TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

MESLEKTAŞIMIZ AKP ÇEVRE, ŞEHİR VE KÜLTÜRDEN SORUMLU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SN. ÇİĞDEM KARAASLAN ZİYARET EDİLDİ

MESLEKTAŞIMIZ AKP ÇEVRE, ŞEHİR VE KÜLTÜRDEN SORUMLU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SN. ÇİĞDEM KARAASLAN ZİYARET EDİLDİ
MERKEZ
17.12.2015

Peyzaj Mimarlarının kamuda istihdamı için çalışmalarını sürdüren Odamız 11. Dönem Yönetim Kurulu Üyeleri, beraberindeki Oda üyelerimiz ve Oda Hukuk Müşavirliğinden oluşan heyet Adalet ve Kalkınma Partisi Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili meslektaşımız Sn. Çiğdem Karaaslan ile toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya Oda Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, 2. Başkan Faruk Sarıhan, Genel Sekreter Ergin Ünver, Genel Sayman Serdal Coşgun, Yönetim Kurulu Üyesi Halim Perçin ve Ege Kaska Akit, İzmir Şube Başkanı Özay Yerlikaya, Eskişehir üyelerimizden Türkan Tekin, Mersin üyelerimizden Suzan Altunbaş ve Fayik Girit, Oda Hukuk Müşavirimiz Emre Baturay Altınok ve Oda Teknik Personeli Harun Kılıçoğlu katıldı.

 

Meslektaşımız Sn. Çiğdem Karaaslan‘ın Oda heyetini karşılamasının ardından başlayan toplantıda Oda Başkanı Ayşegül Oruçkaptan mesleğimiz ile ilgili başlıca sorunları ve kamuda Peyzaj Mimarı istihdamı taleplerimizi aktardı. Oruçkaptan konuşmasında "Peyzaj Mimarları kamuda bakanlıklarda ve alt birimlerinde oldukça az sayılarda istihdam ediliyor. Son 10 yılda KPSS sınavı ile açılan Peyzaj Mimarlığı kadro sayısı toplamda 15. Ayrıca belediyelerde istihdam edilen meslektaşlarımız ise yoğunluklu olarak taşeron firmalarda güvencesiz çalışıyor. Özel sektörde ücretli çalışan meslektaşlarımız için TMMOB ile SGK arasında imzalanan asgari ücret sözleşmemiz var, ancak pratikte bu asgari ücretler ödenmiyor. Diğer yandan ülkemizde çok sayıda Peyzaj Mimarlığı Bölümü açıldı ve mezun sayımız giderek artıyor. Ancak bunu karşılayacak istihdam, doğamız ve kentlerimizdeki ihtiyaca rağmen yaratılmıyor. Kamuda kadro tanımlamalarında çok ciddi sıkıntılar ve farklı uygulamalar var. Tanımlı bir Peyzaj Mimarlığı kadrosu yok, mühendis, mimar, tekniker veya işçi olarak istihdam edilen meslektaşlarımız var. Belediyelerde yapı ruhsatı aşamasında peyzaj projesi istenmemesi bir diğer sorun. Bu kapsamda belediyelerle protokoller imzalıyoruz ve bu şekilde hem sağlıklı kentleşmeyi hem de özel sektör için istihdam olanaklarını sağlamış oluyoruz. Fakat müteahitler veya yapı ile ilgili farklı meslek grupları belediyelere baskı yaparak bu protokolleri iptal ettirmeye çalışıyor. Bu da imzalanan protokollere güvenerek iş kuran veya bu firmalarda istihdam edilen meslektaşlarımızı mağdur ediyor. Bunlar gündemimizdeki acilen ve yasa ve yönetmeliklerde gerekli düzenlemeler yapılarak kökten çözülmesi gereken konularımız." dedi.

 

Ardından Odamızca hazırlanan "Peyzaj Mimarlığı‘nın Durumu Raporu"nu Oda Teknik Personeli Harun Kılıçoğlu sundu. Rapor sunumunun ardından ise, Oda Hukuk Müşaviri Av. Baturay Altınok Peyzaj Mimarlarının istihdam sorunlarının hukuki zemindeki çerçevesini çizdi. Altınok sunumunda "3030 Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında Peyzaj Mimarlığı projelerinin yerel yönetimlerce keyfi olarak istendiğini biliyoruz, yoruma dayalı bu keyfiyetin ortadan kaldırılması gerekiyor. İkinci olarak, Peyzaj Mimarları kamuda istihdam edilirken teknik hizmetler tablosunun d maddesindeki "tekniker" tanımlamasında kabul ediliyor. Üçüncü konu ise benzer biçimde, Peyzaj Mimarları emeklilik ile ilgili olan ek göstergelerde yer alan c maddesindeki "tekniker" olarak tanımlanıyor. Bu sorun uygulamada bazı kamu idareleri tarafından YÖK veya T.C. Devlet Personel Başkanlığı görüşleri ile meslektaşlarımızın mühendis veya mimar kadrolarında istihdam edilmesi ile aşılabiliyor. Bazı idareler ise 4 yıllık bölümlerden mezun olmuş Peyzaj Mimarlarını tekniker olarak istihdam etmeyi tercih edebiliyor. Bu da yönetmeliklerdeki Peyzaj Mimarlığı adına yapılmış tanımlamaların eksikliğinden kaynaklanıyor. Benzer bir konu daha önceden iş güvenliği uzmanlığında gündeme geldiğinde 100‘e yakın Peyzaj Mimarı açtığı davaları kazanmış ve Bakanlık bu duruma düzenleme getirmişti. Hükümetin vaatleri arasında yer alan, bazı meslek gruplarının ek göstergelerinin artırılmasına yönelik çıkarılacak kararlarda Peyzaj Mimarlarına da yer verilmesi ile bu konu en kısa zamanda çözüme ulaştırılabilir. Diğer konularda çözüm önerilerimiz de raporlarımızda kapsamlı olarak yer alıyor." diyerek sorunları ve çözüm önerilerimizi aktardı.

 

Mersin üyelerimizden Fayik Girit ise kadro tanımları ile ilgili yaşanan güncel sorunları aktararak kurumların Peyzaj Mimarlığı kadroları hakkındaki farklı görüş bildirimlerini ve bundan kaynaklanan hak kayıplarını aktardı. 

 

Sunumların ardından Adalet ve Kalkınma Partisi Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sn. Çiğdem Karaaslan ortaya konan tablonun oldukça çarpıcı olduğunu, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın sorunlarının çözüme kavuşturulması konusundaki desteklerini ifade etti. Karar verici merciler ile meslek Odalarının diyalog halinde olmasını önemsediğini vurgulayan Sn. Çiğdem Karaaslan, gerçekleştirilen toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Mesleğimizin sorunlarının çözümü için atılan bu önemli adımlarla birlikte tüm kamuoyuna yeniden duyuruyoruz; Peyzaj Mimarlığı Bölümlerinden mezun olan, tasarım, planlama, onarım ve yönetim başlıklarında eğitim almış Peyzaj Mimarları olarak, Peyzaj Mimarlığı hizmetlerinin ülke genelinde tüm topluma ulaşabilmesi için, sağlıklı kentler ve korunan doğal alanlar için #KamudaPeyzajMimarıİstihdamıŞart diyoruz!

 

Aynı zamanda, Oda Yönetim Kurulumuzun #KamudaPeyzajMimarıİstihdamıŞart hastagi ile başlattığı sosyal medya kampanyası devam ediyor. Tüm üyelerimizi ve PMOGenç‘li öğrencilerimizi, mesleğimiz ve geleceğimiz için kampanyamıza destek vermeye davet ediyoruz. Twitter ve Facebook üzerinden kampanyamıza destek vermek için paylaşacağınız mesajlarınızda #KamudaPeyzajMimarıİstihdamıŞart hashtagini ve @peyzajorgtr adresini eklemenizi rica ediyoruz.

Okunma Sayısı: 397
Fotoğraf Galerisi