre cinayetlerinin devam etmesine, iş yaşamında kadın istihdamının engellenmesine olanak sağlayan düşünce ve önyargıların önüne geçememektedir.
Bugün eğitimli kadınların bile iş sorunlarının çok fazla olduğu iş hayatında, herhangi bir sosyal güvencesi olmadan kayıt dışı olarak çalıştırılan kadınlar "ucuz emek gücü" olarak görülmekte, "eşit işe eşit ücret" uygulamasından yoksun bırakılmaktadır.
Ülkemizde üniversiteler bünyesindeki bölümlere kadın erkek ayırımı yapılmadan öğrenci alınmaktadır. Dolayısıyla bu bölümlere giren kadın ve erkek öğrenciler mesleklerinin gerektirdiği koşullarda çalışacaklarının bilinciyle mezun olmaktadırlar. Ancak İş Kanunu‘nun 5. maddesi, ülkemizin de imzalamış olduğu CEDAW‘ın (Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi) 11. maddesi ve diğer maddeleri ile Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) belgelerinde cinsiyet ayrımı yapılmaması yer almasına karşın personel alım ilanlarına da yansıyan cinsiyet ayrımcılığı dikkat çekicidir. Ayrımcı zihniyet; kadının eğitim ve çalışma hakkını kabul etmeyen, ayrımcı, baskıcı, ataerkil, gerici bir zihniyet demektir.
"Egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı çözülmeden özgür ve eşit bir toplum yaratılması mümkün değildir" anlayışıyla TMMOB Peyzaj Mimarları Odası , ülkemizde ve tüm dünyada kadınların hak ve taleplerini elde etme mücadelelerinin başarılı olması için "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"nü desteklemektedir.
Emeğin ve üretimin cinsiyeti olmadığına, bir ülkenin ekonomik-sosyal ve toplumsal gelişiminin tek koşulunun, bu ülke insanlarının birlikte üretiminden geçtiğine inandığımız bu günde;
DÜNYA "EMEKÇİ" KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
Emeğin ve üretimin cinsiyeti olmadığına, bir ülkenin ekonomik-sosyal ve toplumsal gelişiminin tek koşulunun, bu ülke insanlarının birlikte üretiminden geçtiğine inandığımız bu günde, hala;
Eğer, kız çocukları için eğitim şansı tanınmıyorsa,
Eğer, kadınlar için eşitsizlik, ayırımcılık devam ediyorsa,
Eğer, her ortamda sömürüden, kadın olmanın zorluğundan bahsediliyorsa,
Eğer, bu gün hala "kadın" sorunu indirgemeci bir anlayışla " sığ" platformlarda ele alınıyorsa,
Görev yine, emek ve özgürlük mücadelesi ateşini 100 yıl önce yakmış kadınlara düşmektedir.
Aydınlanma ve ilerici güç olma karakterini elinde tutan kadınlarımız için Cumhuriyetin açtığı yolda, boyun eğmeyen karakterini bir kez daha güçlendirerek seslenme günüdür.
Bu ülkenin mühendisi mimar ve şehir plancısı, fabrikadaki işcisi, mutfaktaki annesi olarak, kadın olmanın gururunu taşıyan, üretimden gelen gücü ile aydınlanmanın yolunu açan kadınlarımızın günü kutlu olsun.
TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI
YÖNETİM KURULU
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:35778
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:34971
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34323
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34294
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33405
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33105
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31466
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29511
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:26947
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19807