TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

MİMARLIK HAFTASI / KAMUSAL MEKANLAR ATÖLYESİ 7 ARALIK`TA BAŞLIYOR

MİMARLIK HAFTASI / KAMUSAL MEKANLAR ATÖLYESİ 7 ARALIK`TA BAŞLIYOR
MERKEZ
06.11.2013

21-23 Kasım 2013 tarihinde Toplumsal Belediyecilik: Katılım I Deneyim I Direniş temasıyla gerçekleştirilecek olan Mimarlığın Sosyal Forum’unda sunumları yapılacak atölyeler oluşturulmuştur. Atölyelerimizin, katılımcılar ve yürütücüler ile birlikte ilk toplantısı 7 Kasım 2013 tarihinde saat 17:00’da TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde gerçekleştirilecektir. Atölyelerin hangi gün ve saatlerde çalışacağına, katılımcılar ve yürütücüler bu toplantıda birlikte karar verecektir. Atölyelerde verimli tartışmalar sonucu çıkacak ürünlere katkınız, gelecek kuşaklar için oldukça değerlidir.

KAMUSAL ALANLAR Atölyesi Çağrı Metni,

Kentin dinamik ve yaşayan alanları olan parklar, meydanlar, meydanları bağlayan sokaklar,  yaya bölgeleri, pazar yerleri.....halkın alanları,  halkın ortak mekanları, halkın birlikte şarkı söyledikleri, tanış oldukları, buluştukları , ortak nefes aldıkları mekanlar....birlikte yaşıyor olmanın keyfini sürdükleri , birlikte üretmenin ve keşfetmenin mekanları ...

Özgürleştikleri, eşit, aydınlık dolu, yarınların kurgusu alanlar...forumların, kampların kurulduğu paylaşım ve iletişim alanları..

Gezi parkı, Kuğulu ve Güven park kamplarından da deneyimlediğimiz durum göstermiştir ki, kamusal alanı yeniden üreten, özgür yaşam pratiklerine olanak verecek ve hatta geçici de olsa onları kurumsallaştıracak kadar süreklilik taşıyan mekanlar olduklarını ve bize ait olması sebebi ile de kamusal mekanlarımız dediğimiz alanlarımızın özel bir öneme sahip olduğunu yaşayarak deneyimledik.

Toplumun tüm kesimlerinin deneyimleyebildiği, her anlamda çeşitliliğin yeşerip farklılıklar arasında karşılaşmalara imkân / mekân tanıyan, özgür ve eşit, yapıcı ve  yürekten iletişim ve etkileşimi destekleyen, her türden açık ve serbest paylaşıma yol açan yaşayan mekânlar olmasını sağlamak için neler yapabiliriz?

Biz atölye katılımcıları,kentsel yaşantının rutininden ve hızından kimi zaman da siyasi erkin şiddetinden koruyan politikleşme mekanlarımız biçimlendirmek üzere bir araya geliyoruz.Ankara‘da veparçalı bir halde bulunan, her bir mekanı kendi ritimleri ile değerlendirip, ritimlerin hızını, devamlılığını ve ilişkiler ağını kurmayı, parçalı mekânsal örüntü içerisinden siyasal - mekânsal pratikleri üzerinden bir yaşam biçimini olgunlaştırıp, paylaşmayı ve yaygınlaştırmayı amaçlamaktayız.

Kamusal mekânları özgürleştirmek ve özgürleştirme süreçlerini katılımcılarımızla üretmek üzere bir aradayız...

Katımıcılarımızla birlikte; kentimizdeki mevcut ya da atıl kamusal alan potansiyeli taşıyan bölgeler nelerdir? Nasıl her zaman canlı mahalle meydanlarına, zengin doğal çeşitliliğe sahip parklara dönüştürülebilirler? Bu mekânlar erişim ve kullanım açısından nasıl örgütlenebilir? Sorularına yanıt arayacak ve pratiklerini oluşturacağız..

Ankara, özgür mekanlarını bir kez daha pratiğe dökmek üzere bir araya gelecek ...

 

Atölye Çalışmasının kentteki forumların ve mahalle meclislerinin bir devamı ve ortak bir çalışma grubu olarak geliştirilmesi hedeflenmekte ve kentteki forumların birer temsilci ile katılmaları beklenmektedir.

Atölye çalışmalarına katılacak temsilcilerin tartışmaları kendi mahalle ve semt formlarına taşımaları ve oradan gelecek görüş ve önerileri atölye çalışmasına sunarak katılım ve görüşlerin iki yönlü oluşturulması ve geliştirilmesi hedeflenmektedir.

 

 

 

Okunma Sayısı: 562