TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

KARADENİZ, “SAHİL YOLU” İLE YAŞADIĞI DOĞAL YAPISINDA Kİ DARBEYİ BU KEZ BARAJLARLA YAŞIYOR

MERKEZ
10.07.2007

Fırtına Vadisi, İkizdere Vadisi derken şimdi de Rize‘de 43 adet hidroelektrik için başvuru yapıldığı haberi üzerine PMO kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyor.

KARADENİZ VADİLERİ VE TÜM SU KAYNAKLARI  TEHDİT ALTINDA...

Fırtına Vadisi, İkizdere Vadisi derken şimdi de Rize‘de 43 adet hidroelektrik için başvuru yapıldığı haberi üzerine TMMOB Peyzaj Mimarları Odası geleceğimiz adına tüm kamuoyunu ve meslektaşlarını duyarlı olmaya davet ediyor.

Suların toplanıp büyük bir bölümünün kanallardan geçirilmesi, santral kurulması sırasında ki inşaatın biyoçeşitlilik konusunda dünya standartlarının üstündeki Karadeniz doğasında  vereceği  tahribat geleceğimize yapılan en büyük tehdittir.

•4628    sayılı Enerji Piyasası Kanunu kapsamı ile piyasa ekonomisinin vahşi saldırısına

açılan su kaynaklarımızdan sadece Rize‘de 43 adet Hidroelektrik Santral projesi planlayan merkezi otorite, söz konusu projeler için 11 tanesinin DSİ, 4 tanesinin Elektrik İşleri Etüt İdaresi tarafından teklif edilmesine rağmen 28 tanesinin tüzel kişiler tarafından hazırlanarak devletten talep edilmesi de düşündürücüdür.

HER AKARSUYA BİR SANTRAL...TÜM AKARSULARIMIZ PİYASANIN HİZMETİNDE.....

Neredeyse HES projesi yapılmayan hiçbir akarsuyu kalmayan Rize‘de, daha önce Fırtına Vadisi üzerinde kurulması planlanan Dilek-Güroluk HES projesi ile başlayan eylemler, İkizdere Vadisi üzerinde kurulması ile planlanan HES eylemleri ve ardından Fındıklı dereleri üzerindeki HES eylemleri devam eden kamuoyu duyarlılığı ile hareket alanı siyasi otorite bilmelidir ki ihtiyacımız dışı olan enerji için ve sadece dolar milyarderi olma peşinde koşan piyasa insanlarına teslim edilmeyecektir.

Rize ve çevre beldelerinde  EPK ‘ca yapılması düşünülen HES projeleri; Taşlıdere ve Kaledere, Kalkandere, İyidere, Abuçağlayan, Yeşildere, Büyükdere, Çayeli Seslidere, Başköydere, İncesudere,  Beyazsu, Büyükçay, Çataldere, Paçaşurdere, Plahozdere, Taşlıdere, İkizdere, Çamlıdere, Çataldere, Güneyce, Güneyce Yayladere, Kaptanpaşa Çataldere   dereleri üzerinde 1, Fırtına deresi, Hemşin deresi, Kokasör, Güneysu Kaledere, Potomya,  İyidere, dereleri üzerinde 2, Çağlayan deresi,  Cimildere üzerinde 3 adet HES kurulması planlanıyor.

DSİ‘nin güncelleştirmelerine göre ise, söz konusu 43 Hes‘in 32 si fizibilite aşamasında 9‘unda ise inşaat devam etmektedir.

Hidroelektrik santralleri barajlarının  yaratacağı doğal dengenin bozulmasının yanında deniz yaşamını da olumsuz etkileyeceği gerçeğini unutmamak gerekir. Karadeniz birçok balığın yumurta bıraktığı bir deniz. Balıklar akarsuyun  bol olduğu, deniz suyunun nispeten serin olduğu akarsuların denizle buluştuğu bölgelerin açıklarında yumurta bırakır. Dere sularında yaşanacak azalma ve buna bağlı ısınma denizlerimizde balıkların üreme noktalarını etkileyecektir.

Bu aşamada  siyasi otoriteye diyoruz ki:

Kaynaklarımıza sahip çıkıyoruz, , ihtiyacımız olan enerjinin doğru projelendirilmesi, ekosisteme zarar veren ve bölge halkı ile barışmayan projeler üretmeyin,  ve  halkın onayı olmadan hiçbir şekilde kaynaklarımızı kullanamayacağınız gerçeğini unutmayın.

Okunma Sayısı: 954