TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

EFLA İSTANBUL 2008 GENİŞLEYEN AKDENİZ ÜLKELERİ 2. SEMPOZYUMU

MERKEZ
05.03.2008

EFLA’nın düzenlemiş olduğu ve birincisi 15 Eylül 2006 tarihinde Atina’da düzenlenen “Genişleyen Akdeniz Ülkeleri ve Peyzaj Mimarlığı” Sempozyumunun ikincisini düzenlemek üzere Efla Genel Kurulu’na taşımış olduğumuz talebimiz kabul edilmiş olup, program hazırlığını bitiren Oda’mız sempozyumun ana temasını belirledi.

EFLA‘nın düzenlemiş olduğu ve birincisi 15 Eylül 2006 tarihinde Atina‘da düzenlenen "Genişleyen Akdeniz Ülkeleri ve Peyzaj Mimarlığı" Sempozyumunun ikincisini düzenlemek üzere Efla Genel Kurulu‘na taşımış olduğumuz talebimiz kabul edilmiş olup, program hazırlığını bitiren Oda‘mız sempozyumun ana temasını belirledi.

17 Ekim 2008 tarihin İstanbul Teknik Üniversitesi Taş Kışla salonlarında gerçekleştireceğimiz İSTANBUL 2008 Genişleyen Akdeniz Ülkeleri 2. Sempozyumu‘nda

"Türkiye‘de ve Akdeniz Ülkelerinde Peyzaj Mimarlığı‘nın Yapılandırılması"  başlığı altında  KÜLTÜREL PEYZAJDA KİMLİK DEĞİŞİMİ  tartışılacak.

Genişleyen Akdeniz Ülkeleri 2. Sempozyumunun amacı, değişen ve dönüşen dünyada "Türkiye‘de ve Akdeniz Ülkelerinde Peyzaj Mimarlığı‘nın Yapılandırılması" ana başlığı çevresinde kurgulanmıştır.

Sempozyum, Dünya‘da yaşanan hızlı kentleşme ile ekonomik büyümeyi temel alan sektörel gelişimin küresel sürdürülebilirliği her geçen gün biraz daha zorladığı günümüz koşullarında, peyzaj mimarlığı meslek disiplinin geniş hizmet alanlarındaki duruşunun, birlik ve beraberlik içinde tanımlaması açısından büyük önem taşımaktadır.

Peyzaj mimarları, peyzaj yönetimi çalışmaları ile küresel gündemde önemli yer işgal eden doğal yaşama ve doğal yaşama bağlı tüm sistemlerin gördüğü zararlanmalara yönelik son derece kritik olan yeni modeller üzerinde durmaktadır. Doğal sistemlere bağlı canlı yaşamın sürdürülebilirliği temelinde gelişen pek çok harekette öncü ve/veya paydaş olarak yer alan peyzaj mimarları, "Genişleyen Akdeniz Ülkeleri Sempozyumu" benzeri bilimsel etkinliklerle küresel gündemde yer alan başta kentleşme olmak üzere insan kültürünün ortaya koyduğu, sosyal ve ekonomik gelişmeleri de yakından izleyerek zamanın gerektirdiği açılımlar konusunda da öncü ve paydaş olarak yerini almaktadır.

Sürdürülebilirlik yaklaşımı doğal ve kültürel mirası, "yerel" olmakla birlikte "ulusal" ve aynı zamanda "insanlığın ortak değeri olduğu için "evrensel" olarak kabul eden bir anlayışı savunmaktadır. Kültürel değerler, "yerel"de yaratılan "oralı"ların uygarlık birikimlerini taşıyan "evrensel" zenginlikler olarak tanımlanmaktadır. Ancak, ironik bir biçimde de korumacı ve kimlikli bir gelişimin önünde duvarlar yükselmektedir. Bu nedenle, peyzaj mimarlarının bütünü görmeye, anlamaya, planlamaya ve yönetmeye yönelik girişimleri giderek daha çok önem kazanmaktadır.

Genişleyen Akdeniz Ülkeleri 2. Sempozyumu kapsamında "Kültürel Peyzajlarda Kimlik Değişimi" konusunun gündeme taşınması da böylesi bir yaklaşımın ürünüdür.

Her ulus için varlık nedenini açıkladığı topraklar "kendine özgü öncelikler içerir". Ancak bunu uygarlık tarihinin gelişim süreci içinde farklı bir ölçekte ve düzeyde, evrim sürecinin aşamaları doğrultusunda değerlendirdiğimizde, bazı coğrafyalar kendilerini belirgin biçimde öne çıkarırlar. Bizler bu konuda, hem söyleyecek sözü olan bir coğrafyada yaşamanın zenginliğini paylaşıyor, hem de sorumluluk taşıyoruz. Topraklarımızda üretilmiş değerleri "bilmek-yorumlamak", değişik yönden esen rüzgarlara karşı yelken doldurmamızı, gelecek kuşaklara aktarılacak bir bilince dönüştürmemizi gerektiriyor.

İnsanlık olarak yüzyıllardır "doğa ve kültürle" var olduğumuz bilinci ile Sempozyum‘a bazı sorularımızı taşımak ve tartışmak istiyoruz.

  • Uygarlıkları çeşitlendiren kültür birikimleri ve bu birikimlerin coğrafyasının, küreselleşen dünyanın yaratmayı düşündüğü yeni kimliğe yaklaşımı nasıl olacaktır?
  • Bizler, bu büyük birikimimizi ne oranda tanıyoruz, onu hangi büyüklüğe taşıyoruz?
  • Her ölçekte, yerine konamaz değerlerimizin yıkımlarını-yıpranmalarını sonuçlarını onarmak, farklı bir ortama taşımak söz konusu mudur?
  • Yılların olumsuzluklarına karşın kalabilmiş özlü değerlere dayanarak sağlıklı bir yol aradığımızda, olumlu deneyimlerle yola çıkmamızın olanağı var mıdır?
  • Yaşam alanlarımızda yaratılan uygarlıklar ve bu uygarlıkların doğanın çeşitliliğine dayanan gücü ile geçmişi-günümüzü-geleceği birbirine bağlayacak yeni değerlere ulaşmamız mümkün müdür?

İstanbul 2008 Sempozyumunda; çeşitliliğe dayalı uygarlık topraklarında söze bu noktadan başlamak, geliştirilecek kavramlara, örgütlenme yöntemlerine, saptanacak önceliklere "politika" ve "strateji" belirlemelerine, yanlışların nedenlerini doğru saptamalara, yasal düzenlemelere, sağlıklı zemin oluşturmak, tutarlı bir gelişim çizgisi yakalamak adına bir araya geleceğimiz ve yaşam alanlarımız olan kentlerimizin kimlik değişimleri ve nedenlerini paylaşacağız.

Yukarıda özetle ifade edilen yaklaşım doğrultusunda, Genişleyen Akdeniz Ülkeleri 2. Sempozyumda; "Kültürel Peyzajlarda Kimlik Değişimi" ana temasını;   

    • Doğal Sistemler ve Kültürel Peyzaj İlişkisi,
    • Kentsel Gelişim ve Kültürel Peyzaj İlişkisi,
    • Küreselleşme Bağlamında Kültürel Peyzajlardaki Değişim ve
    • Sosyal ve Etnik Değişimin Kültürel Peyzajlara Etkisi

alt başlıkları altında irdelemeyi hedefliyoruz.

Ulusal ve uluslar arası deklerasyonun yapılacağı sempozyumda ev sahipliği yapacak olan Oda‘mız çalışmalarına devam etmektedir.

Okunma Sayısı: 982