ODAMIZ 6. ÖĞRENCİ YAZ OKULU ÇANAKKALE`DE (6. PMOGENÇ TEMSİLCİLERİ EĞİTİM KAMPI)
Peyzaj Mimarlığı bölümlerinde okuyan ve aday meslektaş olan öğrencilerimizin, teorik ve pratik yaşam arasındaki ilişkiyi, kolektif yaşam bilincinin kazandırılması amacı ile biraradalığının sağlandığı, ülkenin dört bir yanındangelen öğrencilerimizin bilgi ve öğretilerini paylaşarak kolektif üretim yeteneklerinin geliştirilebilmesi, "eğitim üretim içindir "şiarı ile birlikte ülkemiz peyzajlarının farkındalığı artırmak, peyzaj mimarlığı disiplinin toplumsal yaşamla ilişkisini üretmek üzere Çanakkale`deyiz.
TMMOB PEYZAJ MİMARLARI ODASI 6. ÖĞRENCİ YAZ OKULU
(6. PMOGenç Temsilcileri Eğitim Kampı)
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası - Çanakkale Valiliği Ortak Çalışması
27 AĞUSTOS - 09 EYLÜL 2012
Amaç: Peyzaj Mimarlığı bölümlerinde okuyan ve aday meslektaş olan öğrencilerimizin mesleğe hazırlanmasında pratik çalışmanın ve kolektif yaşam bilincinin kazandırılmasıdır. Meslek alanlarımız ile ilgili alanlarda teorik yaşam içerisinde olan öğrencilerimizin pratik yaşamla karşılaşmaları, ülkenin dört bir yanında eğitim gören aday meslektaşlarımızın bilgi ve öğretilerini paylaşarak kolektif projeler üzerinde ortaklaştırma yeteneklerinin geliştirilebilmesi, eğitim üretim içindir şiarı ülkemiz peyzajlarının farkındalığı artırmak, peyzaj mimarlığı disiplinin toplumsal yaşamla ilişkisini üretmektir.
Doğal ve kültürel peyzaj alanlarının insan kullanıma açılmasında kentsel ve kırsal tüm açık alanlarda ekonomik, işlevsel ve estetik fiziki plan ve tasarım projeleri üreten peyzaj mimarları adayları için 6. Yaz Okulu atölye çalışma alanı Çanakkale ili seçilmiştir.
Peyzaj mimarlığı disiplini doğal-kültürel ve sosyal yaşam alanlarının planlı bir disiplinde yaşama kazandırılmasının yanında sanatı da içinde barından, insan yaşamı şekillendiren coğrafyadan etkilenen bir bilim dalı olması ve Çanakkale ilinin tarihsel biçimlenişi ve konumlanışı ile birlikte coğrafik özellikleri bir bütünde içinde barındırıyor olması sebebi ile Çanakkale Valiliğimizin de onayı ile 6. Yaz Okulu çalışma alanı olarak peyzaj mimarlığı disiplinin planlama ve tasarım ölçeklerinde projeler çalışabileceği özel bir çalışma alanı olacaktır.
İki ayrı tarihsel süreç ile tanımlayabileceğimiz bir kent dokusu olan Çanakkale, sahip olduğu tarihsel ve doğal varlıkları, yerleşme ve yapılaşma süreçleri ile peyzaj mimarlığı disiplinin önemli bir çalışma ve üretim alanı olarak değerlendirilmiş ve Yaz Okulu proje alanı olarak seçilmiştir.
Peyzaj mimarlığı disiplini, insanın kendisini konumlandırdığı kurgusal düzende insan- doğa etkileşimini, parça-bütün ilişkisi temelinde ve farklı açılardan değerlendiren yapısı ile planlamanın geçerli olan temel ilkelerine bağlı olarak değişen çoklu seçmenlerin bulunduğu gerçeğini ortaya koyar. Planlamanın bu son derece engin ve tartışmalı deneyim alanı içindeki konumu ise aslında oldukça tanımlıdır.
Peyzaj planlama, insanın doğaya müdahalesine, yaratılan değer sistemleri temelinde bilimsel veriyi de kullanarak yine her müdahale biçimine bağlı olarak ortaya çıkacak etkileri öngörmeye çalışarak bu etkileri makul sınırlara çekmeyi zorlayan bir meslek disiplini olarak karşımızda durmaktadır aslında.
Makul sınır nedir ....kimin için, ne için makul olarak adlandırılabilir sorularının yanıtını aramaya ve Cumhuriyet öncesi -Cumhuriyet sonrası gibi iki keskin tarihsel süreci yaşamış Çanakkale kent dokusunu bir bütünden alıp, tasarım ölçeğinde sorgulamak ve kentsel gelişimine peyzaj mimarlığı Genç bakışı ile tasarlamak, Çanakkale kentine yeni bir vizyon kazandırmak üzere planlama kararlarını yönlendirecek atölye çalışmaları olmalıdır prensibi ile hareket eden Odamız altıncı Yaz Okulu için Çanakkale ilini seçmiştir.
•• Kentin ilk yerleşim nüvesini oluşturan ve 1462 yılında Çimenlik kalesinin inşaasına başlanıldığında boğazların ve kalenin savunulmasında görevli asker ve idari kökenli halk ile yine aynı dönemde kurulan ve kalenin inşasında büyük ekleri olan Romanların oluşturduğu Cami-i Kebir mahallesi ile Sarıçay arasında yer alan Çay mahallesi Çanakkale‘nin ilk yerleşim yeri olması,
•• Cumhuriyet dönemi kent dokusu oluşumunda, ikinci dünya savaşı döneminde askeri bir yığınak haline gelen Çanakkale, savaşın bitmesiyle modern planlı kentleşme sürecine başlar. 1949 yılında yapıldığı görülen ilk plan ile özellikle Cumhuriyet meydanının, Cumhuriyet ideolojisine uygun düzenlemesi yapılır. Kentin ticaret, sanayi, konut alanları gibi ana işlevlerinin gelişme süreci ve yapılanma koşulları belirlenir. Bu planlama kentin mevcut dokusunun düzenlenmesini kapsar, yeni gelişme bölgelerini belirlemez. 1950‘li yılların ortalarına gelindiğinde aynı ilkeleri koruyan yeni bir planlama süreci başlar ve belirlenen konut alanları aynı yönde büyütülür. 1970‘li yılların ortasında yapılan imar planları tarihi kent alanlarındaki bazı sokakların değişmesine, eski yapıların yüksek ve büyük kütleli yapılaşmaya dönüşmesine yol açar. 1980‘li yılların ilk yarısı bu sürecin devamıdır, ancak 1985 yılında değişen imar yasası ile planlama yetkisi belediye meclisine devredilir ve yeni bir süreç başlar. Bu süreç genel planlamadan, mevzii planlamaya geçiş, hatta her isteyenin talebi kadar özgürleşebildiği bir yapı düzeni ve kentsel dönüşümün önünü açar. Kentin mevcut dokusunda yapılan müdahaleler dışında, her yönde yapılaşma artar.
Peyzaj mimarlığı öğrencilerinin pratik yaşama hazırlanmasında, bir kent planlanırken; kapsamlı planlama ve işlevsel planlama teknikleri arasındaki çelişkilerin ortaya konulabileceği ,1950‘li yıllardan sonra değişen planlama ilkeleri üzerine çok önemli tespitlerin ve sonuçlarının analizlerinin yapılabileceği önemli bir atölye alanıdır.
Doğal ve yapay varlıkların verilerinin, sosyal, ekonomik, kültürel niteliklerin ve fiziksel yaşam alanları -yerleşme dokusu ilişkilerinin belirlendiği mevcut bir kentsel alanda, alanın özelliklerine bağlı olarak geleceğe yönelik yapı - mekan organizasyonu, arazi kullanımı ve ulaşım önerilerinin seçenekler halinde geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütecek olan peyzaj mimarlığı disiplini temsilcileri Çanakkale ilinde; Proje çalışmaları 3 alan üzerinde yapılacaktır.
1-Sarıçay Çevresi İlk Yerleşim Alanı Kentsel Tasarım Kavram Projesi
Çanakkale Merkez‘den denize dökülen Sarıçay‘ın etrafı Çanakkale‘nin en değerli ve ilk yerleşim yerlerinden olmasına rağmen hak ettiği tarihsel ve kültürel değeri alamamış, kentin ilk yerleşim nüvesini oluşturan ve 1462 yılında Çimenlik kalesinin inşaasına başlanıldığında boğazların ve kalenin savunulmasında görevli asker ve idari kökenli halk ile yine aynı dönemde kurulan ve kalenin inşasında büyük ekleri olan Romanların oluşturduğu Cami-i Kebir mahallesi ile Çay mahallesi‘nin yer aldığı bölgede, Çanakkale kentine yeni bir vizyon kazandıracak olan kültüel peyzaj değerleri ön plana çıkarılacak , doğal ve yapay çevre verilerinin, sosyal, ekonomik, kültürel niteliklerin ve fiziksel çevre -yerleşme dokusu ilişkilerinin belirlendiği mevcut söz konusu kentsel alanda, alanın özelliklerine bağlı olarak geleceğe yönelik yapı - mekan organizasyonu, arazi kullanımı ve ulaşım önerilerinin seçenekler halinde geliştirileceği bir kentsel tasarım projesi,
2-Çimenlik İskelesi Kent Meydanı Projesi
Çimenli Kalesinden başlayan bir koridor ele alınarak kent merkezinde bir meydan oluşturulması şeklinde ön kararı bulunan alanda meydan peyzaj tasarım projesi,
3- Hamidiye Tabyası Peyzaj Tasarım Projesi
Çimenlik İskelesinin güneyinde bulunan ve 104 dönüm büyüklüğünde bir alan sahip bulunan Hamidiye Tabyası, boğaza yakın bölümlerinde bulunan bonetlerle kurtuluş mücadelesi tarihine tanıklık yapmış olan alanda, kent meydanı ile başlayan kentsel tasarım alanında ilk yerleşim dokusu ve kentin önemli bir makroform değeri olarak kentsel hava koridorunun güney ayağını oluşturan coğrafik değeri yüksek alanda peyzaj tasarım projesi,
KAPSAM:
Her 3 proje alanında ;
•- Tarihi ve kültürel varlık değeri olarak Çanakkale ilinin önemli bir miras özelliği olan alanların yöre, tarih, kültür ve ekolojik özellikleri, doğal sistemler, iklim, yönlenme, yüzey formları, yapısal yoğunluklar ve yapılaşma katsayıları, arazi kullanım yoğunluğu kriterleri, ihtiyaç programı, işlev, biçim, strüktür, mekan kurgusu ilkeleri,
•- Mekan oluşturma ve imaj-anlam-yaşam senaryosu ilişkileri, anıtsal yapılarının mekan, kütle, cephe, strüktür tasarımının özellikleri ve biçim dili, geleneksel kentsel doku ve konut mimarisinin özellikleri,
•- Yerleşmeler sistemi ve düzeni, mekan, kentsel mekan tanımlamaları, içerik ve yorumları, kullanıcı yapısı, psikolojik, duyusal özellikleri,
•- Kültürü, yaşam biçimi ve davranış kalıpları, algılama, anlamlandırma, değerlendirme sistemleri, bilinç, bellek ve karar oluşturma yetisi ile ilgili süreçleri üzerinden alan kullanım kararları geliştirilecektir.
Çimenlik İskelesi Kent Meydanı ve Hamidiye tabyası Peyzaj Tasarım Projesinde, hem, mimari hem de etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren, Çanakkale toprakları üzerinde taşıdığı büyük tarihi değerlerine ilişkin bir çok yapıyı bünyesinde harmanlayabilmiş önemli bir açık hava müzesi özelliğinden dolayı önemli bir doğal ve kültürel peyzaj değerinin ön planı çıkarılacağı peyzaj tasarım projeleri hazırlanacaktır.
Çok yakın coğrafyası ile bile gösterdiği iklimsel farklılıkları sebebiyle bile peyzaj mimarlığı uzmanlık konuları için önemli bir çalışma alanı olan Çanakkale kentindeki gerçekleştirilecek yaz okulu ile mesleğe üniversite sıralarında hazırlanan tüm öğrencilerimiz için önemli bir deneyim ve bakış açısı kazandıracaktır.
Çanakkale Valiliği ile birlikte çalışarak ortak proje üretecek olan Peyzaj Mimarları Odası; her 3 atölye konuları üzerinde; peyzaj planlama ve tasarım ilke kararlarının ve alan kullanım kararlarının alınması için gerekli etüdlerin yapılarak kesin gereksinim programlarının alan verilerine dayandırılarak hazırlanacak olan tüm yapısal ve bitkisel peyzaj tasarım proje çalışmaları yapmak üzere ülke genelinde 20 üniversitede eğitim gören 40 öğrencisi ve 5 öğretim elemanı ile birlikte Çanakkale‘de yaz okulu gerçekleştirilecektir.
Bu yıl altıncısı düzenlenecek olan bu yaz çalışma kampında, Peyzaj Mimarları Odası‘nın, ilgili üniversitelerin öğretim elemanlarının / öğrencilerinin Çanakkale Valiliği ortaklığında, 15 gün sürdürülecek olan ulusal yaz okulu kampı kapsamını, bu 3 proje ve uygulama çalışmalarının hazırlığı oluşturmaktadır.
" Çanakkale Yaz Okulunda" fikir alış-verişi ortamında üretilecek olan planların ve projelerin önemli bir kısmı, Çanakkale Valiliği tarafından uygulamaya geçirilebilecektir. Böylece hem yaz okulu kampında ortaya konan emeğin boşa gitmesi önlenecek, hem de Çanakkale Valiliği‘ne önemli bir destek sağlanmış olacaktır.
Etkinlik Tarihi : 27 Ağustos -09 Eylül 2012
Yaz Okulu Eğitmenler Komitesi
Prof. Dr. Erhan Vecdi KÜÇÜKERBAŞ ,Ege Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Oğuz YILMAZ, Ankara Üniversitesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü
Dr. Oktan NALBANTOĞLU,Bilkent Üniversitesi,Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi Bölümü
Öğ.Gör.Dr. Gül ATANUR,Uludağ Üniversitesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü
Ar. Gör. Başak ÖZER, İstanbul Teknik Üniversitesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü
Yaz Okulu Düzenleme Komitesi
Ozan YILMAZ, Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı
Yar.Doç.Dr. Mustafa ARTAR, Peyzaj Mimarları Odası 2.Başkanı
Bartın Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü
Redife KOLÇAK , Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri
Mustafa TERZİOĞLU , Peyzaj Mimarları Odası PMOGenç Sorumlusu,
İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi
İrtibat Adresi: Konur 2 sokak 34/8 Kızılay Ankara
0 312 418 62 50, 0 312 418 15 06
0 533 275 13 22, 0 530 321 61 82
ATÖLYE TAKVİMİ
27 Ağustos 2012 Pazartesi
Çanakkale‘ye varış -yerleşme ve dinlenme
ATÖLYE ÇALIŞMALARI I. BÖLÜM : Hazırlık Ve Etüt Çalışmaları
28 Ağustos 2012 Salı
• Çalışma grup ve alan belirlenmesi
• Çimenlik İskelesi, Sarıçay mevkii ilk yerleşim alanı ve Hamidiye Tabyası halihazır paftalarının , Çanakkale ili imar paftası ve alan verilerinin elde edilerek, alan etütlerinin yapılması pafta ve veriler üzerinde çalışma yapılarak analizlerinin hazırlanması,
29 Ağustos Çarşamba - 31 Ağustos 2012 Cuma
Üç Atölye programı için;
1-Kent ve yakın çevresi ulaşım güzergahları peyzaj planlama ve tasarım projelendirme çalışmalarında, ulaşım ağı içerisinde kalan alanlarda öncelikle ekolojik eşiklerin olup olmadığı var ise, koruma kullanım analizlerinin yapılması, önlemlerin alınması ile ilgili raporlama çalışmaları ve tasarım ve projelendirme çalışmaları,
2-Kentsel mekan tasarımı ile ilgili kuramlar; karar kuram, davranışsal kuramlar, mekana biçimsel yaklaşım ve değerlendirmeler getiren kuramlar, Varoluşsal mekan kuramı, vb Toplumbilim kökenli kuramsal yaklaşımlar ve ekolojik tasarım kuramları ,çeşitli işlevleri içeren yeni bir yerleşme alanında yapısal, sosyal, ekonomik, kültürel niteliklerin ve fiziksel çevre -yerleşme dokusu ilişkilerinin belirlenmesi, arazi kullanımı, ulaşım sistemi, yapı düzeni ve diğer ilişkilerin çözümlenmesi, Yerleşme dokusunu oluşturan diğer öğelerin ve öğeler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi,çağdaş ve geleceğe dönük olarak tasarlanan yerleşme düzeninin kurgusunun ifadesi
3-Korunan alanlar, sit kavramı , sit derecelendirmesi ve tipleri ile birlikte peyzaj mimarlığı ve koruma statüleri arasındaki ilişkilendirme nedir? Peyzaj mimarlığı disiplini içerisindeki yeri, kent ve kentsel ekolojik değer ve eşiklerin korunarak kullanıma açılması, ekonomik ve estetik değerlendirilmesi vb. kültürel peyzajların tasarım projelerinin, uygulama ve detay paftalarının hazırlanması çalışmalarının gerçekleşeceği atölye konusu olarak Kentsel Tasarım ve peyzaj Tasarım projelerinin hazırlanması,
Doğal ve kültürel peyzaj anlamında ki koruma statüleri nelerdir ve ilgili yasa yönetmelikleri nelerdir.?Tasarım teknikleri nelerdir? (yarım günlük bir eğitim)
İlk yerleşim dokusu ve Hamidiye Tabyası üzerindeki koruma statülerinin ve ilke kararlarının, koruma alanının sınırları üzerinde var olan kullanımlar ve söz konusu kullanımların koruma alan statüsü taşıyan alan için ihtiyaç programı ve alan büyüklüklerinin belirlenerek tasarım ilkelerinin belirlenmesi, ada/parsel sınırları içerisinde yer alan tarihi ve kültürel dokunun yapısal bütünlüğünün rehabilitasyonunu da içeren peyzaj tasarım projesinin hazırlanması, peyzaj planlama ilke kararlarının alınması, alan kullanım karar üretimi, koruma zonlarının belirlenmesi çekirdek ve tampon bölge çalışmalarının yapılması, kenti ikiye ayıran ve önemli bir aks olduğu duygusunu her an yaşatan Sarıçay‘ın halkla buluşacağı ve rekreasyona açılacak bölgelerin belirlenerek tasarım kriterlerinin/fonksiyonlarının belirlenmesi, ilk yerleşim dokusunda ki yerel mimari örnekler ile ilgili restorasyon restitüsyon konularında koruma ihtisaslı mimarlık disiplininden bilgi alınması ve kamu yönetiminin genel kriterleri ile ilgili çalışmaların yapılması
Peyzaj planlama ilkeleri nedir? Planlama kriterleri ve lejant tekniği nelerdir? üzerine yarım günlük eğitim çalışması
Peyzaj planlama ilke kararlarının alınması, alan kullanım karar üretimi, koruma zonlarının belirlenmesi çekirdek ve tampon bölge çalışmalarının yapılması, Sarıçay nehrinin halkla buluşacağı ve rekreasyona açılacak bölgelerin belirlenerek tasarım kriterlerinin/fonksiyonlarının belirlenmesi,
01 Eylül 2012 ... Cumartesi
Teknik Gezi
Çanakkale ve çevresinde doğal ve kültürel peyzajlar üzerine bir gezi düzenlenmesi,
ATÖLYE ÇALIŞMALARI II. BÖLÜM: Ön Proje Çalışmaları
02 Eylül Pazar - 05 Eylül 2012 Çarşamba
Her üç proje alanının ön projelerinin bitirilmesi,
06 Eylül Perşembe- 08 Eylül 2012 Cumartesi
Her iki proje grubunun, Çanakkale Valiliğinin söz konusu iki alanla ilişkin uygulama projelerini hazırlayabilecek düzeyde kesin projelerin görsel sunumlarının ve proje raporlarının hazırlanması
09 Eylül Pazar
12.00 -14.00... PROJE SERGİSİ
Çanakkale Valiliği ile birlikte organize edilen ve Çanakkale halkına açık, 3 atölye ile ilgili proje sergisi ve sunum,
Veda töreni ve katılım teşekkür belgelerinin sunum töreni
14.00...serbest zamanlı kent gezisi...ve Çanakkale‘den ayrılış....
En Çok Okunanlar
- PEYZAJ MİMARLIĞI HİZMETLERİ EN AZ BEDEL HESABI, ARTIK ODAMIZ OTOMASYON SİSTEMİ ÜZERİNDEN ÜYELERİMİZİN HİZMETİNE AÇILDI /2010 Okunma Sayısı:35780
- MESLEKİ DENETİM UYGULAMASI /2007 Okunma Sayısı:34972
- SÖZLEŞME ÖRNEKLERİ /2007 Okunma Sayısı:34323
- BÜRO TESCİL BELGESİ (BTB) ALMA KOŞULLARI /2007 Okunma Sayısı:34294
- KAMU İHALE KURUMU HÜKÜMLERİ GEREĞİ İŞ BİTİRME BELGESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME /2008 Okunma Sayısı:33405
- MESLEKİ TANINIRLIĞIMIZDAKİ EN ÖNEMLİ ADIM /2006 Okunma Sayısı:33105
- SÖZLEŞMELİ/ÜCRETLİ PEYZAJ MİMARI ASGARİ ÜCRETLERİ /2011 Okunma Sayısı:31466
- KEŞİF-METRAJ VE İHALE DOSYASI HAZIRLANMASI /2009 Okunma Sayısı:29511
- TESCİLLİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÜRO VE ŞİRKETLERİ 2009 /2009 Okunma Sayısı:26947
- KURAKLIK PEYZAJI /2007 Okunma Sayısı:19807