TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

GEBZE-ORHANGAZİ-İZMİR OTOYOLU`NU ÇED`DEN MUAF TUTAN GENELGE HÜKMÜNE DAVA AÇTIK

MERKEZ
09.02.2011

8 Aralık 2010 Tarih ve 27779 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2010/24 sayılı Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ile ilgili Başbakanlık Genelgesi’nin 9. maddesinin iptali talebi ile Peyzaj Mimarları Odası tarafından Danıştay`a dava açılmıştır.

GEBZE-ORHANGAZİ-İZMİR OTOYOLU‘NU ÇED‘DEN MUAF TUTAN GENELGE HÜKMÜNE DAVA AÇTIK.

8 Aralık 2010 Tarih ve 27779 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanan 2010/24 sayılı Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ile ilgili Başbakanlık Genelgesi‘nin 9. maddesinin iptali talebi ile Peyzaj Mimarları Odası tarafından Danıştay‘a dava açılmıştır. 

2010/24 sayılı Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Genelgesi‘nin 9. maddesi ile "Proje ve projenin gerçekleştirilmesi için gerekli olan malzeme ocakları, bağlantı yolları, enerji nakil hatları, depo alanları, hazır beton tesisleri, asfalt plenti ile alt ve üst yapı imalatları için   gereken  üretim  tesisleri  v.b.  diğer  tesislerin çevresel  etki değerlendirmeleri yapılırken projenin 7 Şubat 1993 tarihinden önce yatırım programına alınmış olması durumu dikkate alınacak ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinden muafiyet hususu buna göre değerlendirilecektir." şeklinde bir düzenlemeye gidilmiştir.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu‘nun 7.10.2010 tarih ve 2010/968 İtiraz No‘lu  ÇED Yönetmeliğinin geçici 3. maddesi ile ilgili kararı uyarınca ÇED süreci izlenilmesi zorunlu olan projeler yönünden dahi anılan Yönetmeliklerde yatırıma başlanılması için belirli bir süre öngörülmekte iken, 7.2.1993 tarihinden önce uygulama projeleri onaylanmış veya çevre mevzuatı ile ilgili diğer mevzuat uyarınca yetkili mercilerden izin, ruhsat veya onay ya da kamulaştırma kararı alınmış veya yatırım programına alınmış veya mevzi imar planları onaylanmış projelere, yatırıma başlanması için belirli bir süre öngörülmeksizin aradan geçen bunca zamana rağmen, ÇED sürecinden muafiyet sağlayan düzenlemesinde hukuka uyarlılık bulunmamaktadır.

Söz konusu Genelge‘nin 9. maddesi hükmü; Danıştay kararına, itiraz konusu kararın dayanağı olan Anayasa‘nın 56. maddesi ile Çevre Kanunu‘nun 10. maddesine açıkça aykırı olduğundan Danıştay‘da açılan davada yürütmesinin durdurulması tartışmasızdır.

Okunma Sayısı: 1266