TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

ORTAK GÖRÜŞ YANLIŞ BUDAMA 07.12.2017 / HÜRRİYET

ORTAK GÖRÜŞ YANLIŞ BUDAMA 07.12.2017 / HÜRRİYET
MERKEZ
14.12.2017

 

Çankaya Belediyesi, devrilme tehlikesi olduğu gerekçesiyle geçen hafta Kuğulu Park`taki 7 ağacı kesip, çok sayıda ağacı da budadı.


Parkın son halini görün birçok vatandaş, sosyal medya üzerinden budama işlemine tepki gösterdi. Peyzaj Mimarlar Odası da, budama işlemlerinin yanlış yapıldığını ve ağaçların büyük kısmının kuruyacağını iddia etti. Parkta incelemlerde bulunan Oda Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, şunları söyledi:

"Burada tamamen cehalet, yanlış bir budama söz konusu. Böyle bir işin başında uzman olmalı, ekipleri yönlendirmeli. Ekip de uzman olmalı. Belediyenin bir art niyetinin olduğunu düşünmüyorum ama yapılan uygulama yanlış. Bu kadar rahat davranılmamalıydı. Belediye de budamayı yapanların azizliğine uğramış. Burası Ankara`nın ve Türkiye`nin bir hafıza alanıydı.

 

48 AĞAÇ KESİLDİ

Burada 48 ağaç budanmış. Aslında budama değil kesim, katliam olmuş. Kesilen ağaçlar içinde ak kavaklar, meşe ve deve dikeni var. Budamada kuruyan dallar, çürük olanlar kesilir. Ömrünü dolduran varsa da önce yanına yenisi dikilir. O büyükten sonra kesilir. Ki bunlar ömrünü doldurmamış, sapasağlam ağaçalrdı. Hepsinin formu bozuldu. Çoğunun eski halini alması mümkün görünmüyor. Bir kısmı yaşamayacak, yaşayanlar da altlardan ve yanlardan yeşillenecek."

 

KESİLENLERİN YERİNE YENİLERİ DİKİLECEK

Hürriyet Ankara`ya konuşan Çankaya Belediyesi yetkilileri ise budama işlemlerinin, Tabiat Varlıklarını Koruma bölge Konmisyonu Kararı ile Ankara Orman İşletme Müdürlüğü denetiminde gerçekleştiğini açıkladı. Ağustos ayında, 3 kişinin yaralanmasına sebep olan park içindeki bir ağacın devrilmesinin ardından budama işlemleri için karar aldıklarını belirten yetkililer, şöyle konuştu:

"Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi`nden gelen öğretim görevlileri inceleme yaptı. Bizim uzmanlarımızla birlikte 7 ağacın kurumuş ve insan üzerine düşme tehlikesi olduğuna karar verildi. O ağaçların kesilmesi, diğerlerinin de budanması gerek diye bilgi verdiler. Gerekli izinler çıkınca da budama işlemleri yapıldı. Biyolojik ömrünü tamamlayan 7 ağaç kesildi. Yerlerine aynı türden ağaçlar dikilecek."

 

RAPOR DAHA TESLİM EDİLMEMİŞTİ

Belediyenin talebiyle parkta incelemelerde bulunan öğretim üyelerinden Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Miarlığı Bölüm Başkanı Mehmet Emin Barış ise raporu hazırlamadan budama işlemlerinin yapıldığını ileri sürerek, "Ağaçların hiçbirinin kesilmesini istemedik. Risk yaratan ağaçların, riskli bölümlerinin ağırlığını giderecek şekilde budanabileceğini söylemiştik sadece. Bir de kuruyan ağaçları da kesmeyin demiştik. Çünkü biz onları, orada nasıl değerlendirebileceğimize yönelik rapor hazırlayacaktık. Rapor daha teslim edilmemişti" diye konuştu.
 

Haber için tıklayınız 

Okunma Sayısı: 393