TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

KÜLTÜREL PEYZAJLAR VE TABİAT ANITLARI ICOMOS VE 18 NİSAN 2007 TEMASI:

MERKEZ
17.04.2007

ICOMOS ilePMO arasında gelişecek dayanışma ülkemiz peyzajları için yıllardır verdiğimiz çabaları zengileştirecek ve güçlendirecek ulusal bir gönüllü sorumluluktur.

ICOMOS ve 18 Nisan 2007 Teması:

Kültürel Peyzajlar ve Tabiat Anıtları

Varşova‘da kurulduğu 1965 yılından bu yana kültürel mirasların korunması üzerine çalışan bir kuruluş olan ve bugün dünyanın çok farklı ülkelerinden 7500‘ün üzerinde üyesi bulunana ICOMOS‘un (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi - International Council on Monuments and Sites) önerisi üzerine UNESCO 1882 yılında 18 Nisan tarihini "Dünya Anıtlar ve Siteler Günü" ilan etmiştir. Bu özel günde ICOMOS üyeleri ve komiteleri kültürel miras konusunda ilgili tüm kişi ve kurumların bilinçlenmesini arttırmak için çeşitli aktiviteler düzenlemektedir. Birkaç yıldır söz edilen gün için aktiviteler belirli bir tema kapsamında yürütülmektedir. Bu özel günün 2007 yılı için teması ise Kültürel Peyzajlar ve Tabiat Anıtları olarak belirlenmiştir.  Bu kapsamda peyzajın insani, kültürel, sembolik ve hafıza boyutlarını daha iyi algılama, koruma ve güçlendirmeye katkıda ICOMOS‘u etkin kılmak amaçlanmaktadır.

 ICOMOS Türkiye Ulusal Komitesi, 18 Nisan‘da İstanbul Teknik Üniversite‘sinde, ülkemizdeki kültürel peyzajların içinde bulunduğu durumun ve koruma sorunlarının tartışılacağı bir toplantının gerçekleşecektir. Bu toplantı öncesinde ise, ICOMOS Türkiye temsilcilerinin, Topkapı Sarayı‘nın 1. ve 2. avlularında bir süre önce uygulanmasına başlanan yeni düzenlemeleri yerinde inceleyerek, bu eşsiz kültürel peyzaja yapılan müdahaleleri değerlendireceklerdir.

Bilindiği gibi UNESCO, kültürel peyzajları üç kategoride toplamaktadır (http://whc.unesco.org/archive/opguide05-annex3-en.pdf) ve bu üç kategori de peyzaj mimarlığı mesleki çalışma alanları kapsamında yüzyılı aşkın bir süredir çalışılmaktadır. Bu durum tüm planlama ve tasarım mesleklerince bilinir. Türk Bahçe ve Peyzaj Sanatı Tarihi, peyzaj mimarlığı eğitiminin temel zorunlu derslerindendir. Sadece Topkapı Sarayı üzerine dahi lisans ve lisanüstü düzeyde birçok çalışma yapılmış ve yapılmaktadır. Uluslararası bahçe sergilerinde saray bahçeleri peyzaj mimarlarınca ülkemiz kültürünün güçlü bir ögesi olarak başarıyla tanıtılmaktadır.

IFLA (Uluslararası Peyzaj Mimarları Federasyonu, Interational Federation of Landscape Architects) ICOMOS ile birlikte 1970 yılında Kültürel Peyzajlar Uluslararası Bilimsel Komite‘yi kurmuştur. Peyzaj Mimarları olarak kuşkusuz uluslararası ICOMOS örgütünün çalışmalarını da yakından takip etmekteyiz, özellikle ICOMOS/IFLA‘nın amaçları ve aktiviteleri ülkesel çapta peyzaj mimarlının ilgisini daha fazla çekmektedir. Bu ortak komite ICOMOS ve IFLA‘nın genel prensipleri çerçevesinde çalışmaktadır (http://www.icomos.org/landscapess) ve amacı evrensel, uluslararası, ulusal ve bölgesel düzeyde tarihi bahçeler, kültürel peyzajlar ve tarihsel anıtlar üzerine araştırmaları teşvik etmek, korumak, onarmak, bilgiyi oluşturmak ve yaymaktır. Bu amaçlar çerçevesinde ICOMOS/IFLA ortaklığında bir birimin oluşturulmuş olması doğal bir süreçtir. ICOMOS Türkiye‘den bu komitenin hedeflerini ülkemiz sınırları içerisinde sürdürmesini beklemek de aynı şekilde doğaldır.

Bu yıl ki 18 Nisan temasının konusu Kültürel Peyzajlar ve Tabiat Anıtları olduğu dikkate alındığında ICOMOS ve IFLA‘ da olduğu gibi ülkemizde de gözlerin bu konuda yüzyıldır emek veren peyzaj mimarlığı çalışmalarına döndürülmesi de yine doğal bir süreçtir. ICOMOS ile TMMOB Peyzaj Mimarları Odası dayanışması ülkemiz peyzajları için yıllardır verdiğimiz çabaları zengileştirecek ve güçlendirecek ulusal bir gönüllü sorumluluktur.

http://www.icomos.org.tr/etkinlik.php?no=19

Okunma Sayısı: 1301