TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

III. KORUMA VE PEYZAJ MİMARLIĞI SEMPOZYUMU BAŞARIYLA TAMAMLANDI

III. KORUMA VE PEYZAJ MİMARLIĞI SEMPOZYUMU BAŞARIYLA TAMAMLANDI
MERKEZ
14.12.2015

11-12-13 Aralık 2015 tarihlerinde İzmir Sanat Merkezi‘nde 3. Koruma ve Peyzaj Mimarlığı Sempozyumu gerçekleştirildi.

 


TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Özay Yerlikaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ali Muzaffer Tunçağ, PEMKON Dönem Başkanı ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Tanay Birişçi‘nin açılış konuşmaları ile sempozyum başladı.


11 Aralık 2015 Cuma günü koruma ve mevzuat, doğal peyzaj koruma ve kültürel peyzaj koruma konularında 3 oturum gerçekleştirildi.

 

İlk gün oturumlarının tamamlanmasının ardından düzenlenen Sempozyum Açılış Kokteyline İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Katılım göstererek Sempozyumun başarılı geçmesi için temennilerini iletti.

 

12 Aralık 2015 Cumartesi günü ise; doğal peyzaj koruma, kültürel peyzaj koruma, Ege bölgesinin koruma sorunları ile #KoruyamıyoruzÇünkü panel oturumu olmak üzere 4 oturum gerçekleştirildi.

 

2 gün boyunca 7 oturum ile devam eden sempozyum 29 adet davetli bildiri sahiplerinin sunumları ile geniş katılımla tamamlanırken, sempozyumun 3ncü gününde ise Ödemiş/Birgi‘ye teknik gezi düzenlendi.

 

Mesleğimizin en önemli alanlarından "koruma" konusunu ve koruyamama sorunlarımızı ele alan 3. Koruma ve Peyzaj Mimarlığı Sempozyumu‘nun gerçekleşmesini sağlayan;

-3‘üncüsünü düzenlediğimiz sempozyuma ev sahipliği yapan İzmir Şubemize,

- Koruma ve Peyzaj Mimarlığı ilişkisini tüm hatlarıyla irdeleyen davetli bildirilerin değerli sahiplerine ve Oturum Başkanlarımıza,

- Sempozyuma katılan ve değerli yorumları ile katkıda bulunan tüm meslektaşlarımıza ve Türkiye‘nin dört bir yanından gelen PMOGenç‘li öğrencilerimize,

- İzmir Büyükşehir Belediyesi‘ne ve sempozyum organizasyonuna tüm katkıda bulunanlara,

- Mesleğimizin en önemli alanlarından "koruma" konusunu ve koruyamama sorunlarımızı ele alan sempozyumun gerçekleşmesini sağlayan herkese,

- ve Sempozyumun düzenlenmesinde büyük emekler veren Sempozyum Düzenleme Kurulu üyeleri ve sekretaryasına sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

 

 

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı Ayşegül Oruçkaptan‘ın açılış konuşması:

 

Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım ve Başkanlarım,

Sayın Şube Başkanım ve Oda Yöneticilerim,

Değerli Akademisyenler,

Değerli STK Temsilcilerim,

Değerli Basın Emekçileri,

Değerli Misafirler ve Sevgili Öğrenciler,

imarları Odası adına hoş geldiniz diyor, şahsım ve yönetim kurulum adına selamlıyorum.

3. Koruma ve Peyzaj Mimarlığı Sempozyumumuzu bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Ege`nin kalbi İzmir`de yapmaktan ötürü memnuniyet duyuyoruz. 

Sempozyumumuzun gerçekleştirilmesinde emeği geçen sempozyum düzenleme kurulu ve sekreteryasına, oda çalışanlarımıza, ve bu sempozyum için değerli katkılar sunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere Genel Sekreter Yardımcısı, dostum, arkadaşım, sevgili Aysel Özkan`a ve Sempozyumumuzun gerçekleşmesine katkılarını sunan herkese teşekkür ediyorum. 

Koruma Sempozyumları, meslek odamızın kurulduğu günden bu yana, ülke kaynaklarının korunması ve korunarak kullanılması yönünde politikalar üretme kararlılığımızdır.

6,5 milyar yaşında olan dünyamız, yaşadığımız yüzyılda hoyratça, yaşama alışkanlıklarımız ile hırplanmış, 1850`den bu yana ise en yüksek sıcaklığına ulaşmıştır. Yani, tüm ekosistem insan eliyle hızla tahrip edilmektedir. Dünyamızda yaşanan bu gelişme ülkemizde 21. yüzyılın en büyük felaketi olan kuraklığı  yaşayacağımızın haberini vermektedir.  

İşte tam da burada; Memleketin doğal, kültürel ve sosyolojik olarak tüm mirasının gelecek nesillere aktarılması gerekirken doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu söylememiz gerekmektedir. 

Son yıllarda imar, iskân, kültür ve tabiat varlıkları ve çevre yasalarında bilime ve hukuka aykırı çok sayıda değişiklik gerçekleştirilmiş, yapılan değişiklikler ile hoyratça uygulamalara imza atılmıştır. Yaratılan bu fiili durum, kamuya ve halka ait doğal-kültürel, kentsel-kırsal, tarihi, arkeolojik mirasın tahribatına hatta kaybedilmesine sebep olmuştur. 

Bu yaşananlar ile ülkemizin kaynakları geri döndürülemez bir yola sokulmuş ve ülkemiz coğrafyası pek çok doğal ve kültürel dünya mirasını geri dönüşümü mümkün olmayacak biçimde kaybetmiştir.

Başımızı çevirdiğimiz her yerde yaşanılan bu sürecin izlerini görmekteyiz.

Bir kaç örnek vermek gerekirse;

• Türkiye`deki doğal bozkırların %95`inden fazlası yok olmuş,

• Doğu Karadeniz Bölgesi`nin doğal yaşlı ormanlarının %80`ninden fazlası kaybedilmiş,

• Türkiye`deki endemik türlerinin ise %30`undan fazlasının neslinin tükenmek üzere olduğunu görmektekteyiz.

Çok uzağa gitmemize de gerek yok belki de;

• Allionai sular altına gömülerek yok edilmiş, benzer biçimde Halfeti ve Zeugma`da aynı kaderi paylaşmıştır. Hasankeyf`imiz ise keyifsiz bir biçimde kaderinin ortaklaşmaması için direnmektedir.

• Doğal ve kültürel değeri bir yana, Cumhuriyet fikrinin üretmiş olduğu en önemli değerimiz,  Atatürk Orman Çiftliği yok edilmiştir.

İlk imzacılarından olduğumuz Avrupa Peyzaj Sözleşmesi 2000 yılında ülkemiz tarafından imzanlanmış ve 2003 yılında yürürlüğe girmiştir. Fakat kanun yürütücüsü Bakanlar Kurulu olmasına rağmen bugün hala somut adımlar atılamamıştır. 

Ülke Kaynaklarımız siyasi iktidar tarafından birer rant aracı olarak görülmekte, yabancı ve yerli sermayeye her geçen gün biraz daha teslim edilmektedir.

Bizler biliyoruz ki, "kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser." Sözün özü bizce budur. 

Bilimin ve tekniğin temsilcisi olan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası her alanda bu saldırılara karşı durarak ülke kaynaklarını korumak için var gücüyle çalışmalarını kurulduğu günden beri kararlılıkla sürdürmektedir. Sürdürecektir.

Sempozyumun mesleğimiz ve ülkemiz için başarılı geçmesini diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

 

 

TMMOB Peyzaj Mimarları İzmir Şube Başkanı Özay Yerlikaya‘ın açılış konuşması: 

 

Doğal, kültürel ve tarihi açıdan ülkemizin en önde sıralanabilecek; 152bin hektarlık 494 çeşitli sit alanını, yaban hayatı geliştirme sahalarını, tabiat parklarını, sulak alanlarını, özel çevre koruma bölgesini içerisinde barındıran; 8000 yıllık tarihi mirasını; zeytinini, nergisini, bağını ve endemik bitki türlerini; sırtlanından Akdeniz fokuna kadar geniş bir yelpazede yer alan yaban hayatını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için yerel yönetimleriyle, meslek odalarıyla, STK`larıyla var gücüyle çalışan Türkiye`nin incisi İzmir`imize hepiniz hoş geldiniz. 

Biz İzmirliler olarak şanslıyız; 4 milyonluk kentimiz Brookings Enstitüsünün araştırmalarında 200 metropol ekonomisi arasında en hızlı gelişme gösteren ve büyüyen 4. Metropol seçilmiştir. Şanslıyız çünkü yine yurtdışında yapılan araştırmalar ve analiz şirketlerinin yaptığı anketler gösteriyor ki İzmir 2013 verileriyle dünyadaki en yaşanılabilir 6. Şehirdir. Bizler şanslıyız çünkü Çevresel Kalite İndeksi açısından bakıldığında ülkemizin ilk sırasında yer alan ve Avrupa Yeşil Başkenti olma yolunda büyük potansiyele sahip bir kentte yaşıyoruz. 

Ancak bizler şanslı bir bölgede yaşamımızı sürdürsek de özellikle son yıllarda yoğunlaşan bir şekilde bölgemizin ve ülkemizin doğal kaynaklarının yok edilmesi ve telafisi mümkün olmayan kararlar alınması konusunda son derece kaygılı ve öfkeliyiz. Ülkemizin dört bir yanında bu umursamaz talan devam ederken sevinebildiğimiz tek şey, kabullenmeyen, direnen, kendisini toprağına siper eden halkımızın mücadelesidir. 

Kendi yasalarımızla koruyamadığımız değerlerimizin yitip gitmemesi için Avrupa Peyzaj Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası sözleşmelerden ve yasalardan medet umuyor olmak ayrı bir yaramızdır. Türkiye Cumhuriyeti olarak teminat altına alamadığımız değerlerimizin UNESCO aracılığı ile teminat altına alındığını görmek hem bizi mutlu etmekte hem de bir o kadar merkezi politikalara olan güvenimizi sarsmaktadır.  

Değerli konuklar;

#KoruyamıyoruzÇünkü "Peyzaj mimarları dahil uzman meslek disiplinlerine mensup kişiler karar verme mekanizmalarında istihdam edilmemektedir".

#KoruyamıyoruzÇünkü "Yasa ve Yönetmeliklerimizi tamamlanmıyor, tamamlananları da uygulayamıyoruz".

#KoruyamıyoruzÇünkü "Kanun yapıcıların rant uğruna değerlerimizi yok etme kararlarına engel olamıyoruz".

#KoruyamıyoruzÇünkü "Top yekün elimizi taşın altına sokmuyoruz".

#KoruyamıyoruzÇünkü "Akademisyen ve uzmanlarımızın koruma-kullanma dengesi olgusu hakkında ortaya koydukları çözüm önerilerini çoğu zaman hayata geçiremiyoruz".

#KoruyamıyoruzÇünkü "Okumayan, öğrenmek istemeyen, bilgilenmeyen bir toplumsal dokunun değişimi bir yana her gün biraz daha geriye doğru seyrine engel olamıyoruz". 

Sayın Vekilim, sayın büyükşehir belediye başkanım, değerli konuklar; sözlerimi noktalamadan önce son derece önemli başlıklarla gerçekleştireceğimiz "III. Koruma ve Peyzaj Mimarlığı Sempozyum"umuzun  gerçekleşmesinde çok değerli katkıları olan sayın Başkanımın nezdinde İzmir Büyükşehir Belediyemize; sempozyum destekleyenleri Konak Belediyemiz, SÜSBİR, Rainbird ve Edip Güler Fidanlığa ayrıca Sempozyum düzenleme kurulumuz ile İzmir Şube Yönetim Kuruluma ve Oda personellerimize, son olarak da İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Aysel Özkan`a şahsım ve Odam adına bir kez daha teşekkür ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum. 


Sempozyum programına ulaşmak için tıklayınız

Okunma Sayısı: 490
Fotoğraf Galerisi