TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

İĞNEADA - LONGOZ ORMANINDA TERMİK SANTRAL YAPIMI GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR

İĞNEADA - LONGOZ ORMANINDA TERMİK SANTRAL YAPIMI GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR
MERKEZ
02.11.2012

Kırklareli‘nin Demirköy İlçesine bağlı İğneada Beldesi, Beğendik Köyü sınırları içerisinde EMBA Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulması planlanan ‘Trakya Entegre Termik Santral Projesi`nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. EPDK‘nın 14.06.2012‘da EMBA‘nın elektrik üretim lisansı başvurusu üzerine başlatılan ÇED süreci ile ilgili 02 Kasım 2012 (bugün) "Trakya Entegre Termik Santrali Projesi için Kapsam ve Özel Format belirleme Toplantısı" gerçekleştiriliyor.

İĞNEADA - LONGOZ ORMANINDA TERMİK SANTRAL YAPIMI GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR

Kırklareli‘nin Demirköy İlçesine bağlı İğneada Beldesi, Beğendik Köyü sınırları içerisinde EMBA Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulması planlanan ‘Trakya Entegre Termik Santral Projesi‘‘nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. EPDK‘nın 14.06.2012‘da EMBA‘nın elektrik üretim lisansı başvurusu üzerine başlatılan ÇED süreci ile ilgili 02 Kasım 2012 (bugün) "Trakya Entegre Termik Santrali Projesi için Kapsam ve Özel Format belirleme Toplantısı" gerçekleştiriliyor.

"LONGOZ" tipi ormanlığın dünyadaki 3 örneğinden biri İğneada ve Kıyıköy sahil şeridi ormanlıklarıdır ve enerji üretim ve yatırım alanı olarak seçilmiş olması ülkemiz doğal peyzaj varlığı üzerinde önemli bir tehdit oluşturmaktadır.Ulusal ve Avrupa ölçeğinde korunabilmiş en önemli su basar ormanının yer aldığı İğneada bölgesi içerdiği farklı ekosistemleriyle yöredeki bir çok hayvan türü için kaliteli ve farklı yaşam alanları oluşturmaktadır.

Zengin biyolojik çeşitliliği, birbiriyle doğrudan ilişkili ve farklı yaşam alanları ile İğneada Longozları, ülkemizin de içinde bulunduğu ılıman kuşakta eşsiz bir konuma sahiptir.Bölge; tatlı ve tuzlu su gölleri, kıyı kumulları, tatlı ve hafif tuzlu bataklıkları, subasar ormanları, yaprak döken meşe, kayın, gürgen, dişbudak, kızılağaç gibi karışık ağaç türlerinden oluşan orman tiplerinin hepsini barındırmaktadır.

Kırklareli İli, Demirköy İlçesi, Beğendik Köyü sınırları içerisinde Emba Elektrik Üretim A.Ş tarafından kurulması planlanan "Trakya Entegre Termik Santrali Projesi (1.232 MWm/1.200  Mwe / 2.665,6 MWt)" projesi hakkında, ÇED Yönetmeliğinin EK-III‘de yer alan ÇED Genel Formatı çerçevesinde hazırlanan ve T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan dosya ile ilgili ÇED Yönetmeliği‘nin 8.Maddesi gereğince ÇED süreci başlatılmış  olduğu bilgisini almış ve meslek alanlarımız içerisinde önemli bir yer tutan İğneada Milli Parkı ve Longoz Ormanları biyo çeşitliliği ve termik santral yapım-işletim süreçlerinin Ergene havzası peyzaj karaketistikleri üzerine etkisi konularda peyzaj mimarlığı disiplinin gündemindedir.

DÜNYADAKİ 3‘ÜNCÜ LONGOZ ORMANI: İĞNEADA

Dünya‘daki 3 Longoz Ormanından biri olan İğneada Longoz Ormanlarında canlı ve endemik yaşamın çeşitli türlerinin barındığı bir ekositemler zincirinin olumsuz etkilenime sebep olacağı açıktır ve özellikle turizm odaklı olan  kumul ekosistemi ile farklı bir biyo çeşitliliği olan İğneada bu gün Termik Santral yapımı ile tehdit altındadır.

Amazon, Afrika Kongo Havzası ve Türkiye‘de İğneada da bulunan evrensel bir değere sahip longoz orman ekosistemi ile birlikte çalışan tarım alanlarımızın yaşamsal tehditi bulunmaktadır çünkü Termik Santral 6.5 km uzaklığında ise İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı bulunmaktadır.

Trakya Entegre Termik Santral Projesi

Proje konusu faaliyet; EMBA Elektrik Üretim A. Ş. tarafından Kırklareli İli, Demirköy İlçesi, İğneada Beldesi, Beğendik Köyü sınırları içerisinde 500.000 m2 Orman Arazisinde planlanan 1.232 MWm/1.200 MWe kurulu gücünde Entegre Termik Santralidir.

Proje alanı Bulgaristan sınırına 3,2 km, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı‘na 6.5 km uzaklıktadır. Denizden temin edilecek soğutma suyu tekrar denize deşarj edilecektir. Santralın işletilmesi sırasında yakma sonucunda oluşan uçucu ve yatak külü dışarıya verilememesi durumunda santral alanı içerisinde depolama alanında depolanacaktır.

İğneada Longoz Milli Parkı:

Milli Park alanı, 03.11.2007 tarihli Bakanlık Olur‘u ile 13.11.2007 tarihli ve 26699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak, daha önce Tabiatı Koruma Alanı, Doğal Sit, Yaban Hayatı Koruma Sahası gibi çeşitli statülere sahip ve birbirinden ayrı parçalar halinde yer alan korunan alanların, daha geniş bir alanda milli park şemsiyesi altında birleştirilmesiyle ülkemizin 39. Milli Parkı olarak ilan edilmiştir.

3155 hektarlık Milli park alanı, Demirköy‘e 25 km uzaklıktadır ve İğneada beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yıldız (Istranca) Dağlarından Karadeniz sahillerine doğru akan derelerin taşıdığı alüvyonların birikmesi ve mevsimsel olarak sular altında kalması sonucunda milli parktaki longoz ormanları oluşmuştur.

"LONGOZ" tipi ormanlığın dünyadaki 3 örneğinden biri İğneada ve Kıyıköy sahil şeridi ormanlıklarıdır.Longoz (Su basar) tipiormanlık alanı; kışları sularla kaplanan ormanlık alandır. Dünya da Amazon, Afrika Kongo Havzası ve Türkiye‘ de de İğneada da bulunmaktadır.

Ulusal ve Avrupa ölçeğinde korunabilmiş en önemli su basar ormanının yer aldığı İğneada bölgesi içerdiği farklı ekosistemleriyle yöredeki bir çok hayvan türü için kaliteli ve farklı yaşam alanları oluşturmaktadır.

Zengin biyolojik çeşitliliği, birbiriyle doğrudan ilişkili ve farklı yaşam alanları ile İğneada Longozları, ülkemizin de içinde bulunduğu ılıman kuşakta eşsiz bir konuma sahiptir.

Bölge; tatlı ve tuzlu su gölleri, kıyı kumulları, tatlı ve hafif tuzlu bataklıkları, subasar ormanları, yaprak döken meşe, kayın, gürgen ,dişbudak, kızılağaç gibi karışık ağaç türlerinden oluşan orman tiplerinin hepsini barındırmaktadır.

İğneada Longoz Milli Parkı ÖNEMLİ DOĞA ALANI KORUMA STATÜSÜNDEDİR

Milli Park alanı, 03.11.2007 tarihli Bakanlık Olur‘u ile 13.11.2007 tarihli ve 26699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak, daha önce Tabiatı Koruma Alanı, Doğal Sit, Yaban Hayatı Koruma Sahası gibiçeşitli statülere sahip ve birbirinden ayrı parçalar halinde yer alan korunan alanların, daha geniş bir alanda milli park şemsiyesi altında birleştirilmesiyle ülkemizin 39. Milli Parkı olarak İlan edilmiştir. 3155 hektarlık Milli park alanı, Demirköy‘e 25 km uzaklıktadır ve İğneada beldesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yıldız (Istranca) Dağlarından Karadeniz sahillerine doğru akan derelerin taşıdığı alüvyonların birikmesi ve mevsimsel olarak sular altında kalması sonucunda milli parktaki longoz ormanları oluşmuştur. "LONGOZ" tipi ormanlığın dünyadaki 3 örneğinden biri İğneada ve Kıyıköy sahil şeridi ormanlıklarıdır.

Longoz (Su basar) tipi ormanlık alanı; kışları sularla kaplanan ormanlık alandır. Dünya da Amazon, Afrika Kongo Havzası veTürkiyemiz de de İğneada da bulunmaktadır. Ulusal ve Avrupa ölçeğinde korunabilmiş en önemli subasar ormanının yer aldığı İğneada bölgesi içerdiği farklı ekosistemleriyle yöredeki bir çok hayvan türü için kaliteli ve farklı yaşam alanları oluşturmaktadır.

Zengin biyolojik çeşitliliği, birbiriyle doğrudan ilişkili ve farklı yaşam alanları ile İğneada Longozları, ülkemizin de içinde bulunduğu ılıman kuşakta eşsiz bir konuma sahiptir. Bölge; tatlı ve tuzlu su gölleri, kıyı kumulları, tatlı ve hafif tuzlu bataklıkları, subasar ormanları, yaprak döken meşe, kayın, gürgen,dişbudak, kızılağaç gibi karışık ağaç türlerinden oluşan orman tiplerinin hepsini barındırmaktadır.

"Önemli Doğa Alanı" Nedir?

Alan koruma, canlı türlerinin sağlıklı topluluklar oluşturmaları ve yaşam döngülerini devam ettirmeleri için gerekli tüm coğrafyaların doğal özellikleri bozulmadan saklanmasını esas alır. "Önemli Doğa Alanı" (ÖDA) kavramı bu ilkeyi esas alarak doğadaki canlı türlerinin nesillerini sürdürebilmeleri için özel önem taşıyan coğrafyaları tanımlar. Bu kavram, canlı türleri ve doğal kaynaklarla birlikte yeryüzünün en özel doğal alanlarının korunmasını amaçlamaktadır.

TÜRKİYE ÖNEMLİ DOĞA ALANLARI HARİTASI

 

ÖDA metodolojisi kaynağını IUCN Kırmızı Liste verilerinden yararlanılarak belirlenen tür koruma hedeflerinden ve bunlarla bütünleşmiş daha geniş ölçekli koruma yaklaşımlarından almıştır. ÖDA‘lar, alan korumaya ihtiyaç duyan türlerin dağılım ve nüfuslarını esas alan standart, küresel ölçekte uygulanabilir ve eşik değerlerine bağlı somut kriterler vasıtasıyla seçilir. Bu kriterler alan koruma önceliklerini ortaya çıkarırken iki önemli noktaya vurgu yapmaktadır; hassaslık ve benzersizlik.

İğneada Hassastır ve Benzersizdir.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, önemli doğa alanları içerinde benzersiz ekosisteme sahip olan İğneada Milli Parkı ve Longoz Ormanlarının  hemen yakınında tesis edilmesi planlanan termik sanral ile ilgili tüm çalışmaların takipçisi olacaktır.

Okunma Sayısı: 2526
Fotoğraf Galerisi