TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

ENGELLİ İNSAN YOKTUR, ENGELLENMİŞ İNSAN VARDIR 14.05.2016 / GÜNDEMİN BİRİKİMİ

ENGELLİ İNSAN YOKTUR, ENGELLENMİŞ İNSAN VARDIR 14.05.2016 / GÜNDEMİN BİRİKİMİ
MERKEZ
16.05.2016

 

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Feyzi Önder Konferans Salonu`nda "Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü ve Peyzaj Mimarlığı Eğitiminin 48. Yılı Kutlama Etkinlikleri" düzenlendi.

 

Etkinliğin açılış konuşmasını Peyzaj Mimarları Odası  Genç Oluşumu adına Ziraat Fakültesi 4. Sınıf Öğrencisi Emrehan Okur yaptı. Doğal peyzaj alanlarının kentleşme ile yok edildiğine vurgu yapan  Okur,  " Günümüzde doğal peyzaj alanları çeşitli sebeplerden dolayı yok edilmekte. Nefes dahi almakta zorlandığımız şu günlerde bizler peyzajcılar olarak elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

 

Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanay Birişçi, bu seneki etkinliğin konusunun engelsiz peyzaj olarak belirlendiği ve amaçlarının engelsiz peyzaj konusuna dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak olduğunu ifade etti. Engelli bireylerin ve diğer bireylerin isteklerinin aynı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Birişçi, " Engelli insan yoktur, engellenmiş insan vardır. Engelli çocuklar parkı, yaşlılar parkı, kadınlar parkı gibi soyutlandırmalar toplumda ayrıştırmalara yol açmaktadır" dedi.

 

"ENGELLİLERİN YAŞAMINI KOLAYLAŞTIRMAKTA GERİDEYİZ"

TMMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Dönem Başkanı Özay Yerlikaya, konuşmasına 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma maden faciasında hayatlarını kaybedenleri anarak başladı. Yerlikaya, amaçlarının engelli bireylerin diğer vatandaşlarla eşit şartlarda yaşamasını sağlamak olduğunu söyledi.  Engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmakta geride olduklarını belirten Yerlikaya, " Bu konuda bize çok iş düşmekte. Bu görevi en iyi şekilde yürütmeliyiz. Plansızca ve rant uğruna yapılan termik santraller, maden ocakları gibi yapılar doğal alanlara zarar vermekte ve hayatlarımız kısıtlamaktadır. Planlı kentsel dönüşüm ile birlikte yeşil alanların çoğaltılması gerekmektedir" dedi.

 

Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hülya İlbi, her geçen gün peyzajdan beklentilerinin arttığını söyleyerek, doğal yapılı çevre planlamada, kentsel ve kırsal planlamalarda peyzaj mimarlığına çok büyük iş düştüğünü belirtti.

 

Haber için tıklayınız 

 

 

Okunma Sayısı: 195