TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

GÜVENPARK

MERKEZ
04.03.2005

GÜVENPARK BASIN AÇIKLAMASI

Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun , 04.03.2005 tarih ve 368 sayılı , “Güvenpark'a ilişkin ‘Kentsel Tasarım' Projesi'nin yarışma yoluyla elde edilmesi ve minibüs ve otobüs durağı olarak kullanılan alanın alt kotlarında yapılaşmaya izin kararı”na ANKARAM PLATFORMU adına Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezi'nce bu kararın iptali istemiyle dava açılarak yargı süreci başlatılmıştır.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca, 08.02.2005 tarih ve 109/ 48 sayılı yazı ile, Güvenpark için “Kentsel Tasarım Proje Yarışması” düzenleneceği ve bu bağlamda, halen minibüs dolmuş ve belediye otobüslerine geçici olarak tahsis edilmiş bulunan sahanın altına yer altı çarşısı ve garaj katları yaptırılacağı belirtilerek Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuruda bulunulmuştur.

Başvuruyu değerlendiren Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nca, 04.03.2005 tarih ve 368 sayılı , “Ankara ili, Çankaya İlçesi, 1. Derece Doğal Sit olarak tescilli Güvenpark'a ilişkin Kurulumuzun 10.10.2003 gün ve 8760 sayılı kararımız ile istenen ‘Kentsel Tasarım' projesinin yarışma yolu ile elde edilmesinin prensipte uygun olduğuna” ,“. halihazırda kullanılan minibüs-otobüs durağı alanı dışında Güvenpark'ın mevcutta park olarak kullanılan alanın alt kotlarında herhangi bir yapısal müdahalede bulunulamayacağı. .” kararı alınmıştır . Ancak bu karar kapsamında, yukarıda belirtildiği üzere geçici tahsisle dolmuş ve otobüs durak yeri olarak kullanılan ve Güvenpark'ın içerisinden koparılarak ayrılmış sahanın alt kotlarında bir düzenleme ve yapılaşmaya gidilmesi kabul edilmiştir.

Ankara'nın ve Kızılay'ın bir bakıma simgesi sayılan ve en merkezi yeşil alanı olan, tüm kent halkının geniş ölçüde yararlandığı bir mekanın yok olma sürecini hızlandıracak bu karar, hem kentin tarihsel kimliğine, hem şehircilik ilkelerine, hem de kamu yararına açıkça aykırıdır.

Dava gerekçelerimiz özetle şu şekildedir:

  • Güvenpark Simgesel Kimliğini Yitirecektir

Prof. Jansenn Ankara için hazırladığı nazım planda, kentin iş yerlerini, pazar, çarşı ve yollarını saptadığı gibi; Çankaya yolu ile Dikmen yolu arasında kalan üçgen alanı “DEVLET MAHALLESİ” (Bakanlıklar) olarak belirlemiştir. Bu mahalle, Kızılay'da Güven Anıtı ile başlayarak, geniş bir alle ve iki meydan üzerine sıralanan Bakanlık binalarıyla devam etmekte, en yüksek yerde ise en büyük ve güçlü otoriteyi temsil eden TBMM binasıyla sona ermekteydi.Yeni başkent, cumhuriyet, halka güven düşünceleriyle özdeşleşmiş olan Güvenpark ve Güvenlik Anıtı, Ankara'nın rastlantısal olarak seçilmiş bir noktasında yer almamaktadır. Park ve anıt, güney ucunda Büyük Millet Meclisi ile sona eren Bakanlıklar Sitesinin önemli bir parçasıdır.Kızılay ve Güvenpark, simgesel bir mekan olarak planlanmıştır. Bu kararla Güvenpark'ın simgesel ve tarihsel özellikleri kalıcı olarak yitirilecektir.   

  • Koruma Kurulu Doğal Sit Alanı Düzenleme İlkelerine aykırıdır.  

Başkent Ankara'nın ve Atatürk Cumhuriyeti'nin önemli simgelerinden biri olan Güvenpark ve Güven Anıtı, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu (AKTVKK) tarafından 13.07.1994 tarih ve 3591 sayılı kararı ile “1. Derece Doğal Sit Alanı ve Anıt-Heykel” olarak tescil edilmiştir. 05.11.1999 tarih ve 659 sayılı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun ilke kararına göre (Ek:2) Doğal Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları'nda 1. Derece Doğal Sit tanımı “ Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır” olarak yapılmaktadır. Bu alanlarda, bitki örtüsü, topoğrafya, silüet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik hiçbir eylemde bulunulamayacağı hükmü mevcuttur. Buna rağmen kaç katlı yapılacağı bilinmeyen bir proje önerisi bu ilkelere aykırı olarak kabul edilmiştir.

  • Koruma Kurulu Daha Önceki Kararı İle Çelişmektedir

ABŞB İmar Dairesi Başkanlığı'nın 14.08.1997 tarihinde AKTVKK'na sunduğu 1/500 ölçekli Güvenpark Restorasyon Projesi'nde daha öncede bu alanın alt kotlarına otobüs ve minibüs duraklarının alınması önerisi getirilmiş,Kurulun 17.11.1997 gün ve 5517 sayılı kararı ile otobüs ve minibüs durak yerlerinin zemin altına alınması önerisi iptal edilmiştir. Ancak buna rağmen dava konusu kararla alt kotlarda yapılaşmaya izin verilmiş ve daha önceki Koruma Kurulu kararı ile çelişkili bir karar alınmıştır.

  • Proje Güvenpark'ın Kalıcı Olarak Betonlaşmasına Neden Olacaktır.

Zemin altına yapılacak düzenlemeler ve betonlaşma Güvenpark'ın Doğal Sit Alanı özelliklerinin kalıcı olarak yitirilmesine yol açacak, yetersiz toprak derinliği nedeniyle mevcut bitki dokusunun yaşatılmasını engelleyecektir. Ayrıca kazı çalışmaları sırasında hem alan içerisindeki hem de alanın çevresindeki bitki örtüsü büyük ölçüde zarar görecektir.

Cumhuriyet'in Kızılay'daki son izlerini taşıyan ve mevcut projesi var olan Güvenpark'ın yarışma yoluyla yeniden projelendirilmesine ve altında kazı yapılarak yapılaşmaya izin verilmesi toplumsal ve kentsel belleğin yok olmasına yol açacak son derece sakıncalı bir karardır.
Okunma Sayısı: 2098