TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

MESLEK ODALARI, AİHM`DE SARAY SAVUNMASI İÇİN BALTASAR GARZON`DAN YARDIM İSTEDİ 06.04.2015 / CİHAN

MESLEK ODALARI, AİHM`DE SARAY SAVUNMASI İÇİN BALTASAR GARZON`DAN YARDIM İSTEDİ 06.04.2015 / CİHAN
MERKEZ
06.04.2015

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Ankapark‘la ilgili Anayasa Mahkemesi‘ne (AYM) başvuran meslek odalarının bireysel başvuruları reddedildi. Konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi‘ne (AİHM) taşıma kararı alan Oda yöneticileri, Şilili diktatör Pinochet‘i uluslararası mahkemelerde mahkum ettiren yargıç Baltasar Garzon‘la irtibat kurulduğunu ve kendisinden yardım alınacağını açıkladı. Ortak açıklama yapan 5 meslek odasının yöneticisi, ‘Saray‘ın kaçak olduğunu ve inşaatı sırasında mahkeme kararlarının hiçe sayıldığını tüm dünyaya anlatacaklarını‘ duyurdu. Bakanlar Kurulu hakkında da mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarının uygulanmaması nedeniyle suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

 

AYM‘den ‘yetkisizlik‘ ve ‘mağduriyetin belirlenemediği‘ gerekçesiyle dönen saray mücadelesi AİHM‘e taşınıyor. AYM‘ye bireysel başvuruda bulunan TMMOB‘a bağlı meslek odasının yöneticisi ortak açıklama yaptı. TMMOB‘a bağlı Peyzaj Mimarları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Çevre Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi‘nin yöneticileri ortak bir açıklamayla AİHM‘e verecekleri dilekçe ve yapılacak savunma hakkında bilgi verdi. Açıklamada, AİHM‘de yapılacak savunmada dünyadaki benzer örneklere vurgu yapılacağı, Türkiye‘nin çevrenin, doğal ve kültürel mirasın korunması konusunda imzaladığı uluslararası anlaşmalara vurgu yapılacağı, ayrıca uluslarası hukuk konusunda uzman kişi ve kuruluşlardan da destek alınacağı vurgulandı.

 

Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 3 aydır ünlü İspanyol hukukçu Baltasar Garzon‘la görüştüklerini belirterek, "AYM‘nin bize bir kapıyı kapatması, AİHM kapısını açmıştır. Bundan sonra mücadelemizi uluslararası gündeme taşıyacağız, tüm dünyaya buranın nasıl bir hukuksuzlukla inşa edildiğini anlatacağız. Bu amaçla uluslararası hukuk konusunda uzman bir isimle çalışmaya başladık, ondan destek alıyoruz. Ayrıca Pinochet‘i mahkûm ettiren Baltasar Garzon‘la da görüşüyoruz, ondan destek alacağız." ifadelerini kullandı. Açtığı davalar ve yürüttüğü soruşturmalarla uluslararası bir üne kavuşan Garzon, Pinochet‘e tutuklama emri çıkartarak 16 ay ev hapsine alınmasını sağlamıştı. İspanya‘da diktatör Franco dönemiyle ilgili de pek çok suçu ortaya çıkaran hukukçu olarak tanınıyor.

 

 

 

 

 

‘KİŞİSEL MAĞDURİYET İÇİN AOÇ‘DE AĞAÇ MI OLMAK GEREKİYOR?‘

 

Beş meslek odası adına yapılan basın açıklamasını okuyan Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, AYM‘nin ‘mağdur yok‘ anlamına geldiğini belirterek, "Hepimiz mağduruz. AOÇ, Hazine‘ye verildiğine göre tüm ülkeye mal olmuştur. Burada mağdur yoktur demek çok yanlış." ifadelerini kullandı.

 

"AOÇ‘ta kişisel mağduriyet yok deniyor. Mağdur olmamız için AOÇ‘de kesilen bir ağaç mı olmalıyız?" diyen Oruçkaptan, Ankara‘nın en önemli yeşil alan varlığının talan edilmesinin herkesi ‘mağdur konumuna getireceğini‘ vurguladı. Oruçkaptan‘ın okuduğu ortak açıklamada, Ankara 5. İdare Mahkemesi‘nin AOÇ‘ta yürütülen projelerin üst ölçekli imar planlarını iptal ettiği hatırlatarak şöyle denildi: "Ancak bu karar davalı idarelere 25.03.2014 tarihinde tebliğ edilmiş olmasına rağmen söz konusu yürütmeyi durdurma kararının hala yerine getirilmemiş, Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerinde ortaya konan projelerin tüm hızıyla sürdüğü tarafımızca tespit edilmiştir. Biz de bunun üzerine meslek odalarının yöneticileri olarak AYM‘ye bireysel başvuruda bulunduk. Ancak AYM, kişisel mağduriyet yok diyerek kararı reddetti."

 

BAKANLAR KURULU‘NA DA SUÇ DUYURUSU

 

Açıklamada Atatürk Orman Çiftliği‘nde yapılaşmanın yapılamayacağı, bunun denetiminin de Bakanlar Kurulu‘nda olduğu belirtilerek, "Bakanlar Kurulu görevini yerine getirsin." denildi. AOÇ Müdürlüğü Kuruluş Kanunu‘na atıfla, "Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütmekle görevlidir ancak Bakanlar Kurulu AOÇ‘taki amaç dışı yapılaşmalar bu kadar göz önünde olduğu, sık sık basında yer aldığı ve mahkeme kararları olduğu halde görevini yerine getirmemektedir." değerlendirmesi yapıldı. Açıklamada, görevini yapmadığı gerekçesiyle Bakanlar Kurulu hakkında da suç duyurusunda bulunulacağı kaydedildi.

 

Haber için tıklayınız 

 

Okunma Sayısı: 208