TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

OSMANİYE İLİNDE 2500 YILLIK ANTİK KENTE ÇİMENTO FABRİKASI KURULMASI İÇİN 15 AYRI KAMU KURULUŞU ÖN İZİN ONAYI VERDİ

OSMANİYE İLİNDE 2500 YILLIK ANTİK KENTE ÇİMENTO FABRİKASI KURULMASI İÇİN 15 AYRI KAMU KURULUŞU ÖN İZİN ONAYI VERDİ
MERKEZ
18.03.2008

Bölgedeki Karatepe-Aslantaş kazılarının neredeyse yarım asırdır başkanlığını sürdüren dünyaca ünlü arkeoloğumuz Sn. Halet Çambel ve aynı kazıdan Sn. Murat Akman‘ın antik kente ve emeklerine sahip çıkma adına çimento fabrikasına ön izin onayı verenler hakkında çalışmalara başladıklarını biliyoruz.

SÖZLERİN BİTTİĞİ YER!

OSMANİYE İLİNDE 2500 YILLIK ANTİK KENTE ÇİMENTO FABRİKASI KURULMASI İÇİN 15 AYRI KAMU KURULUŞU ÖN İZİN ONAYI VERDİ

Gelişmişlik ölçütü olarak inşaat sektöründeki hareketliliğe dem vuranlar, konut fazlası yaşamamıza rağmen hızla betonlaşan kentler yaratmanın gerekçelerini "sürdürülebilir kalkınma" olarak halkımıza dayatanlar, bu gün inşaat sektörüne hizmet etmenin yolunu binlerce yıllık antik kentlerimize çimento fabrikası kurup, çimento fabrikası için gerekli olacak olan kil, taş vb. doğal malzemeleri doğal sit ilan edilen korunan alanlardan alma kararları geliştirecek kadar ülke değerlerini, mirasımızı ve tarihimizi göz ardı edebilme durumuna  geldiler.

Allianoi ve Hasankeyf‘i sular altında bırakma kararlarındaki ısrarlılığa rağmen, yargı kararlarını uygulamama da, hukuku çiğnemede ki üstün vasıflarına rağmen, toplum olarak bizi alıştırmaya çalıştıkları kimliklerimizi yok etme çabalarına rağmen, bizi değerlerimize sahip çıkmaktan alıkoyamayacaklarını bilmeliler.

Peyzaj Mimarları camiası olarak, kültürel peyzaj değeri olarak üzerinde yıllarca çalışılıp, akademik çalışmalar yapılan, Osmaniye ilinde kutsal şehir olarak anılan 2500 yıllık "Hierapolis- Kastabala" antik kent yerleşim alanını ve Kırmıtlı Kuş Cenneti‘ni hem arsa hem de hammadde olarak olarak kullanıma açan ve tam 15 kamu kurumunun "ön izin onayı" verdiği haberini basından endişeyle izledik.

Basında yer alan bilgi; tarihsel alanda öncelikle görüş ve onayı alınması gereken Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu‘na haber verilmeksizin, 600 sayfalık ÇED raporunda antik kent Kastabala‘dan hiç söz edilmediği ve "Osmaniye Kalkınma Projesi" denilen kapsam içerisinde %65 i yabancı sermayeli Universal Çimento A.Ş.‘ye ait fabrikanın, Kastabala kentinin bir kısmıyla antik mezarlığının bulunduğu Kesmeburun tepesine inşa edileceği şeklinde idi. Yani aynı ÇED raporunu hazırlayanlar, alanın tarihi ve doğal değerlerin varlığını tesbit edenler, bu gün aynı alanın hafriyat alanı olmasında, çimento fabrikası için hammadde olmasında hiçbir sakınca görmemekteler.

Bu nasıl yaman bir çelişki?... Bu nasıl bir kamu duyarlılığı?...

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak, doğal ve kültürel peyzaj değerlerimiz üzerinde son 6 yıldır vahşice yaşanan talan ve tahribat saldırıları karşısında tüm mesleki ve toplumsal sorumluluğumuzla bir mücadele hattı oluşturmaya, memleketimizin değerlerine sahip çıkmaya özenle devam ediyoruz ve aynı alanlarda çalıştığımız diğer meslek disiplinleri ile dayanışma içerisinde olmak ilkesinden asla vazgeçmiyoruz. Osmaniye‘de, antik kenti yok edecek çimento fabrikasına mesleğimizin  gerekleri adına izin vermeyeceğimizi söylüyoruz.

ve diyoruz ki... İyi ki varsınız Sn. Prof.Dr. Halet Çambel...

Bölgedeki Karatepe-Aslantaş kazılarının neredeyse yarım asırdır başkanlığını sürdüren dünyaca ünlü arkeoloğumuz Sn. Halet Çambel ve aynı kazıdan Sn. Murat Akman‘ın antik kente ve emeklerine sahip çıkma adına çimento fabrikasına ön izin onayı  verenler hakkında çalışmalara başladıklarını biliyoruz.

Bölgenin, İl Çevre Durum Raporlarında bölgenin en önemli turizm merkezlerinden birisi olduğu vurgulanırken, yine  Osmaniye Belediyesinin 2007-2011 Stratejik Planında "kentin  kültür-sanat ve turizm yönünden gelişmesini sağlamak" gibi önemli bir stratejik hedefi de varken yetkilileri uyarıyoruz.

Benzer biçimde, Osmaniye İl Özel İdaresi‘nin   "Verimli tarım arazilerinin sanayiye açılması" nı 2006-2008 Stratejik Çalışma Planında önemli bir tehdit olarak görürken aynı tehdide yabancı yatırımcı ile ortak olup imza atmasına anlam veremiyoruz. Yine aynı stratejik planın "Yeterli Organize Sanayi Bölgelerinin bulunmasına rağmen tarım alanlarında ve yol güzergahlarında oluşan sanayileşme" tehdidine çözüm aradığının da farkındayız.

Ülkemizin ikinci Milli Parkı, Karatepe Aslantaş Milli Parkı‘na kuşuçusu 11 km‘den daha yakın antik kent ile Ceyhan nehri ve kıyı ekosistemlerinin beslediği sulak alanları olumsuz etkileyecek çimento fabrikasına imza atanların, gelecekte yanıtlanması zor bir sorumluluğa da imza attıklarını hatırlatmak isteriz. Yine karar vericilerin, ilin "doğal ve kültürel varlıkları koruyarak ve asıllarına uygun olarak restorasyonunu yapmak, Kastabala Örenyeri ve Bodrum Kalenin onarım ve restorasyonlarını yaparak il turizme kazandırmak" stratejik amaçlarını bir kez daha hatırlatıyoruz.

Adana Şube Yönetim Kurulu‘muz, Çukurova Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü akademisyenlerimizle birlikte,  tüm kamu kuruluşları ve Adana Kültür ve Tabiatı Koruma Kurulu ile temasa geçerek çalışmalarına başlamış bulunmaktadır. Bu çerçevede çalışmalarını sürdüren TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Adana Şubesi Yönetim Kurulu, Osmaniye ve Adana halkını bilgilendirip, kamuoyu oluşturulması ve gereken yasal mücadeleye çalışmalarını yürütmektedir.

Kastabala sahipsiz değil, Prof.Dr. Halet ÇAMBEL yalnız kalmayacak.

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası

 

Konuya İlişkin Basında Çıkan Haberler:
Haber-1 için tıklayınız
Haber-2 için tıklayınız
Haber-3 için tıklayınız
Haber-4 için tıklayınız
Haber-5 için tıklayınız
Haber-6 için tıklayınız
Haber-7 için tıklayınız

Okunma Sayısı: 2120
Fotoğraf Galerisi
Dosyalar