TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

MAHKEMEDEN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞINDA TARTIŞMASIZ GEREKÇE

MAHKEMEDEN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞINDA TARTIŞMASIZ GEREKÇE
MERKEZ
26.04.2013

Hukuk müşavirliğimizin koordinasyonunda Ankara 13. İdare Mahkemesinde bir üyemizin açtığı davada Mahkemece aşağıdaki gerekçeye yer vererek peyzaj mimarlarının iş güvenliği uzmanlığı ile ilgili tartışmalarda önemli bir kazanım daha elde edildi. Bu gerekçe ile durdurulan işleme, Bakanlık tarafından yapılan itiraz da Bölge İdare Mahkemesince reddedildi

MAHKEMEDEN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞINDA TARTIŞMASIZ GEREKÇE

Hukuk müşavirliğimizin koordinasyonunda Ankara 13. İdare Mahkemesinde bir üyemizin açtığı davada Mahkemece aşağıdaki gerekçeye yer vererek peyzaj mimarlarının iş güvenliği uzmanlığı ile ilgili tartışmalarda önemli bir kazanım daha elde edildi. Bu gerekçe ile durdurulan işleme, Bakanlık tarafından yapılan itiraz da Bölge İdare Mahkemesince reddedildi.

 

Mahkeme gerekçesinde peyzaj mimarlarının ve Odamızın üyelerini bilgilendirme ve hukuki haklarını aramak konusundaki başarısı bir kez daha tescillenmiştir.

 

Oda Yönetim Kurulu ve Odamız Hukuk Müşavirliği tarafından uzun soluklu takip edilen İş Güvenliği Uzmanlığı konusunda ki olumlu gelişmeler saygı ile duyurulur.

 

 

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

10.Dönem Yönetim Kurulu

 

Ankara 13. İdare Mahkemesi gerekçesi:

"6331 sayılı Kanun ve konuyla ilgili ikincil mevzuatta iş güvenliği uzmanlığı tanımı içerisinde yer alan mimar ve mühendislerin içerisinde peyzaj mimarlığının bulunup bulunmadığı hususu açık değildir. Bakılmakta olan uyuşmazlığın çözümü için ise peyzaj mimarlığının diğer mimar ve mühendislerle aynı konumda olup olmadığının belirlenmesi zorunludur.

 

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu‘nda teknik hizmetler sınıfı belirlenirken genel anlamda mimar ve mühendis tanımına yer verilmiş, peyzaj mimarlığı ayrık olarak sayılmamıştır.

 

Öte yandan, davalı idarenin Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı ve Kentsel Tasarım Programı mezunlarının hangi unvanı kullanabilecekleri konusundaki 23.02.1999 gün ve 578 sayılı yazısı ile Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı‘nın Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı programı mezunlarının Mimar ve Mühendis kadrolarına atanıp atanamayacağı ve bu kadrolarda istihdamının mümkün olup olmadığı konusundaki 18.02.1999 gün ve 00646 sayılı yazıları üzerine; konu 10.03.2006 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu‘nda görüşülmüş, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı‘nın da görüşü dikkate alınarak anılan program mezunlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu‘nun 36. maddesine göre teknik hizmetler sınıfında peyzaj mimarı unvanı alabileceklerine ve Mühendis kadrolarında istihdam edilmelerinin uygun olduğuna karar verilmiştir.

 

Yine aynı karar doğrultusunda Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı‘nın (mülga) Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü‘ne yazdığı 16.08.2006 gün ve 17384 sayılı yazıda peyzaj mimarlarının "mühendis" kadrolarında istihdamının mümkün olduğu belirtilmiştir.

 

Bu durumda, gerek 6331 sayılı Kanun gerekse de konuyla ilgili ikincil mevzuatta iş güvenliği uzmanlığı tanımı içerisinde açık bir şekilde peyzaj mimarlarına yer verilmemişse de, peyzaj mimarlarının teknik hizmetler sınıfında diğer mimar ve mühendisler gibi istihdam edildikleri, bu yönde Yüseköğretim Genel Kurulu kararının bulunduğu, iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılabilecekler belirlenirken fakülte ve bölüm ayrımı yapılmaksızın genel olarak mimar ve mühendis tanımının kullanıldığı dikkate alındığında, 6331 sayılı Kanun‘da yer alan iş güvenliği uzmanlığı tanımı içerisinde peyzaj mimarlığının da yer aldığı sonucuna varılmış olup, davacının 2013 yılı içerisinde yapılacak olan iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine katılmak amacıyla yaptığı başvurunun reddine ilişkin davaya konu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Peyzaj Mimarlarının İş Güvenliği ile ilgili sorunları hakkında Odamız hukuk müşavirliğinden bilgi alabilirsiniz. hukuk@peyzajmimoda.org.tr

Okunma Sayısı: 2166