TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

ODAMIZ 5.YAZ OKULU ERZİNCAN`DA TAMAMLANDI

ODAMIZ 5.YAZ OKULU ERZİNCAN`DA TAMAMLANDI
MERKEZ
20.10.2011

2007 yılının yaz aylarında, Kayseri‘ nin Ağırnas Kasabasında ilki, 2008 yılında Erzurum‘ da ikincisi düzenlenen PMOGenç Yaz Kamplarının üçüncüsü 2009 yılında tarihsel ve mimarı dokusu ile insanın başını döndüren, farklı medeniyet ve kültürlere ev sahipliği yapmış Müzekent Mardin‘ de, dördüncüsü 2010 yılında doğanın tüm efsanelerini bir arada gözlemlediğimiz Artvin‘de, beşincisi ise dünya coğrafyasında tektonik yer altı yapısı ile ilginç örneklerin bİr arada olduğu yer altı su cenneti Erzincan‘da tamamlandı.

ODAMIZ BEŞİNCİSİ YAZ OKULU BAŞARI İLE TAMAMLANDI 

2007 yılının yaz aylarında, Kayseri‘ nin Ağırnas Kasabasında ilki, 2008 yılında Erzurum‘ da ikincisi düzenlenen PMOGenç Yaz Kamplarının üçüncüsü 2009 yılında  tarihsel ve mimarı dokusu ile insanın başını döndüren, farklı medeniyet ve kültürlere ev sahipliği yapmış Müzekent Mardin‘ de,  dördüncüsü doğanın tüm efsanelerini bir arada gözlemlediğimiz Artvin‘de, beşincisi ise dünya coğrafyasında tektonik yer altı yapısı ile ilginç örneklerin bşr arada olduğu yer altı su cenneti Erzincan‘da  tamamlandı.

Odamızın,  Erzincan  Valiliği ve Mahalli İdareler Birliği ile işbirliği içinde gerçekleştirdiği  Yaz Kampı,  Peyzaj Mimarlığı bölümlerinde okuyan ve aday meslektaş olan öğrencilerimizin mesleğe hazırlanmasında pratik çalışmanın ve kolektif yaşam bilincinin kazandırılması, meslek alanlarımız ile ilgili alanlarda teorik yaşam içerisinde olan öğrencilerimizin pratik yaşamla karşılaşmaları, ülkenin dört bir yanında eğitim gören aday meslektaşlarımızın bilgi ve öğretilerini paylaşarak kolektif projeler üzerinde ortaklaştırma yeteneklerinin geliştirilebilmesi amacıyla hazırlandı.

Bu bağlamda, doğal ve kültürel peyzaj alanlarının insan kullanıma açılmasında kentsel ve kırsal tüm açık alanlarda ekonomik, işlevsel ve estetik fiziki plan ve tasarım projeleri üreten peyzaj mimarları adayları için 5. Yaz Kampı  programı dahilinde 3 atölye çalışması Ege Üniv. Öğretim Üyesi Sn Prof.Dr. Erhan Vecdi KÜÇÜKERBAŞ, Bartın  Üniversitesi  Öğretim Üyesi Sn Yar.Doç. Mustafa ARTAR, Karadeniz Teknik Ün. den Sn. Yar. Doç. Dr. Emrah YALÇINALP, Okan Ün. den Sn. Yar. Doç. Dr. Bahar BAŞER ve Öğretim Görevlisi Sn. Barış KALYONCUOĞLU‘nun eğitmenliğinde gerçekleştirildi.

Doğal ve kültürel peyzaj alanlarının insan kullanıma açılmasında kentsel ve kırsal tüm açık alanlarda ekonomik, işlevsel ve estetik fiziki plan ve tasarım projeleri üreten peyzaj mimarları adayları için 5. yaz okulu atölye çalışma alanı için seçilen Erzincan ilinde peyzaj mimarlığı disiplini doğal-kültürel ve sosyal yaşam alanlarının planlı bir disiplinde yaşama kazandırılmasının yanında sanatı da içinde barından, insan yaşamı şekillendiren coğrafyadan etkilenen bir bilim dalı olması ve Erzincan ilinin coğrafik özellikleri bir bütünde içinde barındırıyor  olması önemli bir etken olmuştur. 5. Yaz Okulu çalışma alanı olarak peyzaj mimarlığı disiplinin planlama ve tasarım ölçeklerinde projeler çalışabileceği özel bir çalışma alanı olarak 25 pafta sunumu ile önemli bir başarıya daha imza atmıştır.

1-EKŞİ SU PEYZAJ PLANLAMA VE TASARIM PROJESİ,

2-ÇAĞLAYAN ŞELALESİ PEYZAJ TASARIM PROJESİ,

3- VASGİRT DERESİ ÇEVRESİ PEYZAJ TASARIM PROJESİ, ile 3 farklı nitelikte alan içerisinde çalışan PMOGenç birlikte üretmenin keyfi ile Birinci atölye/proje konusu olan Ekşi Su Peyzaj Planlama Ve Tasarım Projesi ; Ekşisu sulak alanındaki yaşamın korunması alanın bir doğa ve termal su yönetimi hedefliyoruz. Türkiye‘deki 305 Önemli Doğa Alanı‘ndan biri Ekşisu. Kuşlar ve bitkiler için uluslararası öneme sahip bu alan aynı zamanda şifalı sularla çevrili. Dört mevsim sulak alan özelliğini yitirmeyen Ekşisu Sazlıkları‘nın uluslararası öneme sahip bir sulak alan olan Ekşisu, sadece kuşlar değil bitkiler ve diğer canlı türleri için de dünya ölçeğinde önem taşıyor. 100‘den fazla kuş ve 200‘den fazla bitki türü bulunan Ekşisu, Türkiye‘deki 305 Önemli Doğa Alanı arasında yer alıyor. Dört mevsim su kuşlarının barınağı olan Ekşisu, sadece Erzincan‘da değil dünya çapında da tanıtımının sağlanabileceği, Ekşisu Sazlıkları‘nın korunması ve tanıtılması Doğa ve İnsan İçin Ekşisu Sazlıkları Projesi  çalışmaları yapılacaktır.

Kentin uluslar arası nitelikteki önemli bir sulak alana sahip olması sebebi ile Erzincan kenti için öncelikli çalışma alanı olarak seçilen Ekşisu sulak alanı  sadece Erzincan kenti için değil ulusal bir öneme de sahip olması nedeni ile uluslararası davet noktası olması sebebi ile önem arz etmektedir.

İkinci atölye konusu olan, Çağlayan mevkii şelale çevresi peyzaj tasarımı ile ilgili olarak su girişleri olmak üzere fonksiyonlarına hizmet eden, ziyaretçilerin konaklama vb. rekreasyonel taleplerine hizmet edebilecek alan kullanımlarının estetik yer seçimi ile ilgili koruma ve kullanım analizi, tasarım ve projelendirme çalışmaları yapılacak olup,  atölye konusu ise; "Geçmişi tek karede dondurmayan, birbirine çok yakın tarih ve kültürlerin birlikteliğinin yaşandığı sınır kapısı,  ulusal tarih ve kültürümüzü önemli bir yansımasının taşınacağı odak nokta olması sebebi ile" geniş bir tarih yelpazesi sunan büyüleyici bir şehir" olarak anılan Erzincan kenti kültür peyzajının çalışılması olarak planlanmaktadır.

Hem, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren, Erzincan toprakları üzerinde taşıdığı büyük tarihi değerlerine ilişkin bir çok yapıyı bünyesinde harmanlayabilmiş önemli bir açık hava müzesi özelliğinden dolayı önemli bir peyzaj değeri...

Hem de dünya coğrafyası üzerinde bir benzeri daha olmayan endemik flora ve fauanası ile birlikte mineral su varlığı zenginliğinden kaynaklı  başka bir peyzaj değeri....

Çok yakın coğrafyası ile bile gösterdiği iklimsel farklılıkları sebebiyle bile peyzaj mimarlığı uzmanlık konuları için önemli bir çalışma alanı olan Erzincan kentindeki gerçekleştirilecek yaz okulu ile mesleğe üniversite sıralarında hazırlanan tüm öğrencilerimiz  için önemli bir deneyim ve bakış açısı kazandıracaktır.

Erzincan Valiliği ile birlikte çalışarak ortak proje üretecek olan Peyzaj Mimarları Odası; her 2 atölye konuları üzerinde; peyzaj planlama ve tasarım ilke kararlarının ve alan kullanım kararlarının alınması için gerekli etütlerin yapılarak kesin gereksinim programlarının alan verilerine dayandırılarak hazırlanacak olan tüm yapısal ve bitkisel peyzaj tasarım proje çalışmaları yapmak üzere ülke genelinde 18 üniversitede eğitim gören 36 öğrencisi ve 3 öğretim elemanı ile birlikte Erzincan ‘da yaz okulu gerçekleştirilecektir.

Her 3 Atölye programı içerisinde gerçekleştirilmiş olan  yaz okulunda;Kent ve yakın çevresi ulaşım güzergahları peyzaj planlama ve tasarım projelendirme çalışmalarında, ulaşım ağı içerisinde kalan alanlarda öncelikle ekolojik eşiklerin olup olmadığı var ise, koruma kullanım analizlerinin yapılması, önlemlerin alınması ile ilgili raporlama çalışmaları ve tasarım ve projelendirme çalışmaları ile birlikte Korunan alanlar,  sit kavramı , sit derecelendirmesi ve tipleri ile birlite peyzaj mimarlığı ve koruma statüleri arasındaki ilişkilendirme nedir? Peyzaj mimarlığı disiplini içerisindeki yeri, kent ve kentsel ekolojik değer ve eşiklerin korunarak kullanıma açılması, ekonomik ve estetik değerlendirilmesi vb. kültürel peyzajların tasarım projelerinin, uygulama ve detay paftalarının hazırlanması çalışmalarının peyzaj mimarlığı disiplinin gerçek uzmanlık alanlar  olduğu gerçeğini hem kamu yönetimine hem de halkımızın bilgi ve bilinçlenmesine olan hizmeti açısından da bir hayli önem taşımaktadır. 

Bu yıl beşincisi düzenlenen olan bu yaz çalışma kampında, Peyzaj Mimarları Odası‘nın, ilgili üniversitelerin öğretim elemanlarının / öğrencilerinin Erzincan Valiliği ortaklığında, 15 gün sürdürülecek olan ulusal yaz okulu kampı kapsamını, bu 3 proje ve uygulama çalışmalarının hazırlığı oluşturmaktadır.

Kamp Programının ilk günü, Erzincan dışından gelenlerin karşılanması, konaklama yerlerine gidiş, yerleşme ve akşam yemeği ile tamamlandı.

Kampın II. Günü Erzincan Mahalliİdareler Birliği tarafından tahsis edilen araçlarla tasarım projesi geliştirilecek alanlar gezilerek, Mahalli İdareler Birliği ve İlçe Belediye Başkanları ve Erzincan İmar Müğdürlüğü, Tapu kadastro Müdürlüğü yetkililerince bilgilendirme yapıldı.

Kampın III. Günü alanların paftaları incelenerek, çalışma grupları oluşturuldu. Erzincan Spor Klübü tesislerinde stüdyo çalışmaları için düzenlenerek, öğrencilerin kullanımına açıldı.

Böylelikle geceli gündüzlü, yorucu, kimi zaman gergin ve stresli, çoğu zamanda eğlenceli ve keyifli bir üretim sürecine PMOGenç aklı ve kültürü ile başlanmış oldu.

Kampın ilk haftasında Erzincan Valisi Sn Selman YENİGÜN, Erzincan  Belediye Başkanı Sn. Yüksel ÇAKIR  ve Erzincan ili ilçe belediye başkanları öğrencileri ziyaret ederek başarılar diledi ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Yaz Kampı çerçevesinde ilk hafta PMOGenç toplantısı gerçekleştirilerek, durum değerlendirilmesi yapıldı, PMOGenç çalışmaları değerlendirilirken, sosyal etkinliklerle kamp renklilik kazandı. Erzincan‘li gençler ve PMOGenç‘liler arasındaki çekişmeli spor müsabakaları yeni dostluk köprülerinin atılmasına vesile oldu.

Kampın ikinci haftasında proje tasarım çalışmaları yoğunlaştırılarak artarken, "Kemaliye ve İliç" teknik gezisi düzenlenerek, öğrencilerin Erzincan çevresinde konumlanan ve eşsiz güzellikteki  tarihsel -kültürel ve mimari dokuyu tanımaları sağlandı.

Yaz Kampının II. Haftasının sürpriz konuğu TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Sn Mehmet SOĞANCI oldu. Öğrencileri çalışma yaptıkları stüdyoda ziyaret ederek, 2 saatlik sohbet toplantısı yapan SOĞANCI, öğrencilerden gelen  TMMOB a ilişkin soruları yanıtladı.

Yaz Okulu süresi boyunca Erzincan‘da yayın yapan yerel televizyon ve gazeteler kampımızı ziyaret ederek çekim ve röportajlarda bulundu.

Beşincisinin  düzenlenmesi ile birlikte geleneksel hale getirilen PMOGenç Yaz Kampı, 18.09.2011 tarihinde Erzincan tarihi Belediye binasında  düzenlenen " Erzincan‘ı Birlikte Tasarlıyoruz - Peyzaj Mimarlığı Öğrencileri Proje Sergisi" finali ile tamamlandı.

Sergiye Erzincan Valisi ve  Yetkilileri, Mahalli İdareler Birliği Başkanlığı, Erzincan İl Özel İdare genel Sekreteri Sn..............., Belediye Başkanı Sn. Yüksek Çakır, Akademisyenler ve Oda Yönetim kurulu Üyeleri, Öğrenciler ve Erzincanlı yurttaşlar katılırken, teşekkür ve katılım belgelerinin takdim edildiği bir de tören düzenlendi.

15 günlük Yaz Kampı süresinde Oda Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz YILMAZ, Oda Genel Sekreteri Redife KOLÇAK ve Yaz okulundan başından itibaren bulunarak tüm proje çalışmalarını teknik anlamda yönetimini sağlayan İstanbul Şube Yönetim Kurulu üyesiSn. Mustafa TERZİOĞLU öğrencilerin yanında bulunarak, sorunları ile birebir ve yakından ilgilendi.

Yaz Kampının gerçekleştirilmesi için destek veren Ezincan eski Valisi Sn. Abdülkadir DEMİR‘e  Odamızla İşbirliği yapan Erzincan Valisi  Sn. Selman YENİGÜN‘e, konaklama-yemek organizasyonunu üstlenen, emek ve çabaları ile Erzincan  halkının misafirperverliği yansıtan Erzincan Mahalli İdareler Birliği Başkanı Sn. Salih KARA‘ya ve Mahalli idareler Birliği görevlisi Sn.  ve Erzincan Spor Klübü çalışanlarına, kamp süresi boyunca geceli gündüzlü olarak yanımızda olan , birikimleri ve vizyonları ile öğrencilere ışık tutan çok değerli hocalarımıza, geleceği ellerinde tutan, hepsi birbirinden kıymetli, Odamızı ve mesleklerini üst düzeyde temsil eden genç fidanlarımıza-aday meslektaşlarımıza, PMOGenç Temsicilerine  şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi sunarız.

 

Okunma Sayısı: 920
Fotoğraf Galerisi