TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

MAKALELER

MERKEZ
01.08.2011

KURAKLIK PEYZAJI

SARIYA BEZENEN KENTLERİMİZİ KİMLER VE NASIL YENİDEN YEŞERTEBİLİR?
Prof. Dr. M.Emin Barış

Son aylarda yaşanılan kuraklık ve bunun neden olduğu susuzluk yaşamımızın her alanında olduğu gibi yeşil alanlarda da  yıkıcı etkilerini hissettirmiştir. Özellikle metropol kentlerimizde büyük miktarlarda su kullanımı gerektiren klasik peyzaj düzenleme yaklaşımıyla oluşturulan mevcut yeşil alanların hemen hemen tamamı su kullanımının kısıtlandığı birkaç aylık periyot içerisinde onarılması oldukça güç hatta bazı durumlarda olanaksız olan boyutlarda zarar görmüştür.

Makalenin devamını okumak için tıklayınız

_________________________________________________________________________

 

KÜRESELLEŞME - SU POLİTİKLARI VE ÜLKEMİZDE YAŞANANLAR

Redife KOLÇAK

Küresel su politikaları nedir ne zaman ve nasıl hayatımıza girmiştir, bu konuları birlikte değerlendirmeden önce küresel/küreselleşme nedir? Bu kavramı açmak istiyorum. Küreselleşme kavramı, hem burjuva ideologlarının bu kavrama yükledikleri anlam itibari ile hem bir gerçekliği bir ideolojiyi barındırır ve sermayenin dünyayı bütünleştirme ve ulusal sınırları aşma eğiliminin bir ifadesi olarak ortaya çıkar.

Makalenin devamını okumak için tıklayınız

_________________________________________________________________________

 

MESLEK ODALARI  ve ÜNİVERSİTELER

Prof. Dr. Oğuz YILMAZ 

Ülkelerin yok oluşundaki en büyük etken ahlak ve bilim ışığından uzaklaşma sonucu oluşan toplumsal çözülmedir. Odalar, özellikle bu gibi dönemlerde, tek ve en doğru güvenilir kaynak olan "Bilim" ışığına dayanarak toplumları yönlendirmekle de yükümlüdürler. Toplum içinde ilk sorumluluk grubu ise kendi meslektaşları ve meslektaş adayı olan öğrencilerdir.


Makalenin devamını okumak için tıklayınız.


 AKKUYU NGS İÇİN YAPILAN PLANI MAHKEME DURDURDU, PEKİ NE OLACAK! YA DA NE OLMALI?

Av. Fevzi ÖZLÜER

Nükleer Santral Projesi hızlı bir biçimde hükümetin gündemine girince, önce yönetmelikle Nükleer Santral süreci kotarılmaya çalışıldı. Danıştay bu süreci hukuka aykırı bulunca, hükümet bu kez de Uluslararası bir anlaşma yoluyla nükleer santral kurmaya kalktı. Uluslararası anlaşma yolunun seçilmesinin amacı, nükleer santral sürecinin yargısal denetime tabi tutulmasını engellemekti. Ancak, Rusya ile yapılan anlaşma uyarınca da santral yapımı için gerekli olan her türlü izin Türkiye hukukuna göre alınacaktı.

Makalenin devamını okumak için tıklayınız.


AFET YÖNETİMİ VE POLİTİK DEPREMLERİN ALTINDA KALMAK

Yeliz GALİOĞLU - Fevzi ÖZLÜER

"Olağan hal" rejimi, Van Depremi sonrası sürecin nasıl yönetileceğine bir yanıt verememişken, bu depremin yarattığı olağanüstü toplumsal halin gerilim hattı üzerinden "afet kanununu" gündemlerimize taşıdı. İzmit, Düzce, Ceyhan, Van derken daha hala "Afet yönetimimizi nasıl yapacağız" tartışmasını yapamadan "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" Meclis‘in gündemine indi. Kamuoyunun hassasiyeti ve afet yönetimi konusunda hukuki ve idari karmaşa, hükümeti hızlıca bir yasa yapmaya itti demek ise çok iyi niyetli bir değerlendirme olarak kalabilir. Bu yasa meclis gündemine gelinceye kadar kamuoyundan farklı tepkiler aldı.

Makalenin devamı için tıklayınız.

Okunma Sayısı: 2625