TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN END. MÜH., AĞAÇ İŞLERİ END. MÜH. YASASINA YÜRÜTMEYİ DURDURMA!

MERKEZ
09.04.2008

Orman Mühendislerinin 5531 Sayılı Yasanın Uygulanabilmesi İçin “Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği Ve Ağaç İşleri Mühendisliği Hakkında Kanunun Uygulama Usul Ve Esasları İle İlgili Hazırlamış Oldukları Yönetmelikler” Yargıdan Geri Döndü.

 

YARGI , PEYZAJ MİMARLARININ MESLEKİ HAKLARININ
GASP EDİLEMESİNİN ÖNÜNÜ AÇAN YASAYA DUR DEDİ!

Orman Mühendislerinin 5531 Sayılı Yasanın Uygulanabilmesi İçin "Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği Ve Ağaç İşleri Mühendisliği Hakkında Kanunun Uygulama Usul Ve Esasları İle İlgili Hazırlamış Oldukları Yönetmelikler" Yargıdan Geri Döndü.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak, 5531 sayılı Kanunun  Meclis‘te tartışmaya açıldığı   tüm Komisyon toplantılarında, siyasi erk ve milletvekilleri ile yapılan tüm görüşmelerde, hazırlanan yasanın meslek alanları ihlali olduğu, bilimsel ve hukuksal bir hatanın yapıldığı, orman kaynaklarımızın kullanımının ve korunmasının Anayasal düzenekten çıkarılmasının ilk adımlarının olduğunu, ormanların kullanımının serbest alana açılmasındaki düzenlemelerden duyduğumuz endişeyi ve en önemlisi olarak ta mesleki gaspların yaşandığı yasanın Meclis‘ten geçmesinin tarihsel bir hata olacağını söylemiş, Orman mühendislerinin yetki alanlarında peyzaj projelerinin uygulamalarının ve hizmet sınıflarımızın alınmasının bilimsel değil, tamamen taraflı  olduğu, kamu yararı ve ülke kaynaklarının kullanımında yeni bir rant alanı yaratacağı da ısrarla beyan etmiştik. Yasaya karşı yaptığımız onlarca görüşme, ziyaret, basın açıklaması ve düzenlediğimiz eylemlerle sesimizi duyurmaya çalışmıştık.

Bütün çaba ve mücadelemize rağmen yasa meclisten geçmişti...

Yasa meclisten geçtikten sonra mücadelemizi hukuksal alana taşıyarak, yasanın ve ilgili yönetmeliklerin yürütülmesinin durdurulması için başvurmuştuk.

Odamız tarafından 24.04.2007 tarihinde "Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği Ve Ağaç İşleri Mühendisliği Hakkında Kanunun Uygulama Usul Ve Esasları İle İlgili Hazırlamış Oldukları Yönetmelikler‘ in ve 5531 sayılı Yasanın 4. maddesinin ( a ) bendinin ilgili maddeleri üzerine açmış olduğumuz dava Danıştay Sekizinci İdaresinde görüşüldü.

Danıştay Sekizinci İdaresi tarafından, Orman Mühendisleri Odası‘ndan istenen savunma 19.07.2007 tarihinde yapılmış ve Danıştay, Oda‘mızdan Orman Mühendisleri Odası‘nın yaptığı savunmaya karşılık görüş istemişti.

Oda‘mız, Oda hukuk müşavirleri, akademisyenler, yönetici kurullar ve  komisyonların yoğun çalışması ile oldukça kapsamlı bir dosya hazırlamış, 02.01.2008 tarihinde mahkemeye Oda‘ mızın görüşü olarak sunmuştu. Mahkemeye sunulan dosyada yasa ile beraber peyzaj mimarlığı meslek alanları ve eğitimi ile orman mühendisliği arasındaki ihtisas ayrımı bir kez daha açıkça belgelerle ortaya konulmuş, yasanın peyzaj mimarlığı meslek alanına yönelik ortaya çıkardığı hak ihlali açıkça belirtilmişti. Bunun yanında 5531 sayılı adı geçen yasanın uygulanması ile beraber yasanın orman alanları üzerindeki ortaya çıkaracağı rant ve tahribatta yine belgelerle belirtilmişti.

YARGI, İHTİSAS ALANLARI ARASINDAKİ DÜZENLEMELERİ ANCAK VE ANCAK TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ TARAFINDAN YAPILACAĞININ ANAYASAL DÜZENLEMESİ OLDUĞU GERÇEĞİ ÜZERİNDEN YÖNETMELİKLERİN YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI KARARINI VERDİ...

YARGININ KARARI; PEYZAJ MİMARLARI ODASI VE MESLEK MENSUPLARININ HAKLILIĞININ, BİLİMİN GÜCÜ VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN, TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ‘NİN HAKLI VE MEŞRU VARLIĞININ GÖSTERGESİ NİTELİĞİNDEDİR.

YARGININ VERMİŞ OLDUĞU KARAR; TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ‘Nİ        BY-PASS ETMEK İSTEYENLERE SAĞLAM BİR CEVAP NİTELİĞİNDEDİR.

YARGININ VERMİŞ OLDUĞU KARAR; MESLEK ALANLARI İLE İLGİLİ TÜM DÜZENLEMELERİN SADECE TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ TARAFINDAN ONAYLANACAĞININ BİR KEZ DAHA TEYİD EDİLMESİDİR.

YARGININ BU KARARI, OLDU BİTTİCİLİĞE, MESLEKİ ETİKSİZLİĞE, RANTÇI ANLAYIŞ VE ÇİZGİLERE KARŞI ÖRNEK BİR KARAR NİTELİĞİNDEDİR.

Okunma Sayısı: 4266
Dosyalar