TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
TMMOB
Peyzaj Mimarları Odası
UCTEA CHAMBER OF LANDSCAPE ARCHITECTS

"ÖZGÜR VE DEMOKRATİK BİR TÜRKİYE YOLUNDA YENİ ANAYASA" KAMPANYASI

MERKEZ
15.09.2007

Bugün emek ve demokrasi güçlerinin, bu anayasa tartışmasındaki pozisyonu, özgürlüklerle ilgili önerilerini ortaya koymak; eşit, özgür ve demokratik bir ülke umudunu ileriye taşımaktır.

Özgür ve Demokratik Bir Türkiye Yolunda YENİ ANAYASA" kampanyası başlatan DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TÜRMOB, T. DİŞ HEKİMLERİ BİRLİĞİ ve T. ECZACILARI BİRLİĞİ, kampanyayı 12 Eylül 2007 tarihinde düzenlenen bir basın toplantısıyla duyurdu. Gazeteciler Cemiyeti Konferans Salonu‘nda yapılan basın toplantısında, YENİ ANAYASA konusunda meslek örgütlerinin temsilcileri üçer dakikalık konuşmalarla kendi örgütlerinin anayasa üzerine beklentilerini kamuoyuyla paylaştılar. TMMOB‘nin anayasa üzerine görüşleri de Yönetim Kurulu II. Başkanı Hüseyin Yeşil tarafından aktarıldı.

Hüseyin Yeşil‘in konuşması şöyle:

"Bir anayasanın ne şekilde yapıldığı onun sivil mi askeri mi olduğunu göstermez. Anayasanın yapılış zihniyetidir önemli olan. 1982 Anayasası toplumun ne istediğini hiç merak etmeyen, onu teba olarak gören zihniyetin ürünüdür ve şu anda da var olan anayasa değişikliği tartışmalarının farklı bir zihniyetle yürütüldüğü söylenemez. Bugün anayasa değişikliği tartışmaları, rejim tartışmaları içerisine sıkıştırılmaya çalışılmaktadır.

Evet, 1982 Cunta Anayasası kaldırılmalıdır. Katılımcı bir anlayışla yeni bir Anayasa hazırlanmalıdır. Buna bağlı olarak yasalardaki antidemokratik hükümler ayıklanmalı, demokratikleşmeye katkı sağlayacak yeni yasalar çıkarılmalı, uygulamalar da bu anlayışla koşut hale getirilmelidir.

Bu çerçevede;
1. Anayasa‘da düşünce özgürlüğünü sınırlayan değil, geliştiren bir yaklaşım egemen olmalıdır.
2. Örgütlenme özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
3. Yargı bağımsızlığını zedeleyici hükümler Anayasa‘da yer almamalıdır.
4. Anayasa‘da katılımcılığa önem veren, halkın özgür iradesini yansıtan adaletli bir seçim sistemini getirecek düzenlemeler yer almalıdır.
5. Geçici 15‘inci madde kaldırılmalı ve darbecilerin yargılanması sağlanmalıdır.
6. Anayasa her bireyin sağlık ve eğitim hizmetlerinden herhangi bir ayrımcılığa mariz kalmadan eşit ve ücretsiz olarak yararlanmasını sağlayıcı hükümler içermelidir.
7. Anayasa‘da neoliberal politikaların uygulanmasını, özelleştirmelerin uygulanmasını engelleyici hükümler yer almalıdır.

Bugün emek ve demokrasi güçlerinin, bu anayasa tartışmasındaki pozisyonu, özgürlüklerle ilgili önerilerini, olmazsa olmazlarını ortaya koymak; eşit, özgür ve demokratik bir ülke umudunu ileriye taşımaya çalışmaktır. İşte biz de yani emek ve meslek örgütleri olarak bunu yapmaya çalışıyoruz."

Örgüt temsilcilerinin konuşmalarının ardından Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu bir sunum yaptı.

Okunma Sayısı: 858