TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

MOGAN GÖLÜ'NDE YAŞAM BİTİYOR!

MOGAN GÖLÜ'NDE YAŞAM BİTİYOR!
MERKEZ
11.08.2007

Başkentin en önemli sulak alanı olup, en güzel dinlence alanlarından biri olan Mogan'ın zamanla kuruyacağı ve ve birçok canlı türünün yok olacağını defalarca söyledik

DSİ DERHAL MÜDAHALE ETMELİ.
MOGAN‘DA YAŞAM BİTİYOR.

Ankara‘nın su rejiminden ve rezerv alanlarınından sorumlu olan DSİ 5 bölge yetkililerinin açıklamış olduğu ama hala uygulamaya geçmeyen " Gölbaşı Ve Çevresinindeki Kaynakların Kullanıma Kapatılması" kararı derhal uygulanmalı ve artık birileri ankara‘yı yönetenlere dur demeli.

Türkiye‘de yaşayan kuş türlerinin yarısına yakınını barındıran Mogan‘ın ekolojik zenginliği yapılan bilinçsiz çalışmalar nedeniyle alt üst olmuş durumda. Toplu balık ölümleri, bazı kuş türlerinin neslinin tükenmesi, Anakent Belediyesi‘nin rekreasyon alanı yapmak için kestiği sazlıklar ve göl etrafındaki yeraltı sularının belediye tankerlerince çekilmesi nedeniyle Mogan bataklığa dönüşüyor.

ÖLÜMLERİN NEDENİ KİRLİLİK

Mogan Gölü‘ndeki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle son üç yıldır yaşanan balık ölümleri geçtiğimiz hafta yine tekrarlandı. Anakent Belediyesi‘nin yaptığı rekreasyon alanı çalışmaları kapsamında gölün kuzeyinde yer alan sazlıkların sökülmesi nedeniyle gölün bulanıklaşması ve su devinimini kaybetmesi oksijenin azalmasına ve balık ölümlerine neden oluyor. Gölde kirliliğin artmasıyla güneş ışığını göremeyen su bitkileri oksijen üretemiyor. Ayrıca, gölün kendi kendini temizleme sistemi olan sazlık alanların azalmasıyla da büyük küçük yüzlerce balık ölerek sahile vuruyor. Ölü balıkların yarattığı kötü koku nedeniyle gölün bazı kesimlerine yaklaşmak dahi mümkün olmuyor.

Anakent Belediyesi gölün çevresinin yaklaşık dörte birlik kısmını rekreasyon alanı şeklinde düzenlemek için 25 milyon YTL harcamıştı. Şimdi yapılan hatadan geri dönmek için, arıtma ve temizlik yapılması için halkımızın parasından ne kadar harcanacak...

SORUMLULARIN ARTIK HESAP VERME ZAMANI GELMİŞTİR.

Kamu kaynaklarımızı, doğal kaynaklarımızı sorumsuzca tüketenler biliyorlar mı ki; Türkiye‘de yaşayan 556 kuş türünün yaklaşık yarısına ev sahipliği yapan Mogan‘da sazlıkların kesilmesi doğal hayatı da etkiledi. Son iki yıldır göle gelen kuş türlerinin sayısının düştüğü vurgulanırken, sazlıkların sökülmesi ise balıkçıl kuşları zor durumda bırakıyor. Geçtiğimiz yıl "dik kuyruk" ve "alaca balıkçıl" türlerinin sayısında büyük bir azalma saptanmakta.

BU KAYIPLAR SİZİ İLGİLENDİRMİYOR MU?

Yeraltı su rejimini bozma yönünde çalışmalar yürüten
Ankara Büyükşehir Belediyesi  başkentte yaşanan susuzluğa çare olarak sunduğu "Alo Sulama" adlı hizmeti kapsamında göl çevresi ve yakınındaki yeraltı suları tankerlerle çekiliyor. Belediye ekiplerinin yeraltı sularını çekmesi, gölü besleyen ana kaynağın kurumasına ve göl sularının da azalmasına neden oluyor. Mogan Gölü, bir ay önceki su seviyesine göre, yaklaşık 1 metre düşmüş durumda. Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi de Mogan‘ın suyunun azalmasını hızlandırıyor. Diğer göllere göre daha sığ olan Mogan‘da su seviyesinin azalması, sazlıkların kuruması ve gölün ekolojik dengesinin yerle bir olmasına neden oluyor ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Yönetimi hala Ankara halkına karşı suç işlemeye devam ediyor.

BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI

Başkentin en önemli sulak alanı olup, en güzel dinlence alanlarından biri olan Mogan‘ın zamanla kuruyacağı ve ve birçok canlı türünün yok olacağını defalarca söyledik. Her defasında biz, ülkesi için, halkı için kaygılanan, toplumsal sorumluluğunu her türlü menfaatin üstünde tutan meslek odalarını provakatör olmakla suçlayan Ankara kenti yönetiminin  bu sefer arkasına sığınabileceği mazaret kalmamıştır.

Okunma Sayısı: 1023